Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Het hogedrukgebied Quinlan wat ons de meizomer bracht ligt boven het noordwesten van Rusland. De zomerwarmte is verdreven door een koufront en vandaag is het merkbaar koeler met een noordwestenwind. De komende dagen hebben we een afwisselend weertype met dagen met zonneschijn en aangename temperaturen, maar ook met regen/buien en duidelijk lagere temperaturen. Voor elk wat wils dus.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: weer veel zon
Gisteren scheen de zon weer volop, maar later op de dag verscheen er wel weer wat bewolking aan het zwerk. Het bleef droog en de temperatuur steeg landinwaarts nog tot ruim boven de 25°.

In het westen en niet in de laatste plaats het zuidwesten bleven de temperaturen duidelijk achter met maxima tussen de 18 en 20°. Wilhelminadorp noteerde 17,7, Wijk aan Zee en Hoek van Holland 18,3 en Vlissingen 18,5°. In het binnenland duidelijk veel hogere temperaturen met in Arcen en Hupsel 28,7°. In België werd het 16 tot 28° met in Oostende 15,5 en in Kleine Brogel 27,9°.

Wat betreft zonuren staat De Bilt inmiddels op 116,6 uur en daarmee is het de zonnigste start van de maand mei sinds de metingen begonnen in 1901. Of de eerste decade (10 dagen) van mei de zonnigste ooit wordt, moet worden afgewacht. Daarvoor moet vandaag de zon 8 uur schijnen om de 124,6 uur uit mei 2008 uit de boeken te krijgen. De 2e plaats hebben we inmiddels al te pakken, want dat was 115,5 uur uit mei 2016.

Eindelijk weer wat wolkjes aan de lucht. Deze prachtige foto werd gemaakt door Joyce Derksen in Doornenburg.
Ook deze prachtige foto werd gemaakt door Joyce Derksen.
Martin Vye uit Wolvega vroeg zich af wat dat voor rare witte dingen waren… Het was ook zo lang geleden… 😉
Ook wat bewolking bij Jolanda Bakker. Ook goed zichtbaar is de droge grond, ondanks de vele millimeters rond de maandwissel.
De zonsondergang was gisteravond ook weer fraai. Ook deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Vandaag: merkbaar koeler
Op deze Hemelvaartsdag zijn de temperaturen merkbaar lager dan dat we de laatste tijd gewend zijn. Het wordt vanmiddag maximaal een graad of 14-15 in het westen en 16-17 landinwaarts. Lokaal in het zuidoosten en hier en daar in België kan het nog 18° worden.

Het weerbeeld is vanochtend bewolkt met hier en daar en dan vooral landinwaarts wat regen of een enkele bui en in de noordoostelijke helft is er aanvankelijk ook kans op onweer. De nattigheid trekt geleidelijk naar het noordoosten weg en vanuit het westen klaart het op. Vooral in de kustgebieden zal de zon later vanmiddag volop gaan schijnen, maar of we de 8 uur zon in De Bilt halen…

De koele temperaturen worden aangevoerd door een matige en aan zee (vrij) krachtige noordwestenwind.

Vanavond en de komende nacht is het helder en bij een sterk afnemende wind daalt de temperatuur flink. De temperaturen gaan onderuit naar waarden tussen de 2 en 4° met kans op vorst aan de grond. Denk aan de vorstgevoelige plantjes.

Morgen: perioden met zon
Morgen profiteren we van een hogedrukgebied boven onze streken. Het blijft droog en er zijn flinke perioden met zon.

De wind waait zwak tot hooguit matig uit het zuidoosten en de temperaturen zijn weer duidelijk hoger. In het noordwesten en op de Wadden wordt het een graad of 16, elders loopt het kwik op naar zo’n 18-19°. In het zuidoosten en in delen van België kan het weer 20, lokaal 21° worden.

De neerslag cq weerkaart voor zaterdag. Het blijft in onze streken droog, maar regen ligt ten zuidwesten al klaar en in de avond gaat het regenen. Bron: wetteronline.de

Na morgen: vooral zondag nat, volgende week wisselvallig
In het weekend is er zaterdag vrij veel hoge bewolking, maar de zon zal zeker ook geregeld schijnen. Het blijft (tot de avond) droog en er waait een zwakke tot matige zuidoostenwind.

De temperatuur heeft er weer zin in en stijgt naar waarden tussen de 21 en 24°. In het zuidoosten kan de zomerse grens van 25° weer worden bereikt. Op de stranden kan in de middag een zwakke wind van zee gaan waaien met als gevolg dalende temperaturen.

De verwachte weerkaart voor zondag volgens EC. Lagedrukgebieden zorgen voor een natte dag. Bron: wetteronline.de

Zondag ziet het weerbeeld er weer heel anders uit. Een gebied met regen, mogelijk voorafgegaan door enkele onweersbuien, trekt van zuidwest naar noordoost over onze streken. Het zorgt voor een natte dag met, zoals de weerkaarten er nu voorliggen, op veel plaatsen zo’n 10 tot 15 millimeter.

De wind wordt west tot zuidwest en de temperaturen zijn weer duidelijk lager. De temperatuur komt in de middag uit op waarden tussen de 14 en 17°.

De verwachte weerkaart voor volgende week woensdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Na het weekend is het (licht) wisselvallig lenteweer met naast geregeld zonneschijn elke dat ook kans op wat regen of enkele buien. De temperatuur komt gemiddeld over het land uit op ongeveer 18° en dat is een hele normale temperatuur voor de tijd van het jaar.

UV-Index: 4 tot 6
De kracht van de zon is in deze tijd vrij hoog. De UV-index is vandaag 4-5 en de komende dagen weer 6. Een UV van 6 betekent matig en de onbeschermde huid kan dan ook gemakkelijk rood kleuren en verbranden na 15 tot 20 minuten. Als je een huid hebt die zeer snel verbrandt dan kan het zelfs al na 10 minuten. Goed smeren is dan ook het advies!

Temperatuurpluim:

De pluim voor het midden van het land van de diverse ‘opers’ van diverse weermodellen. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen laat zien dat de temperatuur, na deze koele Hemelvaartsdag, weer snel gaat stijgen tot boven de 20° op zaterdag. Zondag is de temperatuur weer duidelijk lager, maar de dagen daarna zit er wederom een (voorzichtige) stijging in. Later in de week lijkt het kwik weer wat te dalen.

Een terugkeer naar het zonnige en (zomers)warme lenteweer zit er niet direct in…

Sophie van de Meeberg maakte deze prachtige foto in de Haarlemmermeerpolder.

Speciaal voor watersporters de windverwachting voor vandaag en morgen:
De wind waait vandaag uit het noordwesten met 10 tot 14 knopen. De windvlagen kunnen 19 tot 21 knopen halen. De golfhoogte neemt toe van 0,4 meter vanochtend naar zo’n 1 meter vanmiddag. De zeewatertemperatuur is 13°.

Morgen waait de wind uit het oosten tot zuidoosten met 7 tot 10 knopen. De windvlagen zullen niet veel hoger uitkomen met zo’n 11-12 knopen. De golfhoogte is 0,3 meter en de watertemperatuur een graad of 13.

Veel kikkers zichtbaar en ook hoorbaar. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie Hemelvaartsdag van en graag weer tot morgen, want dan ben ik er weer met een nieuwe blik op de weerkaarten.

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op zaterdag 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training echt iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we dit jaar ook nog eens de snelste stijger!

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 172 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier