Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

De sterke straalstroom, die vlakbij of boven de Benelux ligt, voert onverminderd zachte lucht aan. Fronten en troggen van lagedrukgebieden brengen periodiek regen of buien. Gelukkig is af en toe ook de zon te zien. De hele week blijft de wind duidelijk aanwezig. Ook op de lange termijn is er geen zicht op een verandering in deze situatie.

Zonsopkomst vastgelegd door Ton Wesselius

Gisterenochtend begon vriendelijk met zon afgewisseld door wolken. In het oosten viel nog een buitje. De bewolking nam in de loop van de ochtend toe en vooral in het oosten vielen buien, later ook in de rest van de Benelux. De zuidwest- tot westenwind was in het binnenland matig tot vrij krachtig en aan de kust krachtig tot hard. De temperatuur liep gisterenmiddag op naar 7 tot 10°.

Gisterenavond en vannacht zorgde een storing in combinatie met een hoogtetrog (op ongeveer 5 km was het rond -35°) voor pittige buien, soms met onweer en windstoten tot rond 70 km per uur, aan zee zelfs 90 km per uur. De zuidwestenwind was aan zee af en toe stormachtig, in het binnenland matig tot vrij krachtig. De temperatuur lag vannacht tussen 3 en 5°, in hoog België was het rond 1°.

Deze foto van een flinke hagelbui maakte Jannes Wiersema
Jolanda Bakker maakte deze foto
De weerkaart voor vandaag. Bron: UKMO

Een zwakke rug van hogedruk boven de Benelux zorgt vandaag voor rustiger weer. Droog blijft het niet maar er zijn opklaringen en de wind zwakt tijdelijk af.

Vanochtend zijn er in het zuidwesten opklaringen maar in het noordoosten is meer bewolking en kan nog een bui – mogelijk met hagel – vallen. In de loop van de ochtend wordt het overal droog en zijn er wolkenvelden met af en toe zon. Vanmiddag neemt de bewolking vanuit het westen weer toe als een warmtefront van een lagedrukgebied ten noordwesten van Schotland dichterbij komt. De zuidwestenwind neemt langzaam af naar matig, 3 of 4 Bft., en aan de zee naar (vrij) krachtig, 5 of 6 Bft. De temperatuur ligt vanmiddag rond 7°, in hoog België is het ongeveer 3°.

Vanavond en vannacht is het bewolkt en vanuit het noordwesten volgt (mot)regen. Naar het zuidoosten toe is het droger. De zuidwestenwind is in het binnenland matig, 3 of 4 Bft., en aan zee vrij krachtig, 5 Bft., maar neemt in de loop van de avond en nacht vooral aan zee toe naar krachtig of hard, 6 of 7 Bft. De temperatuur daalt naar 4° in het zuidoosten tot rond 7° vlak aan zee.

Morgen

start de dag met wolkenvelden en een enkele opklaring. In de loop van de dag komt het koufront van een depressie ten noorden van Schotland dichterbij. Morgenmiddag gaat het vanuit het westen regenen. De zuidwestenwind is eerst matig in het binnenland, 4 Bft., en vrij krachtig aan de kust, 5 Bft., maar neemt in de loop van de dag toe. Aan de kust tegen de avond een harde of stormachtige wind, 7 of 8 Bft. Het wordt morgen een zachte dag. De temperatuur loopt op naar 8 tot plaatselijk in het zuiden 12°.

Vrijdag

kan er in het noordoosten nog regen vallen. Elders is het droog en zijn er naast wolkenvelden ook opklaringen. Tegen de avond is er in het noorden meer bewolking en kan daar regen of een bui vallen. De wind is west tot zuidwest en in het binnenland matig, 3 of 4 Bft. In het noordelijk kustgebied is de wind eerst nog (vrij) krachtig, 5 of 6 Bft. De temperatuur ligt vrijdag tussen 6 en 10°.

Komend weekend

ligt de al enige tijd uitzonderlijk sterke straalstroom nog steeds vlakbij de Benelux. Daardoor een aanhoudende aanvoer van (te) zachte lucht en wisselvalligheid. Soms staat er veel wind maar op dit moment lijkt het komend weekend niet te gaan stormen. Randstoringen van lagedrukgebieden ten noorden van ons trekken wel dicht langs de Benelux maar lijken niet diep genoeg om storm te veroorzaken. Uiteraard houden we deze ontwikkeling in de gaten.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat weer een geleidelijke stijging van de temperatuur richting dubbele cijfers zien. Daarna enige afkoeling maar aanhoudend (te) zacht. Bron: Meteologix.

Lees ook morgen hoe het weer verder verloopt op alpenweerman.nl.

Vanaf Texel een fijne woensdag!

Voorjaarsbloemen op foto gezet door Erica v. Leeuwen

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 653 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer