Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Vandaag en morgen blijft het grijs en nevelig met de grootste kans op opklaringen in het zuiden. Daar ontstaat dan ’s nachts makkelijk mist. In de nacht vriest het plaatselijk een graadje. Overdag is het tussen 2 en 6 graden. Vanaf zondag een duidelijke weersverandering. De wind gaat naar het zuidwesten en lagedrukgebieden sturen fronten met regen en – zoals het er nu naar uitziet – vooral op maandagavond en dinsdag veel wind. Daarbij wordt het opnieuw zacht en later in de week zeer zacht weer.

Lichte vorst in de ochtend. Foto Jannes Wiersema
Zonsopkomst. Foto Jannes Wiersema

Gisteren was het in het noorden opnieuw grijs met mist, nevel en motregen. In het zuiden en midden van Nederland kwamen opklaringen voor. In de vroege ochtend vroor het licht in het zuidoosten en noordoosten van Nederland en in hoog België. Overdag lag de temperatuur tussen 2° in mistgebieden en 7° in het noordwesten. De wind was zwak, in het noorden matig, en kwam uit richtingen tussen zuid en oost.

Afgelopen nacht was er opnieuw nevel en in het noorden plaatselijk motregen. Alleen in het zuiden waren wat opklaringen waardoor er daar mist ontstond. De wind was zwak uit zuid tot zuidoost, in het noorden matig uit zuid tot zuidwest. De temperatuur daalde naar -1° in het zuidoosten en rond 5° in het noordwesten.

Korenbloem in bloei in de winter. Foto Ton Wesselius
Opklaringen in het zuidwesten. Foto Erica v. Leeuwen
Mistig. Foto Tonny Morsink
De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Een langgerekt hogedrukgebied ten zuiden van de Benelux zorgt voor grijs en nevelig weer. Een zwak front ten noorden van de Benelux brengt in het noorden motregen in de ochtend.

Vandaag nogmaals een grijze en nevelige dag met in het noorden mogelijk motregen. De grootste kans op opklaringen in de loop van de middag in het zuiden van de Benelux. De temperatuur ligt vanmiddag tussen 2° in het zuidoosten en oosten en 7° in het noordwesten. De wind is zwak tot matig, 2 of 3 Bft, en komt uit zuid tot zuidwest. In het noorden is de wind vanochtend mogelijk even 4 Bft.

Komende nacht blijft het in het noorden bewolkt en nevelig. In het noordoosten is er nog kans op motregen. In het zuiden zijn er enkele opklaringen maar ontstaat al snel weer mist. De temperatuur daalt naar ongeveer -1° in het zuidoosten en hoog België tot rond 6° in het noordwesten. De wind is zwak en komt uit zuidoost tot zuidwest. In het noordelijk kustgebied staat nog even een matige wind.

De weerkaart voor morgen. Bron: Met Office

Een uitloper van het hogedrukgebied boven zuidoost Europa zorgt voor een, voorlopig laatste, grijze en nevelige dag.

Ook morgen is het grijs en nevelig weer. Een uitloper van het hogedrukgebied dat ons de laatste dagen saai weer gaf, houdt ook vandaag invloed op het weer. Doordat de temperatuur in de onderste luchtlaag relatief laag is en op enige hoogte wat hoger, wordt vochtige lucht als het ware ‘vastgehouden’ in de onderste luchtlaag. Bovendien is er amper wind zodat de luchtlagen niet ‘mengen’. De grootste kans op een opklaring is in het zuiden en boven België. In het noorden is er een kleine kans op motregen. De temperatuur ligt morgenmiddag tussen ongeveer 2° in het oosten en 7° in het zuidwesten. Er staat een zwakke wind uit zuidelijke richtingen.

In de nacht naar zondag kan het in het (noord)oosten plaatselijk een graadje vriezen. Elders is het tussen 1 en 6 graden. Het blijft nevelig en overwegend bewolkt met een kans op mist in het oosten en zuidoosten. De wind blijft uit zuidelijke richtingen waaien maar neemt aan de kust toe tot matig, 3 of 4 Bft.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: Met Office

Fronten van een lagedrukgebied bij IJsland komen vanuit het zuidwesten richting de Benelux. Aan het eind van zondagmiddag en in de avond valt er wat regen.

Overmorgen begint de dag opnieuw grijs en nevelig. In het oosten kan het in de loop van zondagochtend opklaren maar in het westen blijft het bewolkt. De bewolking wordt daar in de loop van de dag dikker en aan het eind van de middag valt in het zuidwesten de eerste regen.

Dat is de start van een nieuwe wisselvallige en (zeer) zachte periode met vooral op dinsdag kans op veel wind.

Verwachte drukverdeling voor woensdag 29 januari 2020. Bron: ECMWF

Hogedrukgebieden ten zuiden en lagedrukgebieden ten noorden van de Benelux en een straalstroom die over de Benelux loopt, zorgen voor een sterke ‘westcirculatie’.

Vanaf zondag is het een komen en gaan van lagedrukgebieden die van west naar oost over het noorden van de Noordzee trekken. Zij brengen zachte lucht en wisselvalligheid naar de Benelux. Dinsdag zou een randstoring voor veel wind kunnen zorgen. Daarbij is het periodiek zeer zacht met tegen en in volgend weekend temperaturen in de dubbele cijfers. Helaas laat de winter – zoals het er nu naar uitziet – het ook de eerste week van februari volledig afweten.

De pluimen van de hoofdberekeningen van de windsnelheid en windstoten voor midden Nederland laat zien dat het komende dinsdag onstuimig lijkt te worden. Een klein lagedrukgebied trekt dan van zuidwest naar noordoost ten noorden van de Wadden lang en veroorzaak veel wind en windstoten tot wellicht 100 km per uur. Bron: KNMI.

Nog twee dagen door weer maar daarna een duidelijke toename op de kans op nattigheid.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland toont eerst zacht en later in de periode zeer zacht. Bron: Meteologix.

Morgen meer details over de komende weer-week op alpenweerman.nl.

Vanaf een grijs Texel tot morgen!

Opnieuw grijs weer. Foto Jannes Wiersema
Deze foto maakte Jolanda Bakker

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 569 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier