klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen: Een hoog boven het Europese continent bepaalt voorlopig het weerbeeld. Lagedrukgebieden trekken over de noordelijke Noordzee en over Engeland naar het noordoosten. Zwakke frontale systemen bereiken van tijd tot tijd de Benelux, waarbij er plaatselijk wat regen kan vallen. Over het algemeen is het echter, door de invloed van het hogedrukgebied, droog en zeer zacht. De wind is meest zuidelijk en daarmee wordt vochtige lucht aangevoerd. Wolkenvelden zullen dus overheersen en vooral in de nacht en ochtend is er kans op nevel of mist. Aan dit weerbeeld komt voorlopig geen einde, daarmee is een vroege inval van Koning winter voorlopig uitgesloten.

Bijzonder fraaie zonsondergang gisteren!
De fraaie kleuren kwamen extra uit de verf door de aanvoer van Sahara zand.
Foto: Ton Wesselius

Vandaag plaatselijk wat regen en zeer zacht

Vandaag is het wisselend bewolkt en blijft het niet overal droog. Een zwakke storing passeert de Benelux en hier en daar valt wat regen. Er zijn ook plaatsen waar het gewoon droog blijft. Het kwik loopt uiteen tussen de 14 graden in het noorden en lokaal, met wat zonneschijn 18 graden in het zuidoosten. Daarmee is het zeer zacht voor de tijd van het jaar. Het datumrecord voor De Bilt staat voor vandaag op 16,5 graden. Waarschijnlijk gaan we dit net niet verbreken, maar het geeft wel weer aan hoe zacht het buiten is.

Een frisse neus halen in zeer zacht weer, het kon het afgelopen weekend, de komende dagen blijft het zeer zacht en meestentijds droog. Wel komt er wat meer bewolking voor.
Foto: Erica van Leeuwen.

De rest van de week nauwelijks veranderingen in het weerbeeld

Het stromingspatroon is behoorlijk hardnekkig en zal voorlopig geen grote veranderingen laten zien in onze omgeving. Met een zuid tot zuidwestelijke stroming blijft er dus vochtige lucht aangevoerd worden en af en toe passeert een randstoring in verzwakte vorm van het eerder genoemde lagedrukgebied. Met deze aanvoer blijft het voorlopig (zeer) zacht en is ook van nachtvorst voorlopig geen sprake. De nachttemperaturen lopen juist weer wat verder op, door de aanwezige bewolking. Overdag komt het kwik veelal uit tussen 12 en 15 graden. Pas na het weekeinde lijkt het kwik iets te dalen, maar ook dan is er voorlopig nog geen zicht op vroeg winterweer.

Luchtdrukverwachting voor vrijdag. Een hoog boven het Europees continent en depressies boven de noordelijke Oceaan. Hierdoor blijft de aanvoer van zeer zachte en vochtige lucht in stand. Af en toe passeert een zwak front van een depressie de Benelux.

Blik op de wereld

Interessant is het om te bekijken hoe het weerbeeld elders verloopt en ook in de zogenaamde “brongebieden”. Dit wordt immers ook meegenomen in de weersverwachting en dus de berekeningen van de diverse weercomputers.

Veel “rood” op de kaart. In veel gebieden is het dus op dit moment warmer dan “normaal”. Natuurlijk moeten we altijd wel voorzichtig zijn met deze uitspraken, het is een momentopname en het is klimaat. De wereldtemperatuur is weer wat opgelopen, en staat nu op +0,8 graad ten opzichte van “normaal”. Met momentopname bedoel ik dat het weer altijd in beweging is en dat er dus altijd schommelingen voorkomen in de natuur. Opvallend is echter dat over een lange periode te zien is dat het kwik wel degelijk oploopt. Kijk maar even mee op onderstaand voorbeeld…

Ook in Nederland loopt de temperatuur steeds verder op


Kijken we naar de temperatuuranomalie van een jaar terug tot heden in De Bilt wat representatief is voor onze omgeving, zien we veel maanden waarbij er een sterk positieve afwijking naar boven is. Wat opvalt is dat juist in de winter de temperatuur een flinke afwijking heeft naar boven.
Steeds vaker zien we dan ook een behoorlijk vastgeroeste stromingspatroon in de winter met een zachte (zuid) westelijke stroming. Deze blijken dan ook zeer hardnekkig te zijn.

Ook op de zeer lange termijn blijft het vastgeroeste stromingspatroon gehandhaafd, met steeds weer aanvoer van zachte en ook vochtige oceaanlucht. Door de ligging van diepe depressies boven IJsland en een krachtig hoog boven het Europees continent verandert er dus nauwelijks iets aan het stromingspatroon.

Dit is ook de reden dat het steeds moeilijker wordt om winterweer hier te krijgen. De aangevoerde lucht wordt immers steeds warmer. De oceanen worden warmer, waarbij de temperatuur in de brongebieden (aanvoerrichting) ook steeds hoger worden. Gelukkig gaat dit proces geleidelijk, maar het zou mij beter stemmen als we ook nog eens afwijkingen naar beneden gaan zien, over een langere periode en op meerdere plaatsen. Overigens zakt de wereldtemperatuur weer wat na een goede La Nina, echter niet genoeg om de stijgende tendens te laten stoppen.

Zo, dit was even een uitstapje in het Lage Landen weerbericht. Blijf volgen en tot de volgende keer.

Foto uitgelichte afbeelding: Ton Wesselius

(Visited 445 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Lage Landen: Aanhoudend zeer zacht, vroeg winterweer niet aan de orde”

  • Arjan
    9 november 2020 at 13:41

    Het datumrecord is verbroken in De Bilt. Dankzij veel zon en een zeer zachte zuidoostelijke stroming. Nog nooit werd het boven de 16,5 graden (sinds de metingen). Ook op andere plaatsen sneuvelen nu warmterecords.

  • Erwin
    9 november 2020 at 17:57

    DE GFS 12 uur OPER komt toch wel met een mooie ontwikkeling. We zien begin 3e decade een mooi Scandihoog ontstaan en wind die vanuit het NO fors koudere lucht naar onze omgeving gaat brengen! Mogelijk gaat Sauerland en de Belgische Ardennen rond de 22e de eerste sneeuw van deze winter zien.

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer