Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: droog en rustig lenteweer dankzij hogedruk
De weerkaart hieronder laat een tweetal hogedrukgebieden zien en van beide hogen profiteren we deze week. Aanvankelijk hebben we nog te maken met het hoog Nessa, maar dit hoog trekt geleidelijk naar het oosten.

Na de passage van een uitermate zwak koufront (band met lage wolken) behorende bij IJslanddepressie Kirk krijgen we te maken met Ortrud. Dit hoog ligt echter aanvankelijk te westelijk en daardoor krijgen we tijdelijk lagere temperaturen met een noordwestelijke aanvoer van polaire lucht. In het weekend gaat Ortrud aan de wandel naar het oosten en gaan de temperaturen weer omhoog.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: eerst grijs, later zonneschijn
We begonnen de nieuwe week gisteren met veel grijzigheid. De lage wolken waren aan oplossing onderhevig en vanuit het noordoosten ging de zon in de loop van de ochtend schijnen. In de middag kwam op steeds meer plaatsen de zon tevoorschijn, maar in de noordwestelijke helft duurde het tot ver in de middag voordat de grijzigheid verdween.

de maxima van 3 april 2017.

De temperaturen stegen naar 10 tot 13° in de noordwestelijke helft en naar 15-16 in het oosten en zuiden. Zowel Westdorpe als Hoek van Holland noteerden 15,9°. In België lagen de maxima tussen de 13 en 17° met in Dourbes maximaal 17,5°.

Lente in optima forma. De foto werd gemaakt door Mark Wolvenne.

Vandaag: veel zon, maar in het zuidwesten en later langs de westkust kans op grijzigheid
Na een heldere nacht met aan de grond op uitgebreide vorst (Twenthe -3°) schijnt vandaag de zon flink met hooguit wat onschuldige stapelwolken. In het zuidwesten en later langs de gehele westkust is er kans op mist en lage wolken. Het blijft droog en bij niet meer dan een zwakke veranderlijke en later geleidelijk noordwest wordende wind stijgt de temperatuur naar maximaal 15-16°. Aan zee wordt het 12 tot 14°, maar in grijze gebieden is het frisser en dan moet je denken aan waarden rond of zelfs iets onder 10°.

Vanavond en de komende nacht trekt het gebied met lage wolken vanuit het noordwesten geleidelijk over het land zuidoostwaarts. Lokaal valt een spatje regen, maar over het algemeen is en blijft het droog. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 3 en 6°.

Ook bij Martin Vye was het een mooie dag met flink wat zon.
de zon ging ook weer erg fraai onder. Deze prachtige foto werd gemaakt door Albert Thibaudier.

Morgen: wolken, lokaal wat gespetter, maar ook zon
Morgen trekt de band met laaghangende bewolking (zwak koufront) geleidelijk zuidoostwaarts en na passage hebben we een mix van wolken en opklaringen. Lokaal kan het uit de wolken wat spetteren, maar veruit de meeste plaatsen houden het wederom droog. De wind waait uit het noordwesten en neemt toe naar matig over land en naar vrij krachtig aan zee en de temperatuur is achter het front duidelijk lager en stijgt naar maximaal 10-11° aan zee en in het noorden en naar 14 in het zuidoosten en in grote delen van België.

Morgenavond en in de nacht naar donderdag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Lokaal kan het wat spetteren, maar wederom blijft het op veruit de meeste plaatsen droog. De wind waait matig en aan zee (vrij) krachtig uit het noordwesten en de temperatuur daalt naar 3 tot 6°.

de verwachte weerkaart voor aanstaande vrijdag volgens ECMWF

De rest van de week: tijdelijk lagere maxima
De rest van de week profiteren we van het hogedrukgebied Ortrud met de kern ten westen van onze streken. De stroming blijft dan ook komen uit het noordwesten met aanvoer van relatief koude lucht. De temperatuur stijgt donderdag naar waarden tussen de 9 en 11 en vrijdag naar waarden tussen de 11 en 14°. In België kan het vrijdag alweer 15° worden.

Het weerbeeld kenmerkt zich door wolkenvelden, maar ook de zon zal geregeld schijnen en het blijft over het algemeen droog.

de verwachte weerkaart voor aanstaande zondag volgens ECMWF

Weekend: oplopende temperaturen
In het weekend trekt het hoog Ortrud geleidelijk naar het oosten. De wind waait uit uiteenlopende en zondag uit een zuidoostelijke richting en de temperatuur gaat weer omhoog. Zaterdag wordt het volgens EC 12 tot 14 en zondag tussen de 15 en 19°. In België kan het nog een graadje warmer worden met dus zondag een warme 20°. Het weerbeeld dat we erbij krijgen is zaterdag een mix van zon en wolkenvelden, zondag neemt het aandeel van de zon alleen maar verder toe. Kortom: prima lenteweer!

Na het weekend wordt het maandag op veel plaatsen een warme dag (20° of meer) met veel zon, maar daarna lijken de temperaturen weer te gaan dalen en neemt geleidelijk de wisselvalligheid toe.

Pluim:
Aan de temperatuurpluim hieronder kunnen we het een en ander weer goed zien. Vandaag wordt het een graad of 16, morgen zijn de temperaturen al duidelijk lager, maar vanaf donderdag gaat het kwik weer omhoog naar uiteindelijk een graad of 20 op zondag en maandag. Vanaf dinsdag gaan de temperaturen weer naar beneden naar waarden onder de 15°. Overigens zijn temperaturen rond de 12° normaal voor begin april.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De neerslagpluim voor de komende dagen is nog altijd droog tot na het weekend. Het kan de komende dagen weliswaar soms wat spetteren uit de aanwezige wolken, maar serieuzere regen wordt pas vanaf volgende week dinsdag verwacht. Het blijft dus voorlopig droog!

De neerslagpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen ben ik er weer en kijken we verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten.

Ik zou zeggen: blijf het volgen, vertel het verder en breng iedereen op de hoogte van het dagelijkse weerpraatje voor de Lage Landen. Net als afgelopen winter is er ook de rest van het jaar elke dag een uitgebreid weerpraatje.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10.000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20.000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

een mooie lentefoto van Ben Saanen.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd, want ook de rest van het jaar gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen en ook andere interessante berichten. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen op Alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

summer or winter, be prepared!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 229 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier