Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie: 
Gisteren was het aangenaam, maar vandaag is het voor het gevoel gewoon koud. Typisch maart dus! Afgelopen nacht passeerde een koufront verbonden aan depressie Christoph en daarachter zit duidelijk koudere lucht. Ten westen van Ierland zit een warmtefront van alweer een volgende depressie en dit front zorgt vanaf vanavond voor enige tijd regen. Morgen passeert er weer een koufront, kortom: het wordt een wisselvallig weekend!

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: zonovergoten en aangenaam
De dag van gisteren was er één om door een ringetje te halen. De zon scheen volop en de verwachte mist langs de kust bleef uit. De zon scheen dan ook overal uitbundig en het aantal zonuren kwam uit op 10-11 uur.

De temperatuur kon flink stijgen en kwam uit op waarden tussen de 12 en 14° in het noordwesten en 17-18 in het zuiden. De toppers waren Maastricht met 17,8 en Eindhoven met 17,9°. Een dagrecord was het niet, want op 16 maart in zowel 1961, 2005 als in 2012 werden hogere temperaturen genoteerd. Gilze-Rijen noteerde bijvoorbeeld op 16 maart 2005 een maximumtemperatuur van 21,0°. In België lagen de maxima tussen de 16 en 20° met in Dourbes 20,0°. In Gent en in Ukkel steeg de temperatuur naar 18,7°.

De wind waaide uit het zuidwesten en was zwak tot matig in het zuiden en vrij krachtig in het noorden, windkracht 2 tot 5.

Deze prachtige foto van de zonsopkomst werd gemaakt door Maurice Vroegrijk.

Vandaag: duidelijk kouder!
Ik hoop dat iedereen gisteren heeft kunnen genieten van het aangename lenteweer, want voorlopig moeten we het met duidelijk minder weer doen. Afgelopen nacht passeerde een koufront en op de passage daarvan viel hier en daar wat lichte regen en motregen.

Vandaag heeft alleen de zuidoostelijke helft nog last van het front met hier en daar nog wat lichte (mot)regen, maar uiteindelijk wordt het ook daar droog. Elders in den lande komt nog geregeld de zon tevoorschijn, maar vanmiddag neemt vanuit het noorden geleidelijk de bewolking toe. Het blijft nog wel droog en er waait een matige tot krachtige van noordwest naar zuidwest draaiende wind. De meeste wind vinden we in de noordelijke helft van de LL.

De temperatuur is duidelijk lager en stijgt naar maximaal 9 of 10° en zeker in combinatie met die stevige wind zal het voor het gevoel aanvoelen als een graad of 3-4. We kunnen best stellen dat het dus een jas scheelt. In België kan het nog 11, lokaal 12° worden.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en vanuit het noorden gaat het geruime tijd regenen. De wind waait matig tot krachtig uit het zuidwesten en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 5 en 7°. In de Ardennen daalt het kwik naar waarden dichtbij het vriespunt en kan de neerslag vallen in de vorm van sneeuw.

AWM collega Ricardo maakte genoot ook van het prachtige weer
prachtig weer met nagenoeg strakblauwe luchten. De foto werd gemaakt door Martin Vye.

Morgen: buiige regen
Morgen is het over het algemeen bewolkt en vanwege een golvend front over onze streken is er de hele dag kans op (buiige) regen. Soms is het ook even droog, maar voor de zon is niet of nauwelijks ruimte. De wind waait uit het westen tot noordwesten en is matig tot krachtig van kracht, windkracht 4 tot 6 en de temperatuur stijgt naar 11° in het noorden en naar 14 in het midden en zuiden van het land. In België kan het lokaal 15, lokaal zelfs 16° worden.

Morgenavond en in de nacht naar zondag is en blijft het bewolkt en vanuit het zuidwesten trekt een gebied met regen naar het noordoosten. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur wordt niet veel lager dan 6 tot 9°.

de zon ging na een lange dag ook weer fraai onder. De foto werd gemaakt door Albert Thibaudier

Zondag: bewolkt en regen
Zondag overheerst de bewolking en vooral in de noordelijke helft is er kans op regen. Elders komt het tot een enkele bui. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is vrij krachtig tot krachtig van kracht en de temperatuur stijgt opnieuw naar waarden tussen de 11 en 14° van noord naar zuid.

de verwachte weerkaart voor halverwege volgende week volgens ECMWF

Volgende week: aanhoudend wisselvallig
Ook na het weekend blijft lagedruk overheersen en blijft het voorlopig wisselvallig met dus elke dag een grote kans op regen of enkele buien. De temperaturen liggen aanvankelijk nog op een heel aardig niveau, maar in de tweede helft van de week lijkt het toch weer wat kouder te worden. We zien dan een gordel van hogedruk ten noorden van onze streken en aan de zuidflank wordt met een noordoostelijke stroming vrij koude lucht aangevoerd.

de verwachte weerkaart voor eind volgende week volgens ECMWF

Pluimen:
De temperatuurverwachting kunnen we natuurlijk weer heel goed zien aan de onderstaande temperatuurpluim dat het vandaag een graad of 10 wordt. Morgen, zondag en ook maandag liggen de maxima rond de 12-13°, maar vanaf dinsdag lijken de maxima wat lager. Ook valt dan op dat de verschillen tussen de diverse weermodellen geleidelijk toenemen, want bijvoorbeeld voor donderdag liggen de maxima tussen de 6 en 13°. Het Europese model verwacht die 6 en het Amerikaanse model die 13°. Het Duitse model zit daar met een graad of 8 tussenin.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we alleen naar de pluim van het ECMWF dan zien we dat het vandaag slechts een graad of 9 wordt. De komende dagen liggen de maxima rond de 12° en ook de nachten zijn vrij zacht. Dinsdag en woensdag wordt het, volgense de OPER, een graad of 10, maar de nachten worden ook geleidelijk kouder. De OPER is donderdag en vrijdag vrij koud met slechts een graad of 5, maar volgend weekend en zeker tijdens de laatste dagen van maart lijkt het allemaal weer op te warmen.

de temperatuurpluim van het ECMWF voor de komende 15 dagen. Bron: KNMI

Als je puur naar de gemiddelde waarde kijkt en dan ten opzichte van wat normaal is dan kunnen we stellen dat het vandaag onder normaal is en de komende dagen iets boven normaal. Daarna blijven de maxima en ook de minima uitkomen op waarden rond de norm die geldt voor de tijd van het jaar. Kortom: het is allemaal vrij normaal…

gemiddelde temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: KNMI

Vandaag neemt later op de dag de kans op regen langzaam toe, maar zeker morgen valt er regen van betekenis volgens de diverse modellen. Ook de komende dagen valt er van tijd tot tijd regen of enkele buien, maar later volgende week zien we geleidelijk de kans op regen afnemen.

neerslagverwachting volgens de diverse opers. Bron:
Kachelmannwetter.com

Hierbij wil ik het voor vandaag weer laten. Morgen kijkt Daan weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten en ik ben er zondag weer. Ik zou zeggen stay tuned, vertel verder en blijf vooral volgen, want net als in de afgelopen winter zijn we er ook de rest van het jaar met elke dag een weerpraatje.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10.000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20.000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

met de hoge temperaturen begint alles geleidelijk uit te lopen. Ook deze foto is gemaakt door Martin Vye.

Fijne dag en alvast een goed weekend!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd, want ook in de meteorologische lente gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen en ook andere interessante berichten. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen op Alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

summer or winter, be prepared!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 389 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier