Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

Aan de westflank van het hogedrukgebied Rodegang en wordt met een zuidelijke stroming aangenaam warme lucht aangevoerd. De (na)zomer laat zich nog een keer goed zien deze week en het is voorlopig droog.

Aan het eind van de week trekt er een koufront over onze streken en de regenkansen nemen dan weer toe. Ook de temperaturen zullen dan een flinke veer laten en dalen tot onder de 20°, maar dat is heel normaal voor de tijd van het jaar. Normaal is het in de derde week van september een graad of 18.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Wolkenvelden, maar ook zonneschijn

Gisteren was er vrij veel (hoge) bewolking en uit die bewolking viel in de ochtend lokaal een beetje regen. De rest van de dag bleef het droog en de zon scheen ook geregeld door het wolkendek heen. De zon scheen 4-5 uur in het noordwesten en 9 uur in het zuidoosten van het land.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 19 en 24° met op Terschelling 19,4 en in Arcen 23,9°. De Bilt noteerde 22,4° en dat was warme dag nummer 116 van dit jaar. Dat is een evenaring van het jaarrecord uit 2003. De komende dagen wordt dit record alleen maar scherper gezet. Ook voor Maastricht was het een evenaring van een record. Daar werd warme dag nummer 125 genoteerd (23,6°) en dat was het record uit 1959.

In België lagen de maxima tussen de 20 en 24° met in Kleine Brogel 23,7 en in Dourbes 24,3°.

Deze prachtige foto werd gemaakt in de Biesbosch door Maurice Vroegrijk.
De zondag begon erg kleurrijk. Ton Wesselius maakte de foto.
In het noordoosten was het ook prachtig weer. Jannes Wiersema maakte de foto.
Bij Albert Thibaudier viel in de ochtend nog een beetje regen.
Jolanda Bakker maakte deze foto met daarop vrij veel hoge bewolking waar de zon wazig doorheen scheen.
Deze fraaie foto van een bijzon werd gisteravond nog gemaakt door Johan Klos.
De mooiste kleuren vind je vaak na zonsondergang. Klas Boersma maakte deze prachtige foto.

Tweedeling, maar aangenaam

De verschillen zijn vandaag groot. In het westen en noorden van het land is het meest bewolkt en heel lokaal kan het daaruit licht spetteren. Elders komen velden met hoge wolken voor waar de zon, enigszins wazig, doorheen schijnt. Vanmiddag zal de bewolking geleidelijk naar het noorden wegtrekken en komt de zon op meerdere plaatsen geleidelijk tevoorschijn.

De wind waait zwak tot matig uit het zuidwesten en de temperatuur stijgt naar ongeveer 19 of 20° in het noordwesten en op de Wadden, naar een graad of 24 in het midden en naar 26° in het zuidoosten en in grote delen van België.

Vanavond en de komende nacht verdwijnt geleidelijk de bewolking en wordt het helder. Het koelt af naar 12 tot 16°.

Prachtig nazomerweer

Morgen is het prachtig nazomerweer met volop zonneschijn. In de middag verschijnen er wellicht enkele wolkenvelden, maar het blijft droog.

De matige zuidenwind wordt zuidwest en neemt in het westen en noorden toe naar vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6. De temperatuur stijgt op het strand naar een graad of 23, in de gehele oostelijke helft kan het 28 of 29° worden.

De verwachte maxima voor morgen volgens het HD model van de Duitsers. Bron: meteologix.com

Eerst nazomers, vanaf vrijdag gaat het veranderen.

Woensdag en donderdag zijn er flinke perioden met zon en het blijft droog. De temperaturen blijven zeer aangenaam met kwikstanden tussen de 22 en 28° met continue de hoogste temperaturen in het oosten en zuidoosten.

Een hoogtelaag gevuld met koude lucht zal vrijdag zorgen voor duidelijk lagere temperaturen. Bron: ECMWF / meteologix.com

Vrijdag gaat het weerbeeld veranderen. We krijgen te maken met de passage van een koufront en het enige tijd regenen en na frontpassage gaat het kwik naar beneden. Vrijdagavond krijgen we te maken met een ijskoude bovenlucht met temperaturen op het 500 hPa vlak van -28°. Het komt dan ook tot buien en daarbij is onweer niet uitgesloten. Ook zware windstoten zijn niet uitgesloten. De temperatuur blijft vrijdag onder de 20° en is in de middag niet veel hoger dan 16-17°.

Ook komend weekend is het wisselvallig met temperaturen (ruim) onder de 20° en dat kunnen we weer mooi zien aan onderstaande temperatuurpluim.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat het allemaal weer mooi zien. Tot en met donderdag blijft het warm tot zeer warm septemberweer met temperaturen ruim boven de 20°. Vanaf vrijdag gaat het kwik omlaag met op zaterdag temperaturen van slechts een graad of 16.

Vanaf zondag nemen de verschillen tussen de diverse modellen toe. Het Europese ECMWF laat het kwik weer stijgen naar 19° of soms wat meer, het Amerikaanse GFS wordt wel erg frisjes met temperaturen van slechts een graad of 12. De komende dagen maar weer even afwachten wat er berekent wordt…

Joyce Derksen maakte deze foto. Langzaam komt de herfst dichterbij, maar voorlopig is het nog aangenaam.
Prima weer en druk op het water. Ton Wesselius maakt de foto.

De windverwachting voor vandaag en morgen voor watersporters:

De wind waait uit het zuidwesten en is over land 7 tot 9 en aan zee 10 tot 12 knopen met uitschieters tot 16-17 knopen.

Morgen is de zuidwester duidelijker aanwezig met over land 13 en aan zee met 20-21 knopen. De windvlagen zijn over land 22 tot 25 en aan zee tot 28 knopen.

Ook deze schitterende foto werd gemaakt door Maurice Vroegrijk.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie maandag van en graag weer tot morgen, want dan ben ik er weer met een nieuw weerpraatje. Fijne dag en tot morgen!

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 575 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier