Algemene situatie: aanvankelijk koel
Een uitloper van het grote hogedrukgebied Sonja, waarvan de kern boven Groenland ligt, zorgt bij ons voor een noordelijke aanvoer. Dankzij dit hogedrukgebied blijft het de komende dagen droog, maar door de noordelijke stroming blijft het wel vrij koel.

In de tweede helft van komende week krijgt het lagedrukgebied dat nu boven de Azoren ligt meer invloed. De aangevoerde lucht wordt dan warmer, maar de instabiliteit wordt dankzij de lagere druk ook hoger.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: mooie lentedag
Gisteren begon de dag op veel plekken zonnig. Alleen in de noordelijke helft van Nederland en in het zuiden van België was het bewolkt. Uiteindelijk ging de zon ook in het noorden schijnen, in België werd het daarentegen juist bewolkter. In (het zuiden van) België viel er tegen het eind van de middag ook neerslag, elders was en bleef het een mooie lentedag. De temperatuur liep uiteen van 14 graden op de wadden tot 21 graden in België. Deze temperaturen zorgden in combinatie met de zon en de zwakke (aan de kust matige) oostelijke wind voor een mooie dag.

Jolanda Bakker maakte deze foto gisteren.
Ook bij Martin Vye was het gisteren vrij zonnig.

Afgelopen nacht viel in België lokaal nog een bui. Verder wisselden wolkenvelden en opklaringen elkaar af. De zwakke wind draaide naar het noorden en de temperatuur daalde naar 8 tot 11 graden Celsius.

In het noorden was het aanvankelijk nog vrij bewolkt. Foto door Albert Thibaudier.

Vandaag: bewolking en af en toe zon
Vanochtend begint op de meeste plekken grijs. Bewolking overheerst en er is weinig ruimte voor de zon. In de loop van de dag krijgt de zon wel iets meer ruimte en vanmiddag zijn er hier en daar dan ook perioden met zon. Het blijft zo goed als droog, alleen in (zuid)oost België valt nog wat regen. De wind is noord, maar draait vanmiddag naar noordwest en trekt hierbij iets aan (3 a 4 beaufort). De maximumtemperatuur ligt tussen de 13 en 17 graden; de laagste waarden zijn voor de kust, de hoogste waarden zijn voor het oosten.

Komende nacht neemt de kans op een spatje regen vanuit het noordwesten toe. Veel zal het echter niet voorstellen; de nacht zal grotendeels droog verlopen. Verder wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af. De minimumtemperatuur ligt tussen de 8 en de 10 graden.

Maar uiteindelijk scheen ook in het noorden de zon. Foto door Meteo Roodeschool.

Morgen: vanuit het noorden opklaringen
Morgenochtend is het vrijwel overal bewolkt, alleen in het uiterste noorden begint de dag zonnig. In de loop van de ochtend en morgenmiddag klaart het vanuit het noorden echter steeds meer op, tegen het eind van de middag schijnt in vrijwel het hele land de zon. De wind is noordelijk kracht 3 a 4, aan de kust lokaal even kracht 5. Met een temperatuur van 12 a 13 graden blijft het koel.

De dag begint grotendeels bewolkt, maar vanuit het noorden klaart het op. Bron: Hirlam

In de nacht naar dinsdag verandert er niet veel. Af en toe kan er wat bewolking overdrijven, maar het blijft meest helder. De temperatuur daalt naar 3 tot 8 graden Celsius. Met name in zuidoost België is een graadje vorst aan de grond niet uitgesloten.

De weerkaart voor woensdag. Een lagedrukgebied boven de Azoren zorgt op termijn voor een meer zuidelijke stroming. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

De rest van de week: 2e helft van komende week hogere temperaturen
In eerste instantie verandert er aan het weerbeeld niet veel. Dinsdag en woensdag verlopen allebei koel met temperaturen tussen de 11 en 13 graden. Er staat nog steeds een noordelijke wind kracht 3 a 4. Beide dagen blijft het zo goed als droog, perioden van bewolking en zonneschijn wisselen elkaar af. De nachten naar woensdag en donderdag verlopen met temperaturen tussen de 2 en 5 graden koud; lokaal kan het met heldere omstandigheden aan de grond een graadje vriezen.

De weerkaart voor donderdag. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Donderdag komt door de “gunstige” ligging van het lagedrukgebied boven de Azoren de zuidelijke stroming goed op gang. Kijken we naar de pluimen dan zien we dat dit een aantal gevolgen heeft voor ons weerbeeld. De temperatuur gaat vanaf donderdag flink omhoog naar waarden rond (en waarschijnlijk zelfs boven) de 20 graden. Door de nabijheid van lagedruk nemen de neerslagkansen wel toe, maar ook de zon zal zich met regelmaat laten zien.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse bewolking/zon-verwachting van het KNMI.

Kortom kunnen we stellen dat vanaf morgenmiddag de zon veel te zien is en dat na woensdag de temperaturen omhoog gaan. Er is een reële kans dat de temperatuur ook een langere tijd rond de 20 graden blijft.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuwe blik op de weerkaarten, ikzelf schrijf komend weekend weer. Fijne zondag en graag tot morgen!

Join Alpenweerman community:
Wist je dat Alpenweerman naast diverse curcussen en trainingen ook weerberichten op maat maakt? Heb je bijvoorbeeld een evenement of outdooractiviteit en wil je dat het weer in de gaten wordt gehouden door ons, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Aan de hand van vooraf opgestelde weerlimieten kunnen we tot in detail het weer voor het evenement bewaken. Wij berichten je dan gelijk als de weersverwachting eventueel verandert.

Ook de dagelijkse weersverwachtingen voor de Alpen als voor de Lage Landen zijn ook de rest van het jaar hier te volgen. Kortom: JOIN US, wordt sponsor/partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 329 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer