Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemene situatie

Het hogedrukgebied Burckhard is wat naar het zuidoosten getrokken en de Duitse weerdienst heeft de uitbreiding naar de regio IJsland Constantin genoemd. Voor ons maakt dat weinig uit, want aan de zuidflank van hogedruk wordt met een oost- tot zuidoostelijke stroming aanhoudend koude continentaal polaire lucht aangevoerd.

In de Golf van Biskaje ligt een (hoogte)laag en daardoor wordt de stroming later deze week zuidoostelijk. Dit hoogtelaag trekt komend weekend oostwaarts en zorgt wellicht in de zuidelijke helft voor wat regen. Volgende week trekt het IJslandse hoog weer naar Scandinavië en wordt de stroming bij ons weer oostelijk. De temperaturen lijken dan verder te gaan dalen met in de nacht lichte en later mogelijk matige vorst.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Snijdend koud

Gisteren was het een onaangename koude novemberdag. Door een snijdend koude oost- tot noordoostenwind was het duidelijk kouder dan de 4-5° die veelal de diverse thermometers aangaven. Die wind was vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee, windkracht 5 tot 7 en zorgde voor een gevoelstemperatuur onder nul.

Verder was het erg donker en geheel bewolkt en hier en daar viel wat lichte neerslag. De maxima lagen zoals gezegd rond de 4-5° met in Hupsel, Twenthe en Marknesse 3,7 en in Eindhoven 5,0°. In België lagen de maxima rond het vriespunt in de Ardennen en Hoge Venen met op de Mont Rigi -0,4 en in Elsenborn +0,4°. Zeebrugge noteerde 6,1°.

Gisteravond viel er in de noordelijke helft wat lichte (smeltende) sneeuw.

Een donkere, grijze, grauwe dag met een snijdende noordoostenwind. Trijntje van den Berg maakte deze foto in Barendrecht.
In het noorden van het land kwam gisterochtend nog even de zon tevoorschijn. Jannes Wiersema maakte de foto in Roodeschool.
De IJsvereniging van Roodeschool laat zich niet verrassen en zet de ijsbaan al onder water. Laten we hopen dat deze komende winter gebruikt kan worden. Foto: Jannes Wiersema.
Jolanda Bakker ging aan de wandel en maakte deze foto.
Ton Wesselius ging voor echte snert op een snijdend koude novemberdag.

Wolkenvelden, maar ook zonneschijn

Op deze woensdag zijn er grote verschillen in den lande. Over het zuiden en westen van het land trekken wolkenvelden en aanvankelijk valt daaruit lokaal nog wat lichte (winterse) neerslag. De rest van de dag is het droog, maar het blijft bewolkt. Elders, ofwel in het noorden en oosten, zal de zon flink schijnen.

De oost tot noordoostenwind is flink in kracht afgenomen en waait zwak tot hooguit matig, windkracht 2 tot 3. De temperatuur stijgt naar maximaal 3° in het noorden en naar 6 in het zuiden en op veel plaatsen in België. Voor het gevoel zal het, door de sterk afgenomen wind, niet meer zo snijdend koud aanvoelen.

Vanavond en de komende nacht is het over het algemeen bewolkt, maar het blijft droog. De oostenwind waait zwak tot matig en op de Wadden soms vrij krachtig en de temperatuur daalt naar waarden rond het vriespunt.

Af en toe zon

Morgen verandert er niet zo gek veel. Er zijn wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige oostenwind.

De temperatuur stijgt naar 3° in het noorden, naar een graad of 4 in het midden en naar 5-6 in het zuiden en in België.

De verwachte weerkaart voor vrijdag. Bron: meteologix.com

Aanhoudend koud

Vrijdag en ook zaterdag verandert er niet veel. De luchtdruk blijft hoog ten noorden van onze streken en aan de zuidflank hiervan wordt aanhoudend vrij koude lucht aangevoerd waarin de temperatuur stijgt naar een graad of 4 in het noorden en naar 7 in het zuiden en in België. In de nacht en vroege ochtend liggen de minima rond of een fractie onder nul.

Het weerbeeld kenmerkt zich door een mix van wolkenvelden en geregeld zonneschijn en het blijft op beide dagen zo goed als droog.

De verwachte weerkaart voor komend weekend. Bron: meteologix.com

Vanuit het zuiden wat regen

In de loop van zaterdag breidt het (hoogte)laag zich langzaam naar het oosten uit. Het bijbehorende regengebied kan later op de dag over onze zuidelijke streken uitslaan, maar nog steeds zijn de diverse weermodellen het niet met elkaar eens waar het gaat regenen en waar niet. Ook de verwachting voor zondag is onzeker met regen of buien volgens het Europese model en droog weer volgens de Amerikanen. De temperatuur stijgt ook zondag naar 4 tot 7°.

Volgende week ligt er weer hogedruk boven Scandinavië. De temperaturen gaan weer omlaag. Bron: meteologix.com

Weer dalende temperaturen?

Begin volgende week lijkt de kern van het hogedrukgebied weer terug te gaan van IJsland naar Scandinavië. De oostelijke stroming trekt bij ons weer aan en de neerslagkansen nemen af. In de nacht en ochtend gaat het licht, later in de week ook matig vriezen en overdag gaat het kwik omlaag naar waarden tussen de 1 en 4°.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat duidelijk zien dat het de rest van deze maand te koud blijft voor de tijd van het jaar. Volgende week lijkt het kwik weer te gaan dalen naar waarden iets boven nul. In de nacht en ochtend gaat het volgende week licht vriezen en ook komende nacht en in de nacht naar vrijdag gaat het licht vriezen.

Het is ook bijzonder droog zoals op de foto te zien is van Jannes Wiersema.
Door de stevige wind en de lage temperaturen gaat het nu hard met de bladval. Ton Wesselius maakte deze foto.

Dit was het weer voor deze woensdag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de ontwikkelingen op de diverse weerkaarten. Voor nu een mooie dag en graag tot morgen.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 903 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer