Advertentie 

Algemene situatie:
De komende dagen vindt er een aanval plaats op het winterse weer van de afgelopen tijd. Het hogedrukbolwerk Hartmut wordt vanuit het zuiden aangevallen door depressie Ulrike. De grote vraag is of de kou zich makkelijk laat verdrijven of dat we winterse schermutselingen gaan krijgen boven onze streken. Globaal gezien lijkt de zachte lucht het zuiden en wellicht het midden van de Lage Landen te bereiken, maar in het noorden blijven de temperaturen waarschijnlijk nog duidelijk lager.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: geregeld zonneschijn
Gisteren scheen de zon weer geregeld en de meeste zonneschijn vonden we in de noordoostelijke helft van het land. In het zuiden en zuidwesten zat duidelijk meer bewolking en gisterochtend viel er in België hier en daar wat lichte sneeuw.

We begonnen met temperaturen tussen de -6 en -10° (Nieuw-Beerta -9,6°), maar gistermiddag kwam het kwik ten zuiden van de grote rivieren en in grote delen van België weer boven nul. Ell kwam zelfs uit op maximaal 2,4°, maar elders in het zuiden kwam het kwik uit op waarden tussen de 0 en 1°. Ten noorden van de grote rivieren bleef het wederom vriezen met op meetpunt Twenthe maximaal -2,9 en op Terschelling -3,7°. In België lagen de maxima tussen de -4 en +2° met in Antwerpen 1,9°.

Deze prachtige winterse foto werd gemaakt door Gertrude van Driesten. Ze stuurde de foto in naar foto@alpenweerman.nl
Ook bij Martin Vye kon worden geschaatst.
Een mooie ijsfontein in het Zeeuwse Sluis. Peter van Lindenberg maakte deze prachtige foto.
Deze prachtige foto werd gemaakt tijdens het schaatsen door Carel ten Hoor.
Deze prachtige foto aan de oevers van het Braassemermeer werd gemaakt door Ton Wesselius.
Ook Jolanda Bakker maakte weer een prachtige foto.

Vandaag: wederom koud, later in het zuiden sneeuw
Na een nacht met in het zuiden lichte en elders matige vorst is het ook op deze vrijdag nog volop winters in de Lage Landen. De zon schijnt vooral in het noorden, want verder naar het zuiden is er meer bewolking en deze wordt gaandeweg de dag dikker en dikker. In de loop van de middag gaat het in het zuidelijke helft van de Lage Landen af en toe sneeuwen.

De wind waait uit het noordoosten en is nog altijd vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee en op de Wadden, windkracht 5 tot 7. De temperaturen blijven in het noorden en deels midden nog altijd onder nul, in het zuiden kan het maximaal een graad of 2-3 worden.

De verwachte maxima voor vandaag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Vanavond en de komende nacht trekt de sneeuw langzaam verder noordwaarts, maar de intensiteit neemt daarbij af en waarschijnlijk blijft het in het noordoosten van het land helemaal droog. Het gaat overal weer vriezen, in de zuidelijke helft meest licht, elders matig. De oostenwind neemt langzaam wat in kracht af.

Morgen: geregeld zon en vanuit het zuiden oplopende temperaturen
Dan morgen. De diverse weermodellen hebben het erg moeilijk wat betreft de aanval op de koude lucht vanuit het zuiden. In het noorden is het aanvankelijk bewolkt en valt er wellicht nog wat lichte sneeuw, elders is het droog geworden met vanuit het zuiden opklaringen.

De wind waait nog steeds uit het oosten en is matig over land en vrij krachtig op de Wadden, windkracht 4 tot 5. De temperatuursverschillen tussen het noorden en het zuiden nemen duidelijk toe en ook tussen de diverse weermodellen nemen de verschillen toe.

In het noorden van het land komt het kwik waarschijnlijk nog uit op waarden rond het vriespunt, waarbij bijvoorbeeld het Duitse en het Canadese weermodel nog met een ijsdag op de proppen komt. In het midden en zuiden van het land komen de maxima wel weer boven nul uit met in het zuiden volgens het ECMWF (Europese model) zelfs temperaturen van een graad of 8. Het Amerikaanse weermodel zit er met 4 tot 6° tussenin. Alleen het Duitse ICON model houdt in nagenoeg het hele land de temperatuur in de buurt van het vriespunt, maar ik denk dat dat wat overdreven is….

Morgen later op de dag weten we zeker welk model gelijk heeft gekregen.

De verwachte weerkaart voor zondag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Zondag: enkele buien
In de nacht naar zondag vriest het op de meeste plaatsen weer licht. Naast opklaringen zijn er ook wolkenvelden en uit die bewolking kan wat winterse neerslag vallen met kans op gladheid.

Zondag schijnt geregeld de zon, maar het komt ook tot enkele buien. Het Europese weermodel is duidelijk het zachtst en komt met temperaturen tussen de 8° in het noorden en 11 in het zuiden, maar het Duitse weermodel is wederom duidelijk kouder met in het noorden nog temperaturen dichtbij nul. De Amerikanen komen met temperaturen tussen de 4 en 10°. In het zuiden lijkt het kwik dan ook fors op te lopen, maar meer naar het noorden is en blijft het duidelijk kouder.

Hoe het precies zal gaan komend weekend moeten we dus maar van dag tot dag bekijken en bovenstaande verwachting kan dan ook nog veranderen.

De verwachte weerkaart voor volgende week woensdag. Bron: wetteronline.de

Volgende week: (licht) wisselvallig
Na het weekend blijft lagedruk weersbepalend en zo nu en dan valt er dan ook wat regen of een enkele bui. Aanvankelijk zijn de temperaturen vrij hoog, maar later in de week vertonen de temperaturen weer een dalende trend en dan met name in de noordelijke helft van de Lage Landen.

De winter blijft dus een beetje op de loer liggen, zonder direct weer toe te slaan. Tijdens de donkere uren kan het kwik telkens in de buurt uitkomen van het vriespunt, zodat de kansen op (lokale) gladheid toeneemt.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de belangrijkste weermodellen laat zien dat de temperatuur gaat stijgen. De gele lijn is het Duitse model en deze komt pas volgende week boven nul uit. De overige modellen, zoals hierboven ook al beschreven, zijn veel sneller met het binnenkomen van de zachte lucht. Ook na het weekend blijft het vrij zacht met temperaturen boven nul, maar of het nu 5 of 10° wordt moet worden afgewacht.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land laat zien dat het na deze koude vrijdag geleidelijk zachter wordt. Volgende week lijkt het kwik weer wat te dalen, maar een terugkeer van winterweer lijkt niet aan de orde. Lente is op basis van deze pluim ook niet te verwachten.

De ijspluim voor wateren van maximaal 1 meter diep. Bron: weerplaza.nl

De ijspluim laat zien dat vanaf vandaag de dikte van 8 centimeter wordt gehaald op wateren van maximaal 1 meter diep en al de hele week dicht. De wind heeft voor heel wat wakken gezorgd, dus pas goed op als je gaat schaatsen. Op ondergelopen weilanden, landijsbanen en beschutte sloten zijn de schaatsomstandigheden prima.

Deze prachtige ijskunst werd gemaakt door Suzanne Vermulm.
Het was ijskoud op het strand van Scheveningen. De foto werd gemaakt door Gerda Jakobs.
Deze mooie foto werd ook nog gemaakt door Gertrude van Driesten.
Er stond een stevige wind en de grond is droog. Een ‘zandstorm’ was het gevolg. De foto werd gemaakt door Jan Snijders

Dit was het weer voor vandaag. Morgen zal Daan het weerpraatje voor de zaterdag verzorgen en ik ben er dan zondag weer. Fijne dag en graag dus weer tot morgen. Vergeet geen (winterse) foto’s in te sturen naar foto@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

 • Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.485 times, 1 visits today)

3 Reactie op “Lage Landen – Aanval op vrieskou!”

 • Bertil Blaas
  2 maart 2018 at 09:19

  Goedemorgen Rico.
  Wederom mijne dank maar dat weet je hè .
  Toch nog een vraagje vandaag.
  Hoe % acht jij de kans op ijzel zaterdagochtend om 5 uur tussen Aken en Karlsruhe ? Op de 61 in D.
  Wij gaan rond 5 uur weg.
  Onze dank voor je antwoordt. ( hou jij ook van de Alpen en skiën ? Als ik vragen mag )
  Groeten Bertil.

  • Rico Schröder
   2 maart 2018 at 10:07

   Goedemorgen Bertil,

   Later vanmiddag en vanavond valt er in je omgeving sneeuw. De kansen op ijzel acht ik klein. Ik verwacht morgenochtend vanaf 5 uur dan ook geen problemen op de weg tussen Aachen en Karlsruhe.

   Veel plezier in ieder geval en om je 2e vraag te beantwoorden: ik bezoek de Alpen vaak in de zomermaanden om te wandelen.

   Rico

 • Bertil Blaas
  2 maart 2018 at 10:18

  Ja Rico, in de zomer is net zo perfect.
  En hartelijk dank, we zijn ermee gerustgesteld en proberen het om 5 uur.
  Fijne dag nog en onze groeten !.

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier