Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Het blijft de komende week aanhoudend zomers en er gaan diverse records aan diggelen. Zo zijn we bezig met de warmste meimaand ooit sinds de metingen op meetpunt De Bilt begonnen in 1901. Verder zijn er nog nooit zoveel warme en zomerse dagen genoteerd in de lentemaanden maart, april en mei en in de meimaand zelf.

Het weerbeeld kenmerkt zich deze week met geregeld zonneschijn, maar elke dag moet ook rekening worden gehouden met enkele (stevige) regen- en onweersbuien. De temperatuur zal langzaam wat gaan dalen, maar blijft de hele week ruimschoots boven de norm die geldt voor de tijd van het jaar.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: flink wat zon, maar ook enkele regen- en onweersbuien
Gisteren scheen de zon flink, maar in de ochtend kwam er in de zuidelijke helft lokaal al een regen en onweersbui voor. Gistermiddag kwam het op meerdere plaatsen tot een regen of onweersbui, maar zoals zo vaak bij buien was het een plaatselijk verschijnsel. In Woensdrecht viel 32, in Eindhoven 29, in Oostende 26 en in Arcen 25 millimeter.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 22 en 24° op de Wadden en naar 24 tot bijna 29 elders. De Bilt had met 26,2° de 17e warme en 10e zomerse dag van deze maand mei. Het record is 19 warm en 12 zomers. De maand duurt nog 4 dagen…

De hoogste temperaturen waren voor Deelen met 28,0, Hoek van Holland met 28,2 en Arcen met 28,8°. In België werd het 24 tot 29° met in Gent 28,7°.

Donkere wolken waren soms zichtbaar en korte tijd later kwam het tot een bui. De foto werd gemaakt door Suzanne Vermulm.
Bij Ton Wesselius in Roelofarendsveen zag het er ook af en toe dreigend uit.
Bij de start van de dag was de onstabiliteit bewolking al zichtbaar. Ton Wesselius maakte ook deze foto.
Bij Jolanda Bakker uit Zevenhuizen kwamen ook mooie wolkenluchten voorbij.
In Rolde (Drenthe) was het prachtig weer. Jan Snijders maakte de foto.
Carel ten Hoor maakte deze foto in het Friese Oosterwolde. Flink opbollende stapelwolken, maar bij Carel geen bui.

Vandaag: veel zon, later kans op regen en onweer
Na een zomers weekend is het ook op deze maandag volop zomerweer in deze bijzondere meimaand. De zon schijnt aanvankelijk flink, maar in het westen van België en in Zeeland komt ook laaghangende bewolking en nevel/mist voor. Vanmiddag komen stapelwolken tot ontwikkeling en deze wolken groeien uit tot enkele regen- en onweersbuien en daarbij kan veel regenwater vallen in korte tijd.

Aanvankelijk waait het niet of nauwelijks, maar later vanmiddag steekt er een zwakke tot matige noord tot noordoostenwind op. De temperatuur gaat weer flink de hoogte in en stijgt naar waarden tussen de 26 en 31° met de hoogste temperaturen in het oosten en zuidoosten en in Belgisch Limburg. Langs de Belgische kust, waar het aanvankelijk grijs is, wordt het maximaal een graad of 22 en de Wadden kunnen rekenen op temperaturen van ongeveer 24°.

Vanavond is er landinwaarts nog kans op een regen- of onweersbui. Elders is het droog met een mix van wolken en opklaringen. Het koelt af naar waarden tussen de 15 en 17°.

UV-Index: 7
De kracht van de zon hoog. De UV-index is 7 en dat betekent sterk en de onbeschermde huid kan dan ook gemakkelijk rood kleuren en verbranden na 10 tot 15 minuten. Als je een huid hebt die zeer snel verbrandt dan kan het zelfs al na minder dan 10 minuten. Goed smeren is en blijft dan ook het advies! Meer lezen over wat UV nou precies is? Lees dan eens ons artikel over UV straling door -HIER- te klikken!

Bij Martin Vye uit het Friese Wolvega was er aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht, maar….
… later kwam het ook bij Martin tot buien. Toch wat noordelijker dan aanvankelijk gedacht…
Vanaf het strand van Katwijk maakte Debbie van Ooststroom deze foto van een naderende onweersbui.
Later was het strand leeg en zat iedereen binnen. Ook deze foto maakte Debbie van Ooststroom op het strand van Katwijk.
Peter van Lindenberg maakte deze foto van een opkomende bui in Strijen.

Morgen: veel zon, later weer kans op regen en onweer
Morgen schijnt in de ochtend de zon volop. In de loop van de ochtend komen boven België enkele regen- en onweersbuien tot ontwikkeling en deze buien trekken in de middag over het land. De zwaarste buien worden landinwaarts verwacht met kans op hagel en lokaal kan er veel regenwater vallen in korte tijd.

De wind waait zwak tot matig uit het noordoosten, maar later wordt de wind in het noordwesten en op de Wadden vrij krachtig. De temperatuur stijgt naar 25 tot 30° met de hoogste temperaturen langs de oostgrens. Op de Wadden en langs de Belgische kust is het minder warm met temperaturen van zo’n 20 tot 22°.

De verwachte weerkaart voor woensdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Na morgen: aanhoudend zomers!
De rest van de week is en blijft het aanhoudend zomers. De luchtdruk blijft hoog ten noorden van onze streken en boven onze streken ligt een vlak lagedrukgebied. De zon zal geregeld schijnen, maar dagelijks is er ook kans op enkele regen- en onweersbuien.

De temperatuur stijgt dagelijks naar waarden tussen de 23 en 28°, maar op de Wadden en langs de Belgische kust is het steeds wat minder warm met temperaturen van 20 tot 22°.

De verwachte weerkaart voor komende zondag volgens GFS. Hogedruk bij IJsland wordt weersbepalend. Bron: wetteronline.de

Komend weekend trekt het hoog boven Scandinavië oplossend naar het zuidoosten weg en wordt een hoog boven de Atlantische Oceaan weersbepalend. De neerslagkansen nemen weer af, de zon zal geregeld schijnen en het blijft te warm voor de tijd van het jaar. De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 22 en 24° en daarmee blijft het aanhoudend zomers.

Temperatuurpluim:

De pluim voor het midden van het land van de diverse ‘opers’ van diverse weermodellen. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen blijft zomers. De temperatuur stijgt elke dag tot boven de warme grens van 20° en veelal is dat ruimschoots het geval. Pas na het komende weekend nemen de verschillen wat toe en kan het wat gaan afkoelen. Vooral de blauwe lijn (Europese weermodel) laat de temperatuur dalen. Afwachten wat het wordt en voorlopig is het ronduit zomers.

Gisteravond trok deze onweersbui over Heerenveen. Albert Thibaudier maakte de foto.
Ook bij Arno van Brakel kwam het tot een flinke plensbui, getuige deze foto gemaakt in Dordrecht.

Voor watersporters de windverwachting voor vandaag en morgen:
De wind waait vandaag zwak uit het oosten met 4 tot 6 knopen. De windvlagen komen uit op 8 knopen. Pas aan het eind van de middag en vanavond neemt aan zee de wind toe naar 13 knopen met vlagen tussen de 15 en 20 knopen. De golfhoogte is 0,2 meter en het water is 15°.

Morgen is er meer wind uit het noordoosten met 10 tot 12 knopen over land en 14-15 knopen aan zee. Zeker in de ochtend komen windvlagen voor van 16 tot 21 knopen over land en tot 23 knopen aan zee. De golfhoogte is 0,6 meter bij opnieuw een graad of 15.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie maandag van en graag weer tot morgen voor een vers en nieuw weerpraatje voor de Lage Landen.

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op zaterdag 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training echt iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 377 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier