klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Vandaag en morgen blijft het grijs en nevelig met de grootste kans op opklaringen in het zuiden. Daar ontstaat dan ’s nachts makkelijk mist. In de nacht vriest het plaatselijk een graadje. Overdag is het tussen 2 en 6 graden. Vanaf zondag een duidelijke weersverandering. De wind gaat naar het zuidwesten en lagedrukgebieden sturen fronten met regen en – zoals het er nu naar uitziet – vooral op maandagavond en dinsdag veel wind. Daarbij wordt het opnieuw zacht en later in de week zeer zacht weer.

Lichte vorst in de ochtend. Foto Jannes Wiersema
Zonsopkomst. Foto Jannes Wiersema

Gisteren was het in het noorden opnieuw grijs met mist, nevel en motregen. In het zuiden en midden van Nederland kwamen opklaringen voor. In de vroege ochtend vroor het licht in het zuidoosten en noordoosten van Nederland en in hoog België. Overdag lag de temperatuur tussen 2° in mistgebieden en 7° in het noordwesten. De wind was zwak, in het noorden matig, en kwam uit richtingen tussen zuid en oost.

Afgelopen nacht was er opnieuw nevel en in het noorden plaatselijk motregen. Alleen in het zuiden waren wat opklaringen waardoor er daar mist ontstond. De wind was zwak uit zuid tot zuidoost, in het noorden matig uit zuid tot zuidwest. De temperatuur daalde naar -1° in het zuidoosten en rond 5° in het noordwesten.

Korenbloem in bloei in de winter. Foto Ton Wesselius
Opklaringen in het zuidwesten. Foto Erica v. Leeuwen
Mistig. Foto Tonny Morsink
De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Een langgerekt hogedrukgebied ten zuiden van de Benelux zorgt voor grijs en nevelig weer. Een zwak front ten noorden van de Benelux brengt in het noorden motregen in de ochtend.

Vandaag nogmaals een grijze en nevelige dag met in het noorden mogelijk motregen. De grootste kans op opklaringen in de loop van de middag in het zuiden van de Benelux. De temperatuur ligt vanmiddag tussen 2° in het zuidoosten en oosten en 7° in het noordwesten. De wind is zwak tot matig, 2 of 3 Bft, en komt uit zuid tot zuidwest. In het noorden is de wind vanochtend mogelijk even 4 Bft.

Komende nacht blijft het in het noorden bewolkt en nevelig. In het noordoosten is er nog kans op motregen. In het zuiden zijn er enkele opklaringen maar ontstaat al snel weer mist. De temperatuur daalt naar ongeveer -1° in het zuidoosten en hoog België tot rond 6° in het noordwesten. De wind is zwak en komt uit zuidoost tot zuidwest. In het noordelijk kustgebied staat nog even een matige wind.

De weerkaart voor morgen. Bron: Met Office

Een uitloper van het hogedrukgebied boven zuidoost Europa zorgt voor een, voorlopig laatste, grijze en nevelige dag.

Ook morgen is het grijs en nevelig weer. Een uitloper van het hogedrukgebied dat ons de laatste dagen saai weer gaf, houdt ook vandaag invloed op het weer. Doordat de temperatuur in de onderste luchtlaag relatief laag is en op enige hoogte wat hoger, wordt vochtige lucht als het ware ‘vastgehouden’ in de onderste luchtlaag. Bovendien is er amper wind zodat de luchtlagen niet ‘mengen’. De grootste kans op een opklaring is in het zuiden en boven België. In het noorden is er een kleine kans op motregen. De temperatuur ligt morgenmiddag tussen ongeveer 2° in het oosten en 7° in het zuidwesten. Er staat een zwakke wind uit zuidelijke richtingen.

In de nacht naar zondag kan het in het (noord)oosten plaatselijk een graadje vriezen. Elders is het tussen 1 en 6 graden. Het blijft nevelig en overwegend bewolkt met een kans op mist in het oosten en zuidoosten. De wind blijft uit zuidelijke richtingen waaien maar neemt aan de kust toe tot matig, 3 of 4 Bft.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: Met Office

Fronten van een lagedrukgebied bij IJsland komen vanuit het zuidwesten richting de Benelux. Aan het eind van zondagmiddag en in de avond valt er wat regen.

Overmorgen begint de dag opnieuw grijs en nevelig. In het oosten kan het in de loop van zondagochtend opklaren maar in het westen blijft het bewolkt. De bewolking wordt daar in de loop van de dag dikker en aan het eind van de middag valt in het zuidwesten de eerste regen.

Dat is de start van een nieuwe wisselvallige en (zeer) zachte periode met vooral op dinsdag kans op veel wind.

Verwachte drukverdeling voor woensdag 29 januari 2020. Bron: ECMWF

Hogedrukgebieden ten zuiden en lagedrukgebieden ten noorden van de Benelux en een straalstroom die over de Benelux loopt, zorgen voor een sterke ‘westcirculatie’.

Vanaf zondag is het een komen en gaan van lagedrukgebieden die van west naar oost over het noorden van de Noordzee trekken. Zij brengen zachte lucht en wisselvalligheid naar de Benelux. Dinsdag zou een randstoring voor veel wind kunnen zorgen. Daarbij is het periodiek zeer zacht met tegen en in volgend weekend temperaturen in de dubbele cijfers. Helaas laat de winter – zoals het er nu naar uitziet – het ook de eerste week van februari volledig afweten.

De pluimen van de hoofdberekeningen van de windsnelheid en windstoten voor midden Nederland laat zien dat het komende dinsdag onstuimig lijkt te worden. Een klein lagedrukgebied trekt dan van zuidwest naar noordoost ten noorden van de Wadden lang en veroorzaak veel wind en windstoten tot wellicht 100 km per uur. Bron: KNMI.

Nog twee dagen door weer maar daarna een duidelijke toename op de kans op nattigheid.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland toont eerst zacht en later in de periode zeer zacht. Bron: Meteologix.

Morgen meer details over de komende weer-week op alpenweerman.nl.

Vanaf een grijs Texel tot morgen!

Opnieuw grijs weer. Foto Jannes Wiersema
Deze foto maakte Jolanda Bakker

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 574 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer