Advertentie 

Algemeen: noordwestelijke stroming zorgt voor Aprilkoelte
Het hogedrukgebied Ortrud ligt inmiddels helemaal bij de Zwarte Zee, maar een nieuw hoog, genaamd Pia is alweer op de weerkaart verschenen. Dit hoog ligt vandaag echter ten zuidwesten van Ierland en wij hebben dan ook te maken met aprilkoelte, ofwel een koele noordwestelijke stroming om het hoog heen.

Een depressie bij IJsland, genaamd Norbert, zal ons weerbeeld morgen bepalen met enige regen. Het noorden krijgt komende nacht al te maken met een langstrekkend warmtefront, de rest van het land krijgt later te maken met het bijbehorende koufront. Zuidelijk Nederland en zeker België lijkt de regendans morgen te ontspringen.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: wolken, zon en lagere temperaturen
Zo, dat scheelde een jas! Lagen de maxima zondagmiddag nog tussen de 16 en 24°, gisteren werd het 11 tot 15° met in Eindhoven maximaal 14,9 en in Arcen 15,3°. In België lagen de maxima tussen de 10 en 15° met in Retie ook maximaal 15,3°.

Verder waren er wolkenvelden met lokaal een klein beetje gespetter, maar ook de zon scheen geregeld en er waaide een matige en aan zee vrij krachtige noordwestenwind. Al met al was het helemaal geen onaardige aprildag, maar de vergelijking met zondag was natuurlijk groot. April doet wat het wil!

een mooie dag met fotogenieke luchten aldus Jolanda Bakker.

Vandaag: mix van wolken en zon
Vandaag zijn er wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon en de meeste zonuren vinden we weer in het noorden en westen van de Lage Landen. Vanmiddag is er kans op een enkele bui, maar de meeste plaatsen houden het nog steeds droog.

De wind waait uit het westen en is matig over land en vrij krachtig in het noordelijk en noordwestelijk kustgebied (windkracht 3 tot 5) en de temperatuur stijgt van noord naar zuid naar 12 tot 14°. Op de Wadden wordt het een graad of 10-11.

Vanavond en de komende nacht is het over het algemeen bewolking en in het noorden is komende nacht enige regen mogelijk vanwege de passage van een langstrekkend warmtefront. De westenwind krimpt naar zuidwest en is matig over land en vrij krachtig aan zee en op het IJsselmeer. Op de Wadden wordt de wind krachtig, windkracht 6. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 6 en 8°. In zuidelijk Limburg en in de oostelijke delen van België zijn de minima lager met waarden tussen de 2 en 4°.

een mix van zon en wolken. De foto werd gemaakt door Arno van Brakel.
een mix van zon en wolkenvelden gisteren. Deze foto maakte ikzelf.

Morgen: enige tijd regen, in de zuidelijke helft droog met af en toe zon
Morgen krijgen we te maken met depressie Norbert. Het bijbehorende koufront trekt in de loop van de dag over het land naar het oosten en er valt met name in het noorden en midden van het land enige tijd (buiige) regen. De meeste regen wordt in het noorden verwacht (5 tot 10 mm), maar in het zuiden van de Lage Landen, grofweg ten zuiden van de grote rivieren, lijkt het droog te blijven met zelfs af en toe zonneschijn.

De wind waait uit het westen en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee en op de Wadden en de temperatuur stijgt naar 10-11° in het noorden, naar 12-13 in het midden en naar 14 tot 16° in het droge zuiden en in grote delen van België.

Morgenavond en in de nacht naar donderdag is het wisselend bewolkt en een gebied met enkele buien trekt van noord naar zuid over de Lage Landen. Het koelt op de meeste plaatsen af naar waarden tussen de 4 en 6°.

de verwachte weerkaart voor aanstaande zaterdag volgens ECMWF. Bron: Wetterzentrale.de

Lange Paasweekend: toenemend wisselvallig en vrij koud
Donderdag en Goede Vrijdag schijnt geregeld de zon, maar het komt ook op beide dagen tot enkele buien. De meeste kans op buien maakt het binnenland. De wind waait donderdag uit het westen tot noordwesten en is matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar maximaal 10-11° langs de kust en naar 12 in het binnenland. Vrijdag waait de wind uit het zuidwesten en stijgt de temperatuur naar 11 tot 13°.

In het Paasweekend wordt het weerbeeld alleen maar slechter. Een depressie boven het zuiden van Scandinavië gevuld met koude lucht op hoogte zorgt zaterdag voor geruime tijd regen. Zondag, 1e Paasdag, komt het tot buien met daarbij kans op hagel (850 hPa temperaturen (1,5 km) rond de -5°) en Paasmaandag gaat het weer enige tijd regenen.

Er staat over het algemeen vrij veel wind uit het noordwesten en de temperaturen zijn vrij laag voor de tijd van het jaar. Zaterdag wordt het 10 tot 12, tijdens beide Paasdagen lijkt het niet veel warmer te worden dan 8 tot 11°. Normaal is het half april inmiddels al een graad of 13.

Voor het tweede jaar op rij lijken de Paasdagen kouder te verlopen dan de Kerstdagen. Tijdens de laatste Kerst was het 10 tot 12° in den lande…

de temperaturen voor 1e Paasdag volgens ECMWF op het 850 hPa-vlak (1,5 km hoogte) Bron: Wetterzentrale.de

Pluim:
Het één en ander is weer goed te zien aan onderstaande temperatuurpluim voor het midden van het land. De komende dagen stijgt de temperatuur dagelijks naar waarden rond de 12° in het midden van het land. In het noorden een graadje minder en in het zuiden een graadje meer, maar vanaf zaterdag gaat de temperatuur eerder naar beneden dan omhoog. Tijdens de Paasdagen mogen we blij zijn met een graad of 10 maximaal. Na Pasen lijkt het heel langzaam wat warmer te worden.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De neerslagpluim voor de komende dagen ziet er natter uit dan voorgaande dagen. Na deze droge dinsdag is er morgen en de periode vrijdag tot en met maandag van tijd tot tijd regen mogelijk. Vooral zaterdag lijkt een natte dag te worden, maar ook tijdens beide Paasdagen is het niet droog. Na Pasen lijkt niet alleen de temperatuur te stijgen, ook de neerslagkansen nemen weer af.

De neerslagpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de ontwikkelingen op de weerkaarten. Hopelijk ziet het Paasweer er dan wat beter uit dan de modellen ons vandaag voorschotelen.

Ik zou zeggen: blijf het volgen, vertel het verder en breng iedereen op de hoogte van het dagelijkse weerpraatje voor de Lage Landen. Net als afgelopen winter is er ook de rest van het jaar elke dag een uitgebreid weerpraatje.

de zon ging erg fraai onder. De foto werd gemaakt door Sjef Kenniphaas.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10.000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20.000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd, want ook de rest van het jaar gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen en ook andere interessante berichten. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen op Alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

summer or winter, be prepared!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 360 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier