Algemene situatie:
Onder aanvoering van het hogedrukgebied Queena is het de komende dagen prima en aangenaam septemberweer. Een hoogtelaag zal ons na het weekend parten gaan spelen met kans op een bui, vandaar de schoonheidsfoutjes, maar de temperaturen zijn niet verkeerd voor eind september. Vandaag passeert er overigens een zwak front.

de weerkaart voor vandaag, Bron: DWD

Gisteren scheen de zon flink, maar er was ook vrij veel sluierbewolking. Later op de dag trok het zwerk geleidelijk dicht, maar het bleef overal droog. De temperatuur steeg naar 17 tot 20°. De warmste plaatsen waren verdeeld over het land. Maastricht noteerde 19,5, Nieuw-Beerta 19,7, Wijk aan Zee 19,9 en Westdorpe 20,0°. In België werd het 15 tot 20° met in Gent maximaal 20,4°.

de dag begon gisteren erg fraai. Deze prachtige zonsopkomst werd gemaakt door Ton Wesselius
na een fraaie zonsopkomst was ook de zonsondergang erg fraai. Deze foto werd gemaakt door Arno van Brakel

In deze kletsnatte september is een droge dag eerder regel dan uitzondering en twee droge dagen op rij is een utopie. Het gebeurt dan ook niet, want we krijgen vandaag te maken met een zwak front dat van west naar oost over het land trekt. In het oosten schijnt aanvankelijk nog geregeld de zon, maar vanuit het westen raakt het bewolkt met kans op wat lichte regen of een enkele bui.

Na frontpassage wordt het vanmiddag vanuit het westen weer droog en klaart het op. De zwakke zuidenwind draait naar noordwest en wordt matig en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 17 en 20°. In België wordt het 18 tot 20, lokaal zelfs 21°.

Vanavond en de komende nacht zijn er flinke opklaringen, maar in de rustige atmosfeer bij weinig wind is er ook kans op nevel en mist. In het zuidwesten van de Lage Landen koelt het af naar een graad of 2-3, elders liggen de minima tussen de 5 en 10°.

prachtig weer over de bloeiende heide. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker
er waren ook veel vliegtuigstrepen zichtbaar. Deze foto werd gemaakt door Johan Klos

Het eerste weekend van de astronomische herfst ziet er prima uit. Er zijn, dankzij het krachtige hogedrukgebied Queena, flinke perioden met zon en het blijft droog. Zowel morgen als ook zondag starten we de dag op veel plaatsen met een klein wereldje, ofwel met mist, maar nadat dat in de loop van de ochtend is opgetrokken gaat de zon schijnen. De temperatuur stijgt morgen gemiddeld over de Lage Landen naar 18-19 en zondag naar 17 tot 20° en bij dit alles waait een zwakke noordoostenwind.

de hoogtekaart (500 hPa-vlak) voor begin volgende week met daarop een hoogtelaag die mogelijk voor wat nattigheid zorgt. Bron: wetteronline.de

Na het weekend blijft de luchtdruk hoog boven Scandinavië en bij ons de stroming oostelijk. Met die stroming trekt een hoogtelaag geleidelijk westwaarts en daardoor zijn er naast flinke perioden met zon ook wolkenvelden met soms een enkele bui. Hoe en wat is nog niet helemaal duidelijk, maar slecht zal het de komemde week zeker niet zijn. Zie het als een schoonheidsfoutje…

de verwachte weerkaart voor donderdag volgens GFS. Tussen lage- en hogedruk hebben wij een zuidelijke stroming met aanvoer van warme lucht. Bron: wetteronline.de

Later in de week dringt lagedruk vanuit het westen op en ten oosten zit nog altijs de hogedruk. De stroming wordt zuid en de temperaturen zullen nog wat verder gaan stijgen zo richting eind september. Waarschijnlijk gaan de temperaturen met oktober op de kalender weer naar beneden, maar dat duurt nog een week. Het is allemaal wel weer goed zichtbaar aan onderstaande temperatuurpluim.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat mooi zien dat het de komende tijd zeer aangenaam zal zijn met temperaturen rond de 20°. Deze temperaturen kunnen echter niet voorkomen dat deze maand nog normaal of zelfs te warm zal eindigen, want tot nu toe is deze maand 1,1° te koud en de verwachting is dat we uiteindelijk 0,4 of 0,5° te koud zullen uitkomen. Normaal is 14,5° en dit jaar dus waarschijnlijk 14,0 of 14,1°.

Dit was het voor vandaag. Morgen zal Maarten het weerpraatje voor de zaterdag verzorgen en ik ben er dan zondag weer. Maak er een mooie dag van en graag tot morgen.

het najaar is begonnen. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl Op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 270 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer