Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: niet alleen aanhoudend koud, maar volgende week ook wisselvallig
Het hogedrukgebied Querida is naar het westen getrokken en ligt vandaag ten westen van Ierland. Storingen behorende bij depressie Quentin boven Scandinavië kunnen ons dan ook weer bereiken. Afgelopen nacht passeerde een zwak warmtefront en komende nacht krijgen we te maken met het koufront. Komend weekend zitten we weer in vrij koude lucht achter het koufront, maar we profiteren ook van hogedruk. Er kan weliswaar een bui voorkomen, maar over het algemeen krijgen we een aardig weekend met geregeld zonneschijn.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: zon, later wolkenvelden
Het was gisteren prima weer met aanvankelijk volop zonneschijn, maar in de middag nam vanuit het noordwesten de bewolking geleidelijk toe. De zon scheen van noordwest naar zuidoost tussen de 8 en 13 uur.

We begonnen ijskoud, want op KNMI meetpunt Deelen ging het kwik onderuit naar -4,9°. Vierhouten op de Veluwe ging zelfs onderuit naar -5,7 en ook Vaassen noteerde matige vorst met -5,3°. In België ging Elsenborn onderuit naar -8,9°. Aan de grond nog lagere temperaturen met in Hupsel in de Achterhoek een temperatuur van -9,2°, maar opnieuw was het in België kouder met in Dourbes aan de grond maar liefst -13°.

Overdag steeg de temperatuur naar 11 tot 13° met in Westdorpe maximaal 13,3°. In België lagen de maxima tussen de 8 en (ruim) 13° met in Gent maximaal 13,5°.

door de zeer lage temperaturen lieten de tulpen hun ‘koppie’ hangen. De foto werd gemaakt door Martin Vye
ook Albert Thibaudier maakte een ‘winterse’ foto in deze april.

Vandaag: overwegend bewolkt en lokaal een bui
Op de passage van een zwak warmtefront hebben we vanochtend wolkenvelden en hier en daar kan wat lichte regen vallen, maar veel voorstellen doet het allemaal niet. Vanmiddag kan hier en daar de zon even schijnen, maar de bewolking houdt de overhand en in het binnenland is een enkele bui mogelijk en ook dit stelt niet veel voor.

De zwakke tot matige zuidwestenwind draait naar west tot noordwest en neemt toe naar matig over land en naar vrij krachtig in het noorden en de temperatuur stijgt naar 12-13° in het noorden en naar 16 in het zuiden en in delen van België. Alleen op de Wadden blijft het kwik weer achter met maximaal een graad of 11.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en van noord naar zuid trekt een gebied met wat lichte regen over. Na passage klaart het vanuit het noorden op. De noordwestenwind waait zwak tot matig, in het noorden (vrij) krachtig en de temperatuur daalt naar 3° in het noordoosten en naar 6-7 elders.

de dag begon niet alleen koud, maar ook kleurrijk. Deze prachtige foto werd gemaakt door Margreet van Vianen.

Morgen: perioden met zon
Morgen zijn er naast wolkenvelden ook perioden met zon. Het blijft, op een lokaal buitje na, droog en er waait een matige en in het noorden een (vrij) krachtige noordwestenwind. De temperatuur is weer lager en stijgt naar 10° in het noorden en naar 12, lokaal 13 in het zuiden en in delen van België.

Morgenavond en in de nacht naar zondag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en bij een zwakke tot matige en op de Wadden een vrij krachtige west tot noordwestenwind daalt de temperatuur naar 2 tot 5° met de laagste temperaturen in het oosten en zuiden. In de Ardennen gaat het licht vriezen.

De zon ging ook weer fraai onder. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Zondag: geregeld zon, maar ook een buienkans
Zondag schijnt geregeld de zon, maar er zijn ook wolkenvelden en hier en daar is een bui mogelijk. De noordwestenwind waait overwegend matig en de temperatuur stijgt naar 10 tot 12°

de weerkaart voor volgende week woensdag volgens ECMWF. Bron: Tropicaltidbits.com

Lange termijn en pluim: wisselvallig en vrij koud
Na het weekend wordt het weer wisselvalliger tussen hogedruk ten westen en lagedruk ten noordoosten van onze streken. In de bovenlucht krijgen we te maken met een hoogtelaag met temperaturen weer ruimschoots onder de -30°. Rond woensdag is het op het 500 hPa-vlak (5,5 kilometer hoogte) zo’n -36°. Vanwege die koude bovenlucht neemt de kans op flinke buien toe en bij die buien is ook kans op hagel en onweer. De temperaturen zijn weer veel te laag voor de tijd van het jaar en dat is weer goed zichtbaar aan onderstaande temperatuurpluim.

Vandaag loopt het kwik op naar een graad of 13, maar dit weekend zijn de maxima weer lager. Maandag gaat het kwik tijdelijk weer wat omhoog, maar daarna is het weer vrij koud met kwikstanden rond de 10°. Voor Koningsdag worden temperaturen van 10-11° verwacht in het midden van het land en ook tijdens de laatste dagen van april worden nog geen hogere maxima verwacht. Verder valt op dat de nachten ook volgende week vrij koud zijn met soms zelfs kans op nachtvorst. Kortom: warm lenteweer is voorlopig, in ieder geval deze maand, niet te verwachten.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

April 2017: opnieuw een te koude aprilmaand
Na alle warmte eerder deze maand is deze aprilmaand tot nu toe nog steeds 0,8° te warm, maar de rest van deze maand wordt er geen warmte meer verwacht en daardoor wordt het zeer waarschijnlijk een te koude maand. Volgens de laatste berekeningen gaan we namelijk uitkomen op 8,6° gemiddeld. Normaal (periode 1981-2010) is de gemiddelde temperatuur in april 9,2°. Opvallend is dat van de laatste 6 aprilmaanden er 5 aan de koude kant zijn of waren.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen kijkt Daan weer verder naar de ontwikkelingen voor de rest van deze april en de aanloop naar Koningsdag en ik ben er zondag weer. Ik zou zeggen: blijf het volgen, vertel het verder en breng iedereen op de hoogte van het dagelijkse weerpraatje voor de Lage Landen.

ook deze prachtige foto werd gemaakt door Margreet van Vianen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd, want ook de rest van het jaar gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen en ook andere interessante berichten. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen op Alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

summer or winter, be prepared!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 260 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier