Algemeen: een koufront verbonden aan depressie Uwe ligt over onze streken en zorgt lokaal voor wat lichet regen. Het front blijft nagenoeg stationair over onze streken liggen en verliest geleidelijk de activiteit. Maandag passeert een koufront en na passage daarvan afnemende warmte.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Na het heftige onweer van gisternacht in met name het midden van het land was het gisteren weer prima zomerweer. De zon scheen geregeld, maar er waren ook wolkenvelden en met name landinwaarts kwam het nog tot enkele stevige regen- en onweersbuien. De temperatuur steeg naar 22-23° aan zee en naar 29 in het zuidoosten met in Maastricht 29,5°.

Op deze zaterdag zijn er naast opklaringen ook wolkenvelden en met name in de noordelijke helft is er vanochtend kans op wat lichte regen vanwege de nabijheid van een koufront. De regen trekt geleidelijk oostwaarts en vanmiddag gaat op steeds meer plaatsen de zon schijnen.

De wind gaat matig uit het noordwesten waaien en de temperatuur stijgt naar 20-21° in het kustgebied en naar 24 tot 26 landinwaarts met de hoogste temperaturen weer in de zuidoostelijke helft van het land. In België komen de maxima uit op 22° aan zee en 26 in het centrum. Na een twijfelende start wederom een prima zomerdag dus!

Vanavond en de komende nacht is het droog met flinke opklaringen. De wind neemt weer af naar zwak en waait uit uiteenlopende richtingen en de temperatuur daalt op de koudste plekken naar een graad of 8. In het zuiden en zuidoosten wordt het niet kouder dan 14-15°.

rustig weer met een mix van zon en wolken. De foto werd gemaakt door Albert Thibaudier

Morgen is het ook prima en aangenaam zomerweer. De zon schijnt aanvankelijk flink, maar gaandeweg de dag neemt vanuit het zuiden de (hoge) bewolking toe. In de loop van de middag is er in het zuiden en zuidoosten van België kans op onweer, maar elders blijft het droog. Waaien doet het niet of nauwelijks en de temperatuur stijgt naar 21° in het noorden en naar 26 in het zuidoosten. In België wordt het overal zo’n 24 tot 26°.

Morgenavond en in de nacht naar maandag is er in de zuidoostelijke helft van de Lage Landen kans op enkele (onweers)buien. Elders is het bewolkt, maar droog. De temperatuur daalt naar 12 tot 16°.

ikzelf maakte deze foto gisteravond van een nog altijd onrustige lucht

Na het weekend passeert er maandag in de loop van de dag een koufront met enkele regen- en onweersbuien en de dagen daarna is en blijft het wisselvallig met elke dag wel kans op regen of enkele buien. Geregeld schijnt ook de zon en de temperatuur gaat geleidelijk naar beneden met maxima veelal tussen de 18 en 22° met de hoogste waarden telkens in de zuidoostelijke helft van het land.

Dergelijke temperaturen zijn enkele graden te laag voor de tijd van het jaar en aan onderstaand temperatuuranomalie kaartje is dat goed zichtbaar.

de temperaturen gaan na het weekend naar beneden en eind volgende week is het in grote delen van Europa te koud voor de tijd van het jaar. Bron: WXcharts.eu

De temperatuurdaling is ook weer goed zichtbaar aan onderstaande temperatuurpluim. Vandaag, morgen en ook maandag worden nog warme dagen, maar vanaf dinsdag liggen de maxima in het midden van het land rond de 20° (in het noorden wat lager en in het zuiden wat hoger). Voorlopig lijkt het een tijdje minder warm te blijven…

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Dit was het voor vandaag. Morgenochtend meld ik mij opnieuw met een vers weerpraatje. Maak er een mooi weekend van en graag weer tot morgen. Voor iedereen die op vakantie gaat, alvast een fijne vakantie.

Nog een mooie avondlucht gisteravond tegen 23 uur bij Jolanda Bakker

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 288 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer