Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Het hogedrukgebied Irenäus ligt inmiddels boven het zuidwesten van Europa en aan de noordflank van dit hoog trekken storingen over onze streken. Vandaag hebben we te maken met een warmtefront en de komende dagen krijgen we te maken met een front behorende bij een IJslanddepressie. Dit front zal net voor of over onze kust blijven slepen met wolken en regen. Kortom: aangenaam voorjaarsweer laat op zich wachten.

Sterker nog: na het weekend gaat de temperatuur geleidelijk weer naar beneden en de Paasdagen zien er volgend weekend nog altijd koud uit met wellicht kans op maartse buien of ‘gewoon’ sneeuw!

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: licht wisselvallig
Gisteren begonnen we de dag koud met op veel plaatsen vorst. Alleen de meetpunten Lauwersoog, Ameland, Vlieland, Hoek van Holland en Vlissingen bleven boven nul, elders dus vorst met Twenthe -4,9 en in Arcen -5,1°. In België ging Spa onderuit naar -5,8, Mont-Rigi noteerde -6,8 en Elsenborn -8,7°.

Overdag scheen geregeld de zon, maar in de oostelijke helft kwam aanvankelijk nevel en mist voor. Er waren ook wolkenvelden en hier en daar spetterde het wat, maar veel stelde het allemaal niet voor.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 4 en 9° met op Ameland 3,7 en in Gilze-Rijen 8,8°. In België werd het 2 tot 9° met in Melle 9,3°.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
De dag begon al erg fraai. Ook deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
De dag eindigde fraai. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Vandaag: eerst regen
Afgelopen nacht ging het vanuit het noorden regenen en deze regen trekt vandaag verder zuidwaarts over de Lage Landen. Het is dan ook bewolkt en er zijn perioden met regen en in de hogere delen van België valt ook sneeuw.

Vanmiddag wordt het vanuit het noorden weer droog en wellicht klaart het hier en daar nog even op, maar in de zuidelijke helft duurt het tot ver in de middag wellicht tot vanavond voordat het weer droog wordt.

De wind waait uit het westen tot noordwesten en is overwegend matig van kracht en de temperatuur loopt op naar waarden tussen de 7 en 10°. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het maximaal een graad of 3.

De verwachte maxima voor vandaag volgens HirLam. Bron: wetteronline.de

Vanavond en de komende nacht zijn er naast wolkenvelden ook opklaringen. Het blijft droog met alleen in het zuidoosten van de Lage Landen (Wallonië) nog wat regen. De temperatuur daalt naar waarden iets boven nul met lokaal een graadje vorst.

Morgen: wolkenvelden
Morgen trekken er vrij veel wolkenvelden over de Lage Landen, maar het blijft wel droog. Heel af en toe kan ook de zon nog even schijnen.

De wind waait uit het zuidwesten en neemt toe naar matig over land en naar vrij krachtig in het noordwestelijk kustgebied en de temperatuur stijgt naar warden tussen de 8 en 10°.

De verwachte weerkaart voor komend weekend volgens EC. Bron: wetteronline.de

Na morgen: in het weekend dubbele cijfers
In het weekend is het zaterdag bewolkt en vooral de westelijke helft van de Lage Landen heeft last van een slepend front voor de kust behorende bij een depressie bij IJsland. Er kan in het (noord)westen dan ook wat lichte regen of motregen vallen, maar elders blijft het droog. Bij weinig wind loopt de temperatuur op naar 10 tot 12°.

Zondag trekt het front van west naar oost over het land met buiige regen. In de ochtend regent het in de westelijke helft en in de middag in de oostelijke helft. Na frontpassage wordt het weer droog en schijnt de zon. De wind waait zwak tot matig uit het westen tot noordwesten en de temperatuur stijgt naar zo’n 10-11°.

Witte donderdag ook letterlijk het geval? De Amerikanen verwachten sneeuw over een week. Bron: wetteronline.de

Lange termijn: koude Paasdagen?
Op de langere termijn, ofwel richting de Paasdagen, berekent het Amerikaanse GFS model nog altijd duidelijk lagere temperaturen in onze Lage Landen. Bovendien zijn er depressies in het geding en met een ijskoude bovenlucht neemt de kans op sneeuw vanaf volgende week donderdag, Witte Donderdag, toe. Misschien wordt het wel letterlijk een witte donderdag.

Ook in het Paasweekend is het volgens GFS vrij koud met regelmatig neerslag en die neerslag kan winters van karakter zijn. De late winter van 2018 weet maar van geen ophouden en aangenaam voorjaarsweer laat duidelijk op zich wachten…

Temperatuurpluim:

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De komende dagen gaat het kwik omhoog, maar later volgende week gaat de temperatuur wéér naar beneden. Aanvankelijk komen we rond de 10° uit, maar volgende week komen we (ruim) onder de 10 graden grens uit.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF laat zien dat de temperatuur de komende dagen langzaam stijgt. Volgende week is het aanvankelijk nog vrij normaal, maar in de tweede helft van de week kan het volgens EC alle kanten op en dan vooral naar beneden… Met april op de kalender gaan enkele lijntjes richting de 20°, maar het ensemblegemiddelde komt dan uit op 8 tot 10° en dat is ‘gewoon’ te laag voor de tijd van het jaar.

Speciaal voor watersporters de windverwachting:
De wind waait vandaag uit het noordwesten en neemt over land af van 10 knopen vanochtend naar een knoop of 6 later vanmiddag. De windvlagen komen aanvankelijk nog boven de 15 knopen uit, maar ook die nemen in de loop van de dag af naar zo’n 9 tot 14 knopen. Aan zee is er duidelijk meer wind en waait de noordwestenwind met 14 tot 16 knopen. De vlagen komen uit tussen de 21 en 24 knopen.

Morgen waait de wind uit het zuidwesten en waait over land matig met zo’n 10 tot 12 knopen. Rond het middaguur is de wind wat sterker met 13 tot 16 knopen. Ook de windvlagen komen rond het middaguur uit op 25 tot 27 knopen. De rest van de dag liggen de vlagen tussen de 18 en 21 knopen. Aan zee opnieuw meer wind, want de zuidwester waait met 13 tot 17 knopen. De windvlagen komen continue uit tussen de 24 en 27 knopen.

Heel langzaam komt de lente eraan. Jolanda Bakker maakte de foto.
Martin Vye maakte deze foto.
Het is lente, maar de temperaturen willen nog niet… Martin Vye maakte ook deze foto.

Dit was het weer voor deze donderdag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 542 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier