Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

In grote lijnen blijft het weer tot en met het weekend wisselvallig en kil. De hoogtetrog boven West Europa blijft aanwezig. Daardoor bij ons een afwisseling van lagedrukgebieden met bijbehorende fronten en opklaringen. Vrijdag kan er in het zuidoosten wat smeltende sneeuw vallen. Na het weekend lijkt de stroming meer zuidwest te worden.

Het blijft wisselvallig en fris. Afgelopen 24 uur viel er in het noordwesten van het land weer veel neerslag, hier op Texel ruim 20 mm. Ook de komende dagen lijkt er nog de nodige neerslag bij te komen. Daardoor wordt november net als oktober veel te nat. Na het weekend lijkt de hoogtetrog af te zwakken en hogedruk boven Oost Europa sterker te worden. De wind zou dan meer zuidwest worden en minder kille lucht aanvoeren.

Buienlucht. Foto Jannes Wiersema
Regenboog. Foto Jannes Wiersema
Satellietfoto van dinsdagavond. Goed te zien de buien in het westen door koude bovenlucht en kustconvergentie. Bron: NASA

Gisteren begon de dag met buien, soms met hagel en onweer. De temperatuur in de ochtend lag tussen 3° in het oosten en 6° vlak aan zee. De wind was matig tot vrij krachtig in het binnenland, 4 tot 5, en vrij krachtig tot hard aan de kust, 6 tot 7, uit zuidwest tot west. In de loop van de ochtend namen de buien af en brak de zon door. De wind nam af naar matig in het binnenland, 3 tot 4, en vrij krachtig tot krachtig, 5 tot 6, aan de kust. Later op de dag trokken er vooral over het zuiden van Nederland, deels clusterende, buien. De temperatuur liep op naar ongeveer 8°, in hoog België ongeveer 4°.

Vannacht klaarde het onder een mobiele rug van hoge druk op. De temperatuur daalde naar 1° in het oosten en 5° vlak aan zee. In hoog België was het rond het vriespunt. In de loop van de nacht nam vanuit het westen op nadering van een front de bewolking toe en liep de temperatuur vooral in het westen iets op. De wind was matig, kracht 3, en kromp van zuidwest naar zuidoost.

Bui met regenboog. Foto Jannes Wiersema
Opklaringen na regenbui. Foto Erica van Leeuwen-de Bruijn
De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Een lagedrukgebied boven Het Kanaal veroorzaakt wat neerslag in de Benelux.

Vandaag trekt het front (occlusie) van een lagedrukgebied boven Het Kanaal vanuit het zuidwesten over de Benelux. Omdat de activiteit van het front afneemt, zal het in het grootste deel van de Benelux droog blijven. Alleen in het zuidwesten en zuiden kan wat regen vallen. De temperatuur komt uit rond 3° in hoog België, 5° in het oosten en 7° vlak aan zee. De wind is over  het algemeen matig, 3 tot 4, uit het zuidoosten.

Vanavond en vannacht blijft het overwegend bewolkt en nevelig. In de loop van de nacht wordt de bewolking vanuit het zuidoosten dikker. De temperatuur zakt naar rond het vriespunt in hoog België, elders tussen 1° in het oosten en 5° vlak aan zee. De wind krimpt verder van het zuidoosten naar oost tot noordoost en is matig, 3 of 4 in het binnenland, en vrij krachtig in het noorden, 5.

De weerkaart voor morgen. Bron: DWD

Een lagedrukgebied trekt naar het noorden. Hierdoor kan er vooral in het zuiden wat neerslag vallen. In het zuidoosten en hoog België mogelijk smeltende sneeuw.

Morgen trekt een lagedrukgebied over de Alpen naar het noorden. Het neerslaggebied dat hierbij hoort is niet erg actief. Doordat de lucht vrij koud is, kan de neerslag in het zuidoosten en in hoog België als natte (smeltende) sneeuw vallen. De wind komt uit het noordoosten en is matig, kracht 3 tot 4. Aan de kust matige tot vrij krachtige wind, 4 tot 5, en in het noorden enige tijd vrij krachtig tot krachtig, 5 tot 6. De temperatuur ligt in de middag in hoog België rond 1°. Elders tussen 3° in het oosten en 6° aan zee.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: DWD

De Benelux blijven onder invloed van lagedrukgebieden. Daardoor blijft het wisselvallig.

Overmorgen blijven lagedrukgebieden het weer in de Benelux bepalen. In de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend kan er vooral in het oosten en noordoosten wat neerslag vallen. Later op de dag zijn er opklaringen afgewisseld door wolken. In het noorden blijft een bui mogelijk. De wind is matig, 3 tot 4, en draait naar noordwest tot west. De temperatuur ligt rond 7°.

Verwachte straalstroom 300 hPa (± 11km) voor dinsdag 19 november 2019. Bron: ECMWF
Verwachte drukverdeling voor dinsdag 19 november 2019. Bron: ECMWF

De straalstroom blijft ten zuidwesten van de Benelux. Daardoor blijven we in polaire lucht die met een omweg vanuit het zuiden wordt aangevoerd.

Voorlopig blijft de Benelux onder de deze week al vaak genoemde hoogtetrog liggen. De stroming is voornamelijk zuid maar de lucht is van origine polair. Daardoor blijft het aan de frisse kant. Periodiek worden met de stroming lagedrukgebieden en daarbij behorende fronten meegevoerd. Deze zorgen voor neerslag. Overdag is het rond 7°. In de nacht kan het soms een graadje vriezen.

Na het weekend lijkt de stroming meer zuidwest te worden waardoor de temperatuur wat omhoog zou gaan.

De kans op minder neerslag neemt na komend weekend toe. Het blijft echter (licht) wisselvallig.

De kans op te lage temperaturen voor deze tijd van het jaar is vooral de eerste dagen groot. Na het weekend gaat de temperatuur wat stijgen naar normale waarden voor deze tijd van het jaar, ongeveer 9°.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat goed zien dat tot het weekend de temperatuur onder normaal blijft. Vanaf het weekend laten de meeste modellen de temperatuur licht stijgen naar normale waarden voor deze tijd van het jaar. Bron: Meteologix.

Of het volgende week zachter wordt lees je natuurlijk op Alpenweerman.nl.

Vanaf een momenteel droog Texel een hele fijne dag!

Regenachtig bij Barendrecht. Foto Trijntje v.d. Berg
Uitzakkende wolken. Foto Ton Wesselius

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees nu de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Like en volg ons!

(Visited 468 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier