Advertentie 

Algemene situatie: warmte wordt verdreven
Gisteren is er met het binnenlopen van een koufront koelere lucht aangevoerd. De zeer zachte lucht waar we de afgelopen dagen mee te maken hadden is verdwenen en de temperaturen die gisteren op de thermometer stonden zullen we voorlopig niet meer terugzien. Het koufront dat de warmte verdreef werd aangestuurd door lagedrukgebied Johnny. Dit lagedrukgebied zorgt dit weekend voor wisselvallig weer met neerslagkansen. Na het weekend breidt het hogedrukgebied dat momenteel ten westen van Portugal ligt zich naar het noorden uit. Onder invloed van deze hoge druk krijgen we in de Benelux dan weer wat beter weer.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: recordwarm, later afkoeling
Gisterochtend en in het begin van de middag was het overal nog droog. Zon en (instabiele) wolkenluchten wisselden elkaar af. De temperatuur steeg in een groot deel van de Benelux naar een waarde boven de 20 graden Celsius. In Arcen werd het zelfs 24,3 graden! Het vorige record voor 31 maart was 22,7° gemeten op 31 maart 2014 in Gilze-Rijen. In de middag trok de wind iets aan en nam de bewolking verder toe. Een neerslaggebied trok van west naar oost over het land, lokaal viel er even een pittige bui. Met het overtrekken van de regen werd de recordwarmte verdreven.

De (lokaal extreme) maximumtemperaturen van gisteren. Kaart gemaakt met WXdecoder.

Afgelopen nacht viel er in het binnenland nog een enkele bui, maar over het algemeen was het droog. De temperatuur daalde naar 7 tot 10 graden Celsius. De zwakke wind draaide in de loop van de nacht van zuidwest naar (zuid)oost. Tegen het eind van de nacht trokken er buien het vanuit het zuiden België en zuid Nederland binnen.

Deze prachtige foto werd gisteren in Stiens gemaakt door Meteo-Nederland (@SevereWeather_N)

Vandaag: vanuit het zuiden neerslag
De neerslag die vannacht België bereikte trekt deze ochtend verder noordwaarts. Tegen de middag klaart het vanuit het zuiden iets op, hier en daar kan de zon even doorbreken. In de loop van de middag ontwikkelen zich wel pittige buien, deze buien kunnen lokaal ook met onweer gepaard gaan. De temperatuur stijgt naar 10 tot 17 graden. De hoogste waardes (welke ondanks ze een stuk lager zijn dan gisteren nog steeds aan de hoge kant zijn voor de tijd van het jaar) zijn voor het binnenland, de laagste waardes voor de kustgebieden. De wind draait van oost naar west en is aanvankelijk zwak, maar kan tijdelijk even aantrekken naar kracht 4.

De verwachte neerslag aan het begin van de middag. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

Vanavond trekken de buien naar het (noord)oosten weg. Er drijven nog wat wolkenvelden over, maar er zijn ook plekken waar de nacht helder verloopt. De minimumtemperaturen liggen tussen de 5 en de 10 graden met de laagste waarden voor het noorden. De zuidwestelijke wind is zwak.

Gisteren later op de dag waren er enkele wolkenluchten te zien die duiden op een instabiele atmosfeer. De foto werd gemaakt door Meteo-Nederland‏ @SevereWeather_N

Morgen: meest droog en zonnig
Morgenochtend lost de laatste bewolking op. Op enkele wolkenvelden na is het dus zonnig en het blijft dan ook vrijwel overal droog. De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 11 en 17 graden, de hoogste waarden zijn voor zuidoost Nederland, de laagste waarden voor het noorden en voor de kustgebieden. In de loop van de dag trekt er vanuit het noordwesten wat bewolking Nederland binnen. Elders kan zeer lokaal een buitje ontstaan. De zwak tot matige wind is aanvankelijk west, later draait de wind meer richting het noorden.

Volgens het Hirlam-model krijgen we een prachtige lentedag.

In de nacht naar maandag verspreid de bewolking zich met name over het noordelijke deel van de Benelux. Ook kunnen er mistbanken ontstaan. De temperatuur daalt naar 3 tot 6 graden Celsius, de laagste waarden zijn voor België.

Maandag: meer bewolking maar droog
Maandag verandert er niet veel aan het weerbeeld. Hier en daar schijnt de zon, maar ook is er aardig wat bewolking aanwezig. De wind is (zeer) zwak uit variabele richtingen. De maximumtemperatuur ligt tussen de 12 en 16 graden, de hoogste waarden zijn voor zuidwest België.

In de nacht naar dinsdag klaart het op, bewolking en een heldere hemel wisselen elkaar af. De minimumtemperatuur ligt opnieuw tussen de 3 en de 6 graden.

De weerkaart voor maandagmiddag. Bron: GFS/Wetteronline

De rest van de week: droog maar fris
In het vervolg van de komende week verandert er niet veel. De neerslagkansen zijn klein, zon en bewolking wisselen elkaar af. De grootste verandering ten opzichte van de afgelopen dagen is de temperatuur, deze daalt halverwege volgende week dankzij een noordelijke stroming mogelijk zelfs tot onder de 10 graden. Het hogedrukgebied dat dit weer veroorzaakt lijkt de hele week te blijven liggen, pas vanaf volgend weekend komt er dan weer verandering in het weerpatroon.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.

Hier wil ik het voor vandaag bij laten. Morgen ben ik er met een nieuw weerbericht, Rico is er maandag weer. Ik zou zeggen: blijf het volgen, vertel het verder en breng iedereen op de hoogte van het dagelijkse weerpraatje voor de Lage Landen. Net als afgelopen winter is er ook de rest van het jaar elke dag een uitgebreid weerpraatje.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10.000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20.000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijn weekend!

Albert Thibaudier maakte deze ook deze mooie lentefoto.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd, want ook in de meteorologische lente gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen en ook andere interessante berichten. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen op Alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

summer or winter, be prepared!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 205 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier