Advertentie 

Ondanks het onophoudelijke hogedrukregime, en het daarmee overwegend droge en zonnige weer, blijft de maand april tot nu toe te koud. De drukverdeling ligt zo dat we over het algemeen met noordelijke winden en dus aanvoer van koude lucht te maken hebben. De kracht van de voorjaarszon maakt echter een hoop goed. Vooral in de windluwe plekjes in de tuin is het al gewoon warm te noemen. Desondanks maakt deze april wel degelijk kans om een bijzonder record te breken.

Het beeld van de laatste dagen. Zonnig en droog weer met wat stapelwolkjes. Goed zichtbaar is dat de natuur wat achterloopt en niet massaal is uitgelopen. Dit door het koudere aprilweer ten opzichte van de norm.

Vandaag een zachte dag, vanavond nieuw koufront

Vandaag is een mooie lentedag. De zon schijnt uitbundig en de temperatuur loopt op naar waarden tot 13 graden in het noorden en 17 in het zuiden. Dat is al meer dan we gewend zijn de laatste dagen! Het voelt buiten dan ook heerlijk aan, de wind is ook nog eens nauwelijks aanwezig, waardoor ook die geen spelbreker is. Wel ontstaan er wat stapelwolkjes die in de loop van de dag uit kunnen groeien tot een bui. Kleine kans dat hierbij een klap onweer voorkomt. De grootste kans op een bui maken het midden en oosten van het land. Deze buivorming komt door een oude occlusie die van noord naar zuid overtrekt. De dagelijkse gang van de temperatuur, en de daarbij behorende convectie, doet de rest.

Het bepalende hogedrukgebied koerst richting Schotland. De stroming draait daardoor naar het noorden en een nieuw koufront trekt over. Resten van een occlusie trekken vandaag over en zorgen voor de kans op een bui in het midden en oosten van het land. Bron KNMI.

Het hogedrukgebied wat ons weer bepaald trekt richting Schotland en daardoor gaat de wind bij ons naar het noorden draaien en aantrekken. Komende nacht passeert dan van noord naar zuid een inactief koufront waarachter polaire lucht instroomt.

Morgen hebben we dan te maken met een frisse matige en noordenwind. De temperatuur moet wederom inleveren, 10-13 graden. Daarbij wisselen wolkenvelden en zonnige perioden zich af. Lokaal is kans op een lichte regenbui, maar op de meeste plaatsen blijft het droog.

De dagen daarna gaat er niet veel veranderen. Het hogedrukgebied blijft zo goed als op zijn plek liggen en wij hebben te maken met overwegend droog weer waarbij zon en wolken zich afwisselen. Prima voorjaarsweer, maar thermisch gezien blijft het door de noordelijke stroming magertjes. Elke dag ligt de maximum temperatuur rond 10-12 graden. En dat is magertjes voor de tijd van het jaar. Normaal gesproken is het in de laatste decade van april in de Bilt overdag een graad of 16.

Te koude maand

April verloopt alsnog (veel) te koud. Op alleen 1 april na, zijn tot nu toe alle dagen van de maand te koud verlopen ten opzichte van de norm. Dit zien we ook terug in het huidige temperatuur gemiddelde. Dit staat tot vandaag op 5,9 graden, terwijl de norm voor 1 tot 20 april 9,0 graden is in de Bilt. Op dit moment is het daarmee 3.1 graden kouder dan normaal. De maand maart 2021 is geëindigd op 6,4 graden, zelfs daar zitten we op dit moment dus nog onder.

Gezien alle warmte records die we de afgelopen jaren op ons af hebben zien komen, in het opwarmende klimaat, is dit best bijzonder. En dat het dan ook gelijk zoveel kouder is! Ook over een langere periode, maakt het extra bijzonder. Ook in andere weerdata zien we terug dat april kouder verloopt dan normaal. Zo vriest het normaal in de hele maand april 4 dagen, tot op heden staan we al op 7 vorstdagen. En we hebben nog 10 dagen in april te gaan. Sneeuw in april komt tegenwoordig gemiddeld op één dag in de drie jaar voor. In deze maand hebben we al een aantal dagen sneeuw gezien, vooral vanaf tweede paasdag met een hoop sneeuwbuien.

De gemiddelde norm voor de dagtemperatuur (rode lijn) tegenover de gemeten en nog verwachte gemiddelde dagtemperatuur (blauwe lijn). We lijken ruim onder de norm te blijven. Bronmodel EC.

Dat we in een bijzondere aprilmaand zitten qua weerhistorie is duidelijk. Toch valt dit niet extreem op. De sneeuwbuien die waren natuurlijk markant, en ook het krabben van de autoruiten in de ochtend valt op. Maar de steeds sterker wordende zon, met toch een hoop droge en zonnige dagen verbloemt veel. Het is op veel dagen namelijk prima lenteweer. Helemaal in een zonnig plekje uit de wind in de tuin. De natuur merkt de te koude grasmaand tot nu toe wél goed. De uitloop van de natuur loopt op dit moment 50 jaar achter, in de jaren 70 was de huidige toestand van de natuur in deze periode van april normaal. Toch bijzonder om bij stil te staan.

Koudste norm afwijking van april ooit, of toch warmer weer in aantocht?

De koudste april ooit gemeten is in 1917, met een gemiddelde temperatuur van 4,6 graden. Dat gaan we dit jaar niet verbeteren. Maar ten opzichte van 1917 is het klimaat, en daarmee de norm, natuurlijk opgewarmd. Het is wel goed mogelijk dat we dit jaar de grootste negatieve afwijking ooit gemeten (sinds start metingen in 1901) in april gaan beleven. In onderstaande tabel is de normwaarde en de afwijkingen in april per jaar te zien. Toch bijzonder om in 2021 zo’n grote negatieve afwijking te zien.

De afwijking van de gemiddelde temperatuur in april. De norm is de blauwe lijn. De rode staafjes zijn de afwijkingen per jaar, zowel negatief als positief. 2021 valt op met een bijzonder grote negatieve afwijking, Bronmodel EC.

Of de afwijking in negatieve waarden ook echt een record gaat opleveren moeten we nog even afwachten. In de komende 10 dagen kan er nog veel veranderen. Duidelijk is dat de komende dagen in ieder geval te koud gaan verlopen. Toch zien we verschillen ontstaan in het Europose model en het Amerikaanse. Het Amerikaanse model is minder koud op de middellange termijn en voorziet mogelijk een tweedeling boven de Benelux. Zachter weer in het België en Zuid-Nederland, en stuk frisser in het noorden. Maar dit zal vast nog een paar keer schommelen per berekening. We wachten het gewoon af, blijf in ieder geval volgen op Alpenweerman!

Vanuit een zonnig, in de tuin lekker warm Hendrik Ido Ambacht (19.7 graden) een hele fijne dag gewenst. Groet Sebastiaan.

Jouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 88 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier