Advertentie 

Algemene weersituatie: 
Een complex aan lagedrukgebieden, allemaal voortgekomen uit Udo, is bepalend voor ons weerbeeld. Afgelopen nacht passeerde een koufront en ook vanochtend hebben we daar nog ‘last’ van met regen en motregen. Vanmiddag is het overwegend droog, maar een volgende storing ligt alweer ten westen klaar en zorgt morgen voor nieuwe nattigheid. Dinsdag zorgt een koude bovenlucht voor winterse buien.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: noordelijke helft regen, middag meest droog en in het zuidoosten zon
We begonnen het weekend gisteren in het binnenland met lichte vorst. Het koudst was het in Eelde met -2,1°, maar ook op meetpunt Deelen vroor het afgerond 2° (-1,7°). Ook in de Ardennen vroor het licht met in Elsenborn -2,6°.

In De Bilt daalde het kwik ook tot onder nul (-0,6°) en dat was dag nummer 38 van deze winter met vorst en dat is precies wat tegenwoordig normaal is voor de meteorologische winter die loopt van 1 december tot en met 28 februari. Omdat de ‘meteowinter’ bijna is afgelopen (woensdag begint de meteorologische lente) en er geen vorst meer wordt verwacht blijft dit aantal 38. Van die 38 dagen daalde de temperatuur 11 maal tot onder de -5 en ook dat is heel normaal. Wat betreft temperatuur is deze winter tot nu toe slechts 0,2° te warm. Het koudegetal bleef met 36 punten wel achter bij de norm van 57. Verder was de winter zonnig en droog, maar aan die droogte wordt de komende dagen nog gewerkt.

Gisterochtend viel er in de noordelijke helft enige regen en motregen, maar in het ‘carnavalgebied’ bleef het droog en kwam af en toe de zon tevoorschijn. In Limburg scheen de zon nog 5 uur. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 6° in het noordoosten en naar bijna 10 in het zuidwesten met in Westdorpe maximaal 9,7°. In België lagen de maxima tussen de 8 en 10° met in Gent en Beitem maximaal 10,1°. In de Ardennen werd het maximaal een graad of 4.

de dag begon gisteren op veel plaatsen met een gekleurde zonsopkomst. Deze prachtige foto werd gemaakt door Johan Klos.

Vandaag: overwegend bewolkt en wegtrekkende regen
Afgelopen nacht viel er regen en motregen en vanochtend hebben we daar in een groot deel van het land nog mee te maken. De regen trekt wel geleidelijk naar Duitsland weg en vanuit het westen wordt het vrij snel weer droog. Vanmiddag is het overal in de Lage Landen droog en wellicht klaart het hier en daar ook nog even op.

De temperatuur is weer hoger dan gisteren en stijgt naar ongeveer 10-11° in het noorden en naar 12, lokaal 13 in het zuiden en in grote delen van België. In de Ardennen wordt het vanmiddag een graad of 7. De wind waait uit het zuidwesten en is matig over land en vrij krachtig aan zee, windkracht 4 tot 5.


Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en tegen de ochtend gaat het vanuit het noordwesten regenen. De wind waait uit het zuiden en is matig over land, vrij krachtig in de kustgebieden en krachtig aan zee en op de Wadden, windkracht 4 tot 6 en de temperatuur wordt niet lager dan 7-8°.

Ook bij Ben Saanen kwam de zon fraai op bij temperaturen onder het vriespunt.

Morgen: regen, later enkele buien
Morgen is het bewolkt en er trekt vanuit het westen langzaam een regengebied over het land naar het oosten. In de oostelijke helft blijft het tot  de middag nog droog, maar uiteindelijk gaat het regenen. In de middag trekken er, wederom vanuit het westen, enkele buien over het land en dit kunnen stevige exemplaren zijn en gepaard gaan met onweer. De wind waait uit het zuiden en is matig tot vrij krachtig van kracht en de temperatuur stijgt naar 9 of 10° in de kustgebieden en naar 12 in de oostelijke helft.

Morgenavond en in de nacht naar dinsdag is het wisselend bewolkt en er trekken enkele buien over het land en bij die buien kan het nog steeds tot onweer komen. In de Ardennen worden de buien geleidelijk winters van karakter. De temperatuur daalt in de Ardennen naar waarden rond het vriespunt, elders in de Lage Landen koelt het af naar waarden tussen de 2 en 4°.

Ook Ton Wesselus maakte een zeer fraaie foto van de zonsopkomst.

Dinsdag: bewolkt en (winterse) buien
Dinsdag, de laatste dag alweer van de meteorologische winter, overheerst de bewolking en vanuit het zuiden trekt een gebied met flinke buien over het land. Omdat de bovenlucht steeds kouder wordt (het koelt af naar -35° op een hoogte van ruim 5 kilometer) kunnen deze buien ook vergezeld gaan van hagel en smeltende sneeuw. Ook onweer behoort nog altijd tot de mogelijkheden. In de Ardennen kan een sneeuwlaag van enkele centimeters worden gevormd. De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 6 en 8 en in België lokaal naar 9°, maar tijdens stevige buien is het enkele graden kouder.

vanwege kou op hoogte (-35° op ruim 5 km hoogte) is er ook smeltende sneeuw mogelijk.

De rest van de week: aanhoudend wisselvallig
Met een stevige westelijke stroming blijft het ook begin maart uitermate wisselvallig met elke dag regen of enkele buien. De temperatuur wordt geleidelijk weer wat hoger en stijgt woensdag en donderdag naar 8° in het noorden en 11 in het zuiden en in delen van België.

de straalstroom staat precies om onze streken gericht en daardoor blijft het wisselvallig.

Komend weekend lijken de temperaturen verder omhoog te gaan en worden er weer dubbele cijfers genoteerd. Het is allemaal weer zichtbaar aan onderstaande temperatuurpluim met vandaag en morgen temperaturen rond de 10°. Daarna is het een aantal dagen minder zacht, maar vanaf vrijdag wordt de 10° grens weer bereikt en iets overschreden.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Het is behoorlijk wisselvallig en daarom kijken we ook even naar de neerslagpluim voor de komende 10 dagen en dan zien we dat er elke dag door de diverse modellen neerslag wordt verwacht. Het Europese model is het droogst met aan het eind van de meerdaagse geleidelijk drogere condities.

Elke dag komt het tot regen of enkele buien. Bron: Kachelmannwetter.de

Kijken we puur nog even naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de roze lijn hierboven, dan zien we aanvankelijk temperaturen rond de 10°. Daarna is het enkele dagen wat kouder, maar komend weekend stijgt de temperatuur weer naar de dubbele cijfers. In de nacht kan het dan wel weer flink afkoelen.

de pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Maak er een mooie zondag van en graag weer tot morgen.

de lente komt er voorzichtig aan. Deze foto werd gemaakt door Nienke Swierstra

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter loopt langzaam op zijn einde. Wees niet getreurd, want ook na de meteorologische winter gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk ook hier in de Lage Landen. Blijf dan ook na de winter de ontwikkelingen volgen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 351 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier