Lage Landen : Aantrekkende westcirculatie zorgt voor herfstweer
Ga met de nachttrein relaxed op wintersport. Nu al vanaf € 79 pp in een 6-persoons slaapcoupé (enkele reis). Klik voor meer informatie.
Algemeen: Door een zwak tussenhoog is het momenteel rustig herfstweer in de Benelux. Ook is het overwegend droog geweest, maar dat gaat (helaas) veranderen de komende dagen. De tegenstellingen in de temperaturen tussen de Evenaar en de Polen nemen toe, waardoor de westcirculatie gaat aantrekken. Met de straalstroom dan weer in de buurt van ons land wordt het wisselvallig, met geregeld neerslag en meer wind. Echt herfstweer dus. De temperatuur gaat wel tijdelijk in de lift en kan in de zuidelijke helft oplopen tot tegen de 20 graden.
Sterke opleving van de straalstroom
Een depressie boven de Atlantische Oceaan komt snel dichterbij en ligt dinsdag boven Engeland, vervolgens trekt deze verder naar het zuiden van Scandinavië. Aan de voorzijde hiervan worden warme luchtmassa’s noordwaarts getransporteerd. Een deel van deze luchtsoort bereikt tijdelijk de Benelux.
Maandag nog overwegend droog, dinsdag regen
Maandag is het nog overwegend droog. De dag start koud, lokaal is het 3 graden in het oosten, met kans op vorst aan de grond. Aan zee is het een stuk zachter. Er is een mix tussen wolkenvelden en opklaringen, lokaal komt eerst ook mist voor. Uiteindelijk loopt het kwik op tot 13 graden en daarmee is het te koel voor de tijd van het jaar.
Dinsdag passeert het frontensysteem met regen, na passage hiervan komen we geleidelijk steeds dieper in de warme luchtmassa’s te zitten. Naast de aanvoer van relatief warme lucht, is de lucht ook vochtig. Hierdoor blijft helaas de bewolking overheersen en kan het kwik niet gaan stunten door de afwezigheid van de zon. Het wordt wel zachter met kwikstanden in de middag tussen de 14 en 17 graden.
Woensdag warmste dag van de week
Woensdag wordt het dan zeer zacht. Mogelijk dat vooral in het zuiden van de Benelux, de 20 graden grens gehaald gaat worden. Dit is wel afhankelijk van de juiste “timing” tussen de storingen door. Periodiek valt er namelijk regen. De zon is slechts mondjesmaat aanwezig, bovendien waait het flink uit een zuidelijke richting. ondanks dat het dus vrij warm wordt, zal het eerder ervaren worden als herfstweer.
Vooruitzichten: AO en NAO index positief
Na een negatieve fase zien we nu in de verwachting dat de NAO en AO index positief gaan worden. Dit zien we vaker gebeuren als het winterseizoen nadert. De tegenstelling in temperatuur tussen de Evenaar en de Polen nemen namelijk toe, waardoor de straalstroom sterker wordt. De positie ervan bepaalt het weerbeeld, maar ook de temperatuur. Hoe dat precies zit kunt u mooi HIER lezen in een specifiek artikel. Met deze verwachting zijn er op de lange termijn 2 scenario’s mogelijk in het verwachte weerbeeld.
In het eerste scenario blijft het wisselvallig en relatief zacht. Doordat de luchtdruk boven Groenland laag is en het Azorenhoog prominent aanwezig is, staat er een stevige westcirculatie. Hierbij blijft het wisselvallig, vaak nat en winderig. (straalstroom in de buurt). De ene storing passeert dan na de andere. Afhankelijk van de windrichting die verwacht wordt tussen noordwest en zuidwest, komen de temperaturen dan rond normaal of boven normaal uit.
In het tweede scenario (en dat zien we nu bij het Europees weermodel) komen wij onder invloed van een hogedrukgebied. Aan de voorzijde van de Atlantische depressies komt dan door sterke WAA (warm air advection) een hogedrukgebied tot ontwikkeling. Vaak komt deze dan te liggen, bij een positieve AO index, boven Midden Europa of de Alpen. Als deze krachtig genoeg wordt kan deze de straalstroom de pas afsnijden (meandering) en het weerbeeld een behoorlijke tijd gaan bepalen. Vaak zijn dit de systemen die het winterweer in de Benelux of de Alpen frustreren. Door hun “warmbloedigheid” is dit systeem op hoogte gevuld met warme en soms ook vochtige lucht. Winterweer zou alleen kunnen voorkomen door een koude inversielaag, maar dat is nu nog niet aan de orde.
Vooralsnog herfstweer in de pluim
Beide scenario’s vertalen zich ook goed in de pluim. De mogelijkheid op 20 graden op woensdag, met de nodige slag om de arm. De grote kans op neerslag tot en met het aankomende weekeinde en de mogelijke weersverbetering op de lange termijn, met daarin ook de onzekerheid met het aanhouden van de westcirculatie. Wat we wel duidelijk zien op de weerkaarten is de sterke AO+ en NAO+ indicatie.
Tot zover, ik wens u en prettige nog en blijf volgen!
Foto afgebeelde afbeelding: Albert Thibaudier
Arjan is van kinds af aan al bezig met het weer. Er gaat geen dag voorbij zonder het weer te analyseren. Deze passie wil hij graag met iedereen delen. Graag schrijft hij dan ook begrijpelijk de weersverwachting uit. Of dat nu gaat over de Alpen of de Benelux, dat maakt voor Arjan niet uit. Sinds 1 januari 2021 is hij werkzaam bij DTN als (gladheids) Meteoroloog.
3 Reactie op “Lage Landen : Aantrekkende westcirculatie zorgt voor herfstweer”
Comments are closed.
”De gemiddelde temperatuur in oktober verloopt tot nu toe geheel volgens het klimatologisch gemiddelde.”
De huidige gemiddelde temperatuur in oktober gaat over het eerste deel van oktober terwijl de normale gemiddelde temperatuur in oktober zoals die in de grafiek staat over heel oktober gaat.
In de grafiek leid ik eruit dat tot nu toe oktober juist iets te koel lijkt te verlopen omdat er meer dagen enkele graden onder het gemiddelde liggen terwijl de rest slecht 0-1 graad boven het gemiddelde liggen.
Inderdaad een koelere periode over een korte periode, eigenlijk kun je de balans pas opmaken aan het einde van de maand. Kijk je over de gehele linie terug dan is het bedroevend “te warm”
Na het passeren van het front kan dan woensdag de temperatuur oplopen naar 20 a 21 graden. Heel lokaal mogelijk 22 graden. Het dagrecord (datumrecord) staat woensdag in De Bilt op 20,1 graden.