Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Depressie Zlatan is opgeslokt door depressie Alfred en dit laag ligt ten oosten van onze streken. Met een noord tot noordwestelijke stroming wordt ook vandaag nog lucht aangevoerd die onstabiel van opbouw is. Ten westen van Ierland ligt depressie Bernhard en dit laag trekt geleidelijk naar Schotland en het bijbehorende front zal ons in de nacht naar donderdag passeren. Voordat het zover is profiteren we morgen van een uitloper van het Azorenhoog en is het eigenlijk gewoon prima zomerweer met hogere temperaturen.

Komend weekend bouwt een hoog op boven Centraal Europa, draait de stroming naar zuid tot zuidwest en wordt het ook weer wat warmer. Wel is er ook dan kans op (onweers)buien, maar dat is inherent aan deze zomer die behoorlijk wisselvallig is.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Flinke buien, lokaal met onweer

Gisteren lag de kern van depressie Alfred boven ons land en daaromheen trokken met regelmaat flinke buien over het land. Vooral in het zuidwesten regende het flink, maar tussen de buien door scheen ook de zon.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 18 en 21° met de laagste temperaturen in de noordoostelijke helft met in Nieuw-Beerta en in Lauwersoog maximaal 17,8°. Westdorpe in het zuidwesten kwam uit op 21,3°. In België lagen de maxima tussen de 12 en 14° in de Ardennen en tussen de 18 en 20 elders. Chievres was duidelijk warmer en noteerde maximaal 21,8°. De hoogste temperatuur werd genoteerd in het Turkse Bodrum met 42,3°. Ook in het Spaanse Cordoba weer een veertiger met 40,4°.

flinke buien, maar ook zonneschijn, ofwel regenbogenweer. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius

Nog steeds onstabiel met enkele buien

Ook vandaag is het onstabiel zomerweer tussen het lagedrukgebied Alfred ten oosten en een opbouwende rug van hogedruk ten westen van onze Lage Landen. De zon zal af en toe schijnen, maar het komt ook weer tot nattigheid in de vorm van buiige regen. Vanochtend valt het met de regen in een groot deel van het land nog wel mee (enkele buien in het westen en wat lichte regen langs de oostgrens), maar vanmiddag kan weer flink wat regenwater naar beneden komen en lokaal is ook weer een donderslag hoorbaar. De meeste regen wordt in de oostelijke helft verwacht.

De wind waait matig en aan zee (vrij) krachtig uit het noorden tot noordwesten en de temperatuur komt op de meeste plaatsen uit op waarden tussen de 18° in het natte oosten en naar een graad of 20, lokaal 21 elders. In de hogere delen van België blijft het kwik steken bij hooguit een graad of 14-15.

Vanavond komt het met name in de oostelijke helft nog tot enige regen. Elders is het al droog en komende nacht is dat op de meeste plaatsen het geval. De noordwestenwind neemt geleidelijk in kracht af en de temperatuur daalt naar 12 tot 14°.

flinke stapelwolken gisteren. Deze prachtige foto werd gemaakt door Martin Vye

Perioden met zon

Morgen is het feitelijk prima zomerweer. We profiteren van een rug van hogedruk en daardoor is het vrijwel overal droog met geregeld zonneschijn. De zwakke tot matige noordwestenwind draait gedurende de dag naar west tot zuidwest en de temperatuur is weer duidelijk hoger en stijgt naar 20-21° in het noorden en naar 22-23 elders. In het zuidwesten kan het nog een graadje warmer worden. In België wordt het op veel plaatsen 23 tot 26°, maar in de hogere delen blijft het kwik met maximaal 20° wat achter.

Morgenavond en in de nacht naar donderdag is het bewolkt en een warmtefront behorende bij depressie Bernhard trekt over onze streken. De passage in de nacht gaat gepaard met enige tijd regen en motregen. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is zwak tot matig over land en (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur wordt niet veel lager dan 15 tot 17°.

de verwachte weerkaart voor donderdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Aanhoudend wisselvallig

Donderdag volgt er na het warmtefront een koufront met enkele buien, maar geregeld schijnt ook de zon. De zuidwestenwind waait matig en aan zee vrij krachtig en de temperatuur stijgt naar 20-21° in het westen en noordwesten en naar 22 tot lokaal 24 in het binnenland.

Vrijdag schijnt ook geregeld de zon, maar het komt ook weer tot buien. De wind waait uit het zuidwesten en is duidelijk aanwezig. Over land waait de zuidwester matig tot vrij krachtig, windkracht 4 tot 5 en in de kustgebieden en rondom het IJsselmeer krachtig, windkracht 6. Met die wind wordt ook weer minder warme lucht aangevoerd waarin de temperatuur oploopt naar waarden tussen de 19 en 21°.

de verwachte weerkaart voor zondag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Weekend warmer, maar aanhoudend wisselvallig

Tussen depressie Bernhard en een opbouwend hogedrukgebied boven Centraal Europa komt de stroming in het weekend uit het zuiden tot zuidwesten. De temperaturen gaan dan ook geleidelijk weer omhoog, maar dat is ook aan de onderstaande pluim te zien. Het weerbeeld blijft echter wisselend, want naast geregeld zonneschijn komt het op beide dagen ook tot enkele buien en bij die buien neemt de kans op onweer ook weer toe.

Ook op de nog langere termijn, dus na het weekend en met augustus op de kalender, blijft het wisselvallig zomerweer met nog steeds geen zicht op een stabiele weerfase. We zullen het ermee moeten doen… Overigens is de zomer tot nu toe zo’n 1,5° te warm, maar dat hebben we te danken aan de fraaie junimaand. Deze juli is wat temperatuur betreft overigens heel normaal. Verder is de maand nat met een normale hoeveelheid zonuren.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De temperatuurpluim laat het allemaal weer mooi zien. Morgen wordt het al duidelijk warmer dan vandaag, maar daarna gaat het kwik weer naar beneden naar een relatief koele vrijdag. In het weekend gaat het kwik weer omhoog, maar met augustus op de kalender gaat de temperatuur weer naar beneden. Zo kwakkelen we de zomer door…

deze prachtige foto werd gemaakt door Johan Klos

Dit was het weer voor deze dinsdag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen. De vakantiegangers wens ik een fijne vakantie!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 374 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier