Advertentie 

Algemeen: winterse trekjes deze week
Onder aanvoering van het hogedrukgebied Querida boven het zuiden van Scandinavië wordt met een noordoostelijke stroming koude lucht aangevoerd. Het hoog zal tot en met donderdag ons weerbeeld bepalen met zonneschijn en niet in de laatste plaats (zeer) koude nachten met op uitgebreide schaal nachtvorst. Afgelopen nacht passeerde een hoogtelaag en kwam het tot winterse buien, kortom: deze april heeft winterse trekjes.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: zon, wolken en enkele (winterse) buien
Het was gisteren op tweede Paasdag best een redelijke dag in grote delen van het land. De zon scheen 7 tot 10 uur, alleen in het zuidoosten was de zon met 4 tot 6 uur wat minder zichtbaar. Verder waren er ook wolkenvelden en met name in het noorden en oosten kwam buien voor en deze buien waren soms winters van karakter en gingen gepaard met hagel, smeltende sneeuw en lokaal ook onweer. Inclusief nachtelijke regen viel er in Siebengewald maar liefst 20, in Afferden 17 en in Nijmegen 16 millimeter.

De wind waaide uit het noordwesten en was matig tot vrij krachtig over land en krachtig, lokaal hard rondom het IJsselmeer, windkracht 4 tot 7 en de temperatuur steeg naar 9° in het noorden en 12 in het zuiden. In België lagen de maxima tussen de 6° in de Ardennen en 10 tot 12 elders.

via AWM collega Sander Engelen ontving ik deze prachtige foto van de bloeiende tulpenvelden.
Jolanda Bakker maakte deze prachtige foto met flink wat zonneschijn.
vooral in het westen scheen de zon volop en dat is goed zichtbaar op deze foto van Ton Wesselius.

Vandaag: buien, lokaal met een winters karakter
Na een koude nacht met in het binnenland lichte vorst tot -2° en aan de grond tot -5, hebben we vandaag te maken met een ijskoude bovenlucht. De temperatuur op het 500 hPa-vlak liggen tussen de -30 in het zuidwesten en tussen de -33 en -37° elders. Dergelijke temperaturen resulteren in buien en deze buien kunnen winters van karakter zijn en gepaard gaan met hagel, smeltende sneeuw en onweer, maar tussen de buien door schijnt ook de zon. Vanmiddag zien we geleidelijk de buiigheid vanuit het noordwesten afnemen wegens het opbouwen en het naderbij komen van het hogedrukgebied Querida.

De zwakke tot matige noordenwind draait naar noordoost en neemt in het noorden toe naar vrij krachtig en op de Wadden zelfs naar krachtig, windkracht 5 tot 6. Elders wordt de wind matig, windkracht 3 tot 4. De temperatuur stijgt naar maximaal 9° in het noorden, op de Wadden wellicht nog een graadje lager, en naar 11, lokaal 12 in het zuiden en in delen van België. In de Ardennen wordt het niet warmer dan een graad of 6-7.

Vanavond en de komende nacht is het vrij helder en blijft het droog. De noordoostenwind neemt af naar zwak en de temperatuur daalt flink. Met uitzondering van de kustgebieden gaat het licht vriezen met temperaturen in het binnenland van -2/-3, lokaal zelfs -4° op normale waarneemhoogte, ofwel neushoogte. Aan de grond vriest het nog veel ‘harder’ met kwikstanden die de term matige vorst verdienen, ofwel het koelt af tot onder de -5°. Eénjarige zomerbloeiers kunnen dus nog niet naar buiten…

bij de buien kwam het lokaal ook tot hagel. Deze foto maakte Albert Thibaudier
ook Martin Vye maakte een schitternde foto van een winterse bui.
Met name in het noorden kwamen schitterende wolkenluchten voorbij vanwege de (winterse) buien. Deze foto werd gemaakt door Lars (Meteo-Nederland)

Morgen: wolkenvelden, maar ook perioden met zon
Morgen profiteren we volop van het hoog Querida. Het blijft droog en naast wolkenvelden zijn er ook perioden met zon. De wind waait matig uit het noordoosten en de temperatuur blijft steken bij waarden tussen de 8° in het noorden en 10 in het zuiden en in delen van België.

Morgenavond en in de nacht naar is het rustig en droog met nagenoeg geen wind. De temperatuur daalt dan ook weer flink. Met uitzondering van de kuststrook gaat het overal licht vriezen met uitersten tot lokaal -5°. Aan de grond gaat het weer op uitgebreide schaal matig vriezen.

de weerkaart voor aanstaande vrijdag volgens ECMWF. Bron: Tropicaltidbits.com

De rest van de week: langzaam weer wisselvalliger
Donderdag ligt er nog een uitloper van het hoog Querida over onze streken, maar vrijdag trekt dit hoog (zie kaart hierboven) geleidelijk naar het westen. De stroming draait eerst naar het zuidwesten, maar vrijdag weer naar het westen en later zelfs noordwesten en met die stroming kunnen ook weer storingen onze streken bereiken met op vrijdag dan ook weer enkele buien.

De temperatuur stijgt donderdag naar maximaal 12-13°, vrijdag liggen de maxima tussen de 11° in het noordwesten en 14 in het oosten en zuiden. In België kan het lokaal 15° worden.

de weerkaart voor aanstaande zondag volgens ECMWF. Bron: Tropicaltidbits.com

Lange termijn en pluim: wisselvallig en opnieuw vrij koud
In het weekend hebben we een matige tot krachtige noordwestelijke wind tussen hogedruk ten westen en lagedruk ten noordoosten van onze streken. Zowel zaterdag als zondag komt het tot buien en met kwikstanden tussen de 9 en 11° is het opnieuw vrij koud.

Ook na het weekend blijven de temperaturen veel te laag voor de tijd van het jaar. Normaal is het in de laatste decade van april een graad of 15, maar zie de pluim hieronder… Temperaturen boven de 15° zijn in het midden van het land niet te vinden. Vrijdag is het gemiddeld een graad of 13, maar daarna is het kwik weer lager.

Ook de aanloop naar Koningsdag verloopt koud met temperaturen rond of zelfs onder de 10° en Koningsdag zelf levert in het midden van het land temperaturen op van 7 tot 11° volgens de diverse modellen.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

April 2017: na warme start toch te koud?
Na alle warmte eerder deze maand is deze aprilmaand tot nu toe nog 1,5° te warm, maar zoals je hierboven hebt kunnen lezen wordt er geen warmte verwacht. Gezien deze verwachting wordt het zeer waarschijnlijk een te koude maand. Volgens de laatste berekeningen gaan we namelijk uitkomen op 8,7 of 8,8° gemiddeld. Normaal (periode 1981-2010) is de gemiddelde temperatuur in april 9,2°. Opvallend is dat het waarschijnlijk de 5e aprilmaand van de laatste 6 jaar wordt die te koud gaat verlopen. Vorig jaar kwamen we ook gemiddeld uit op 8,7°.

Met deze cijfers eindig ik dit weerpraatje. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder naar de ontwikkelingen in de rest van deze april. Ik zou dus zeggen: blijf het volgen, vertel het verder en breng iedereen op de hoogte van het dagelijkse weerpraatje voor de Lage Landen.

de ooievaar heeft het druk… De foto werd gemaakt door Albert Thibaudier.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd, want ook de rest van het jaar gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen en ook andere interessante berichten. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen op Alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

summer or winter, be prepared!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 246 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier