klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Het wordt een aangename nazomerdag. In de ochtend is er vooral in het (noord)oosten nog behoorlijk wat bewolking met mogelijk een buitje of wat lichte regen. Vanmiddag komt de zon er steeds beter bij. Er zijn een paar stapelwolken en later vanuit het westen ook wat sluierbewolking. Bij een matige tot vrij krachtige (aan zee) westenwind wordt het tussen de 19 en 23 graden.

Vanavond en vannacht volgt een overgang naar een periode met koel en wisselvallig weer met te lage temperaturen voor de tijd van het jaar en van tijd tot tijd buien of regen. Tussendoor is er gelukkig ook ruimte voor de zon.

Scherpe wolkenluchten boven de veerboot op Texel

Wolken en laatste bui, daarna zon

Vanochtend is er vooral in het noorden en noordoosten nog bewolking waaruit plaatselijk een buitje of enige lichte regen valt. Meer naar het zuiden klaart het steeds meer op. Later op de dag komt de zon er ook in het noorden steeds vaker bij. De temperatuur komt in de middag in het noordwesten op ongeveer 19 graden uit. In het zuidoosten kan het 23 graden worden. Er staat in het binnenland een zwakke wind (2 tot 3 Bft) uit het westzuidwesten. Aan de kust en op de wadden is de wind af en toe vrij krachtig (4 tot 5 Bft).

Vanavond neemt de hoge bewolking langzaam toe in de loop van de nacht volgt er vanuit het westen regen. De minimum temperatuur ligt tussen 10 graden in het binnenland en 15 graden vlak aan zee. De wind is eerst zwak uit het zuidwesten maar neemt morgenochtend toe tot vrij krachtig uit westzuidwest.

Heldere lucht boven het Marsdiep

Wisselvallig en vooral woensdag nat

Morgen lijkt een natte dag te worden. In de ochtend regent het al in het westen en die regen trekt over de hele Benelux. Vooral de noordelijke helft wordt nat met plaatselijk meer dan 10 mm neerslag. De wind is aan de kust vrij krachtig (4 tot 5 Bft) en in het binnenland matig (3 Bft). Pas in de namiddag trekt de regen naar het oosten weg. De temperatuur blijft in de regen steken op een schamele 15 tot 18 graden. Duidelijk te laag voor begin september (normaal is ongeveer 20 graden). In de avond is het enige tijd droog en zakt de temperatuur iets. Later in de avond en in de nacht van woensdag op donderdag neemt vooral in het noorden en noordwesten de kans op stevige buien toe. Ook gaat het daar harder waaien (5 tot 6 Bft).

Donderdag blijft er vooral aan de kust een stevige wind waaien (5 tot 6 Bft). Later op de dag neemt de wind daar wat af. In het binnenland is de wind matig tot vrij krachtig (3 tot 4 Bft). Er vallen enkele buien. ’s Ochtends vooral aan de kust, later op de dag ook in het binnenland. Gelukkig schijnt tussendoor ook de zon af en toe. De temperatuur blijft steken op ongeveer 16 graden.

Jan Hogendoorn maakte deze foto in Maurik

Koel en wisselvallig septemberweer

De rest van de week en in het weekend blijven we onder invloed van een hele rits van storingen. Die trekken aan de noordflank van een krachtig hogedrukgebied via de Noordzee naar de Oostzee. De storingen veroorzaken perioden met buien en regen. Tussendoor schijnt af en toe de zon. De temperatuur blijft te laag voor de tijd van het jaar. Meest tussen de 16 en 19 graden. De wind in het binnenland 2 tot 4 Bft, aan de kust 2 tot 5 Bft.

Lage druk noord en hoge druk zuid: recept voor wisselvalligheid

Vooral vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag lijkt er behoorlijk wat regen te gaan vallen. In de noordelijke helft van het land kan een klap onweer voorkomen. Zoals het er nu naar uitziet wordt zondag de beste dag van het weekend met weinig of geen regen, wat zon en niet al te veel wind. De temperatuur blijft echter wel aan de lage kant voor begin september met maxima van ongeveer 17 graden.

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat goed zien dat het vandaag aangenaam nazomerweer is. De temperatuur ligt rond de 20 graden. Na vandaag is er een duidelijke dip te zien. De temperatuur komt enige dagen niet meer aan de 20 graden. Pas medio volgende week lijken de temperatuur en het weer zich wat te herstellen.

Hoe dat verder gaat vertellen wij je morgen.
Vanaf een half bewolkt Texel een fijne dag gewenst!

Zaterdagavond kwam het landinwaarts tot flink wat onweer. Meteo Nederland maakte deze foto in Stiens.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 344 times, 1 visits today)

één reactie op “Lage Landen: aangename nazomerdag daarna enige dagen wisselvallig en koel”

  • Johann
    3 september 2019 at 10:36

    Mooi bericht Ronald! 😉 Groeten vanuit Wallis naar Texel

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer