Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

ALGEMENE WEERSITUATIE:
Onder aanvoering van het lagedrukgebied Mirja ten noorden van Schotland is het aanhoudend wisselvallig herfstweer met een komen en gaan van storingen. Zondag kan er veel wind komen te staan.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

GISTEREN:
Gisteren begonnen we de dag met veel bewolking en een gebied met regen en motregen trok naar het zuidoosten weg. Vanuit het westen trokken opklaringen het land in en kwam de zon af en toe tevoorschijn. Met uitzondering van zuidelijk Limburg kwam overal de zon tevoorschijn en in het noordwesten kon nog 5 uur zonneschijn worden genoteerd. De temperatuur steeg naar 12 tot ruim 14° met in Herwijnen maximaal 14,6°. In Vlaanderen lagen de maxima tussen de 13 en 15° met in Koksijde maximaal 15,1°.

de zon ging gisteren weer fraai onder. De foto werd gemaakt door Arno van Brakel.
de zon ging gisteren weer fraai onder. De foto werd gemaakt door Arno van Brakel.

VANDAAG:
Vandaag schijnt geregeld de zon, maar het komt ook tot enkele buien. De wind waait uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee (windkracht 4 tot 6) en de temperatuur stijgt naar maximaal 9° in het noordoosten en naar 11 in het zuiden van het land. In Vlaanderen loopt de temperatuur op naar een graad of 12.

Vanavond trekt een gebied met flinke buien van noordwest naar zuidoost over het land en bij die buien is ook kans op onweer en zware windstoten tot 90 km/uur. De buien trekken komende nacht naar het zuidoosten weg en daarna is het eventjes droog, maar tegen de ochtend volgen wederom buien. De zuidwestenwind waait matig tot vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee en de temperatuur daalt naar 4° in het noordoosten en naar 6 in het zuiden en in Vlaanderen.

MORGEN:
Morgen schijnt geregeld de zon, maar het komt ook weer tot enkele buien. De zuidwestenwind waait matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee en de temperatuur blijft overal in de Lage Landen weer onder de 10°. Het wordt overal zo’n 8-9°.

Morgenavond en in de nacht naar zaterdag zijn er in het binnenland naast wolkenvelden ook opklaringen en het blijft droog. In de kustgebieden is het bewolkt en komt het tot enkele buien en bij die buien is ook onweer mogelijk. De bovenluchttemperaturen op een hoogte van ruim 5 kilometer hoogte gaan onderuit naar -33° en in combinatie met een zeewatertemperatuur van een graad of 12 geeft flinke buien. De temperaturen op leefniveau dalen naar waarden tussen de 3 en 5°.

dreigende lucht, maar er waren ook opklaringen. De foto werd gemaakt door Sjef Kenniphaas.
dreigende lucht, maar er waren ook opklaringen. De foto werd gemaakt door Sjef Kenniphaas.

WEEKEND:
In het weekend is het zaterdag bewolkt en op de meeste plaatsen droog, maar in de kustgebieden is er wel kans op enkele buien met daarbij ook kans op onweer. We houden de hele dag lage temperaturen op ruim 5 kilometer hoogte van zo’n -33°. De wind waait nog steeds uit het zuidwesten en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar maximaal 8°.

de verwachte temperaturen op het 500 hPa-vlak voor aanstaande zondag volgens GFS.
de verwachte temperaturen op het 500 hPa-vlak voor aanstaande zondag volgens GFS.

Zondag krijgen we met een depressie te maken, maar de exacte koers is nog niet zeker. Volgens ECMWF trekt deze depressie over onze streken en is het bewolkt en regenachtig. De wind waait uit het zuidoosten, later uit het zuidwesten en is matig tot krachtig van kracht. Volgens GFS blijft de depressie ten westen van onze streken en neemt bij ons de zuidoosten en later zuid tot zuidwestenwind flink in kracht toe. Over land waait de wind (vrij) krachtig en aan zee hard tot stormachtig, windkracht 5 tot 8. In de avond neemt volgens GFS de kans op een zuidwesterstorm toe. De temperatuur stijgt volgens ECMWF naar 7° in het noorden en naar 11-12 in het zuiden van het land. Volgens GFS liggen de maxima tussen de 10 en 12°.

de Amerikanen verwachten zondag een hoop wind
de Amerikanen verwachten zondag een hoop wind

VOLGENDE WEEK:
Na het weekend is het aanvankelijk nog wisselvallig herfstweer, maar later in de week gaan we geleidelijk profiteren van hogedruk en nemen de neerslagkansen af.

TEMPERATUURPLUIMEN:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land laat de temperatuur geleidelijk dalen naar een graad of 7 op zaterdag. Daarna gaan de temperaturen weer omhoog, maar vanaf volgende week donderdag wordt het geleidelijk kouder. Zaterdag 26 november wordt het volgens ECMWF en GFS maximaal een graad of 5.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de oper is de roze lijn hierboven, dan zien we dat de leden die aan het ECMWF zijn gelieerd nog altijd de daling in beeld hebben tot en met zaterdag. Daarna gaat het kwik weer omhoog en ook het ensemblegemiddelde gaat weer richting de 10°. In de tweede helft van volgende week gaan de temperaturen weer naar beneden en ook het ensemblegemiddelde wordt dan weer lager.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Als we naar de pluim van de Amerikanen kijken (GFS) dan zien we dat de ‘oper’, ofwel de groene lijn hierboven, ook de temperatuur laat dalen naar een graad of 7 aanstaande zaterdag. Daarna wordt het weer een aantal dagen een graad of 10, maar vanaf volgend weekend wordt het weer kouder met gemiddeld temperaturen van 5-6°.

de puim volgens GFS voor de komende 16 dagen. Bron: Wetterzentrale.de
de puim volgens GFS voor de komende 16 dagen. Bron: Wetterzentrale.de

SNEEUWVERWACHTING ARDENNEN EN HOGE VENEN:
Er ligt geen sneeuw meer in de hogere delen van de Lage Landen. De temperaturen worden wel geleidelijk lager en in het weekend kan op de hogere toppen weer wat sneeuw vallen. Volgende week gaan de temperaturen weer omhoog.

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community
Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 298 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer