Advertentie 

Algemeen weersituatie: 
Aan de westflank van het krachtige hogedrukgebied Wolfgang wordt met een zuid tot zuidwestelijke stroming geleidelijk drogere lucht aangevoerd. De komende dagen blijft hogedruk bepalend voor ons weer en is en blijft het rustig en droog.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: grijs en bewolkt, in het zuiden scheen de zon
Het was gisteren in het midden en noorden van het land wederom een grijze bedoening met veel bewolking, nevel, lokaal mist en gemiezer. In het zuiden van onze Lage Landen zag het weerbeeld er duidelijk beter uit met zonneschijn en later op de dag klaarde het ook in het midden van het land op. In het zuiden scheen de zon 5 tot bijna 7 uur. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 8 en 12°. De hoogste temperaturen werden genoteerd in het zonnige zuiden met in Woensdrecht maximaal 11,9 en in Maastricht 12,0°. In België lagen de maxima tussen de 10° in de hogere delen en naar lokaal 13 elders. Ukkel noteerde maximaal 12,7°. Net over de grens noteerde het Duitse Geilenkirchen maximaal 15,0°.

in het zuiden van het land scheen geregeld de zon en dat levert gelijk fraaie plaatjes op. De foto werd gemaakt door Ben Saanen.
in het zuiden van het land scheen geregeld de zon en dat levert gelijk fraaie plaatjes op. De foto werd gemaakt door Ben Saanen.

Vandaag: grijs en bewolkt, in het zuiden opnieuw zonneschijn
Net als gisteren is het ook vandaag op veel plaatsen grijs en bewolkt met nevel en mist. De grijzigheid verdwijnt op veel plaatsen, maar hier en daar blijft nevel en laaghangende bewolking hardnekkig. Vooral in de zuidelijke helft van de Lage Landen zal de zon weer geregeld schijnen. De wind waait zwak tot matig en op de Wadden vrij krachtig uit het zuidoosten en de temperatuur stijgt naar maximaal 6° in hardnekkige nevel/mistgebieden en naar 9 of 10 in het zonnige zuiden van de Lage Landen.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen en het blijft overal droog. De zuidoostenwind waait zwak tot matig en de temperatuur daalt naar waarden rond het vriespunt in het oosten en naar enkele graden daarboven verder naar het westen.

Morgen: geregeld zonneschijn
Morgen vinden we het hogedrukgebied Wolfgang nog altijd ten oosten van onze streken en bij de Azoren ligt ook een hogedrukgebied. Tussen beide weersystemen in hebben wij een zuid tot zuidoostelijke stroming met aanvoer van geleidelijk droge lucht. Er zijn weliswaar opnieuw wolkenvelden, maar geregeld schijnt ook de zon en dan ziet het weerbeeld er toch een stuk vriendelijker uit dan de grijzigheid van de laatste tijd. De zuidoostenwind waait zwak tot matig en de temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 6 in het noorden en oosten en naar 8 in het westen en zuiden. In delen van België kan het zelfs 9° worden.

Morgenavond en in de nacht naar zaterdag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en flinke opklaringen. Het blijft wederom droog en bij niet meer dan een zwakke zuid tot zuidoostenwind daalt de temperatuur naar waarden rond en in het oosten en noordoosten tot enkele graden onder het vriespunt met uitersten tot -3°.

een prachtige zwart/wit foto gemaakt door Bernd Twiest. Het geeft heel mooi de donkere dagen voor Kerst aan.
een prachtige zwart/wit foto gemaakt door Bernd Twiest. Het geeft heel mooi de donkere dagen voor Kerst aan.

Weekend: hogedruk overheerst
In het weekend maakt het hogedrukgebied Wolfgang verbinding met het Azorenhogedrukgebied en de as van dit gigantische hoog komt ten zuiden van onze streken te liggen. De zwakke tot matige wind draait zaterdag van zuid naar west tot zuidwest en zondag verder door naar noordwest. Het weerbeeld kenmerkt zich zaterdag met een mix van zon en wolkenvelden en het blijft droog. De temperatuur stijgt naar 5-6° in het oosten en nar 8-9 in het westen van het land. In Vlaanderen liggen de maxima tussen de 7 en 9°.

Zaterdagavond en in de nacht naar zondag is het bewolkt en kan er wat lichte regen en motregen vallen. De wind waait uit het westen en het wordt niet kouder dan waarden tussen de 4 en 7°. Zondag heeft de bewolking de overhand, maar hier en daar kan ook de zon doorbreken. Het blijft weer droog en de temperatuur stijgt naar 9 of 10°. Alleen in het zuidoosten en niet in de laatste plaats de hogere delen van de Lage Landen zijn de maxima wat lager.

de verwachte weerkaart voor aankomend weekend volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor aankomend weekend volgens ECMWF.

Volgende week: aanhoudende hogedruk, later in de week toenemend wisselvallig
Ook na het weekend blijft we profiteren van hogedruk. Het blijft daardoor rustig en droog weer met niet meer dan een zwakke tot matige zuidenwind. De temperaturen gaan aanvankelijk in de rustige atmosfeer naar beneden en stijgt maandag naar 5 tot 7 en dinsdag en woensdag naar waarden tussen de 3 en 6°. In de nacht naar dinsdag en ook in de nacht naar woensdag zal het licht vriezen met uitersten tot ongeveer -4° op enkele plaatsen.

Bij IJsland verschijnt een diepe depressie en in onze streken nemen vanaf donderdag ook de neerslagkansen toe. Met een in kracht toenemende zuid tot zuidwestenwind zal de temperaturen weer enkele graden gaan stijgen.

de verwachte weerkaart voor volgende week vrijdag volgens ECMWF. Lagedrukgebieden krijgen het geleidelijk voor het zeggen.
de verwachte weerkaart voor volgende week vrijdag volgens ECMWF. Lagedrukgebieden krijgen het geleidelijk voor het zeggen.

Temperatuurpluimen:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land van de diverse hoofdberekeningen laat zien dat er voorlopig geen winterweer zit aan te komen. Vandaag wordt het een graad of 8, de komende twee dagen houdt het kwik het bij 6-7° al voor gezien. Zondag zijn de maxima wellicht weer wat hoger, maar na het weekend gaan in ieder geval het Europese en het Duitse model naar beneden met overdag temperaturen onder de 5° en in de nacht lichte vorst. Het Amerikaanse en het Canadese model houden de temperatuur ook volgende week rond de 7-8°. Aan het eind van de meerdaagse, vlak voor Kerst, komen alle modellen met geleidelijk hogere temperaturen.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond dan zien we een hoofdberekening (rode lijn) dit over het algemeen boven het vriespunt blijft. Aanvankelijk  gaat de temperatuur dalen om in het weekend weer tijdelijk te stijgen. Na het weekend is het aanvankelijk vrij koud, maar later in de week gaan de temperaturen weer omhoog. Het ensemblegemiddelde ligt begin volgende week rond de 3-4°, maar zal later in de week weer wat oplopen naar een graad of 6.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

IJspluim:
Tot slot kijken we naar de ijspluim en daarin zien we dat de temperatuur van het water in het midden van het land aanvankelijk ligt rond de 4°. Het ensemblegemiddelde laat de watertemperatuur later volgende week een graadje dalen, maar schaatsijs hoeven we voorlopig niet te verwachten.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
Er ligt geen sneeuw in de hogere delen van de Lage Landen en dankzij aanhoudende hogedruk is de kans op neerslag de komende dagen uitermate klein. Geen neerslag betekent ook geen sneeuw!

Witte Kerst?
Ook vandaag weer de dagelijkse kansverwachting op een Witte Kerst. De kans is nog altijd, gezien de termijn, zo’n 5%, maar zal de komende dagen, mochten de weermodellen uitkomen, toch dalen naar 0%. Als het Amerikaanse weermodel precies uitkomt, dan krijgen we een winderige Kerst met hele hoge temperaturen van een graad of 12. Het Europese model gaat met de berekeningen nog niet tot Kerst en dit model zullen we vanaf het weekend meenemen in de verwachtingen.

de kans op een witte Kerst is momenteel 5%
de kans op een witte Kerst is momenteel 5%

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 481 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier