Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

Onder de vleugels van het Azorenhogedrukgebied (Wolfgang) is het de komende dagen rustig en aangenaam herfstweer. De hogedrukzone bevindt zich aanvankelijk op de Noordzee met een uitloper naar Scandinavië en de stroming komt bij ons uit het noordoosten. Daardoor zal de temperatuur (eindelijk) wat gaan dalen, maar ook die wat lagere temperaturen zijn nog steeds te hoog voor de tijd van het jaar.

In het weekend ligt de hogedrukzone wat meer boven onze streken. Het is dan rustig weer met in de nacht en ochtend kans op nevel en mist. Volgende week gaat het weerbeeld veranderen. Een nieuw krachtig hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan zorgt voor een noordwestelijke stroming met aanvoer van polaire lucht. De wisselvalligheid neemt toe en de temperaturen gaan (verder) omlaag.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Wederom een prachtige oktoberdag

Gisteren begonnen we de dinsdag lokaal met nevel en mist. Nadat dit was opgetrokken volgde wederom een prachtige dag met flink wat zonneschijn.

De temperatuur ging flink omhoog en steeg overal, op meetpunt Terschelling na, tot boven de 20°. Terschelling noteerde 19,0°, elders werd het 21 tot 26° met in Gilze Rijen maximaal 25,8°. Arcen had met 25,6° alweer de 6e zomerse dag op rij. In België werd het 22 tot 26° met in Diepenbeek en Schaffen 25,7°.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Jolanda Bakker. Dit beeld van ochtendmist zullen we vaker gaan zien.
Debbie van Ooststroom uit Stompwijk maakte ook een prachtige foto.
Deze schitterende foto werd gemaakt door Monique Bormans.
Ton Wesselius maakte deze prachtige foto in Roelofarendsveen.
Albert Thibaudier maakte deze prachtige foto.
Jannes Wiersema maakte deze prachtige foto.

Vrij veel hoge bewolking

Restanten van fronten bevinden zich boven onze streken en daardoor is er op deze woensdag vrij veel hoge bewolking. De zon heeft het dan ook moeilijk, maar ze laat zeker niet verstek gaan. Het blijft overal droog en er waait een zwakke wind die geleidelijk noord wordt.

De temperatuur is nog steeds erg hoog voor de tijd van het jaar en stijgt naar 18° in het noordwesten en naar 22-23° in het zuidoosten en in Belgisch Limburg. In het midden van het land wordt het een graad of 21 en dat zou dus al warme dag nummer 132 kunnen zijn voor meetpunt De Bilt. Het vorige record, we weten het inmiddels, was 116..

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Lokaal ontstaat nevel en mist en bij een zwakke noordenwind daalt de temperatuur naar 10 tot 12°.

Wolkenvelden

Morgen starten we de dag grijs met kans op nevel en mist. De rest van de dag zijn er ook wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon en de meeste zonuren vinden we in de zuidelijke helft van de Lage Landen. Uit die bewolking kan het in het westen en noorden lokaal wat spetteren, maar veel voorstellen doet het niet.

De wind waait uit het noordoosten en is zwak tot matig over land en vrij krachtig aan zee en op de Wadden. De temperatuur is weer iets lager en stijgt naar 16° op de Wadden en langs de noord en noordwestkust, naar een graad of 18 in het midden van het land en naar 19, lokaal nog steeds 20 in het zuidoosten en in Belgisch Limburg.

De verwachte weerkaart voor komend weekend. Bron: meteologix.com

Rustig hogedrukweer

Vrijdag en ook het komende weekend is het rustig herfstweer vanwege een uitloper van het Azorenhogedrukgebied tot over onze streken. De zon schijnt geregeld, maar er zijn ook wolkenvelden en in de nacht en ochtend is er kans op nevel en mist.

De wind houdt zich rustig en de temperatuur stijgt vrijdag en zaterdag naar ongeveer 14° in het noorden en naar 17-18 in het zuiden en in België. Zondag wordt het met 16 tot lokaal weer 19° weer een fractie warmer.

De verwachte weerkaart voor volgende week. Bron: meteologix.com

Na het weekend verschijnt er op de Atlantische Oceaan een krachtig hogedrukgebied. Tussen dit hoog en lagedruk boven Scandinavië komt er bij ons een noordwestelijke stroming te staan met aanvoer van polaire lucht.

De neerslagkansen neemt geleidelijk toe en de temperaturen zullen verder gaan dalen naar meer normalere waarden die passen bij oktober. Vanaf dinsdag ligt het kwik veelal rond de 13-14°.

Dit kaartje laat zien dat we in het laatste weekend van oktober wellicht te maken krijgen met koude lucht uit het hoge noorden. Bron: meteologix.com

Tijdens het laatste weekend van oktober lijkt het geleidelijk nog wat kouder te worden als polaire tot misschien wel arctische lucht vanuit het hoge noorden naar onze streken wordt gevoerd aan de oostflank van krachtige hogedruk ten westen van onze streken. De temperatuur blijft dan mogelijk onder de 10° en in de Ardennen en Hoge Venen is wellicht de eerste sneeuw mogelijk. We blijven het natuurlijk volgen!

Jolanda Bakker maakte deze mooie foto in Leiden.
Aad Hogenboom stuurde deze foto in.
Ton Wesselius maakte deze prachtige foto.
Collega Ricardo maakte deze foto in Heerjansdam.
Alphons van den Hoek maakte deze foto tijdens een wadlooptocht.

Ook oktober een warme maand

Het zal niemand verbazen, maar ook oktober is een warme maand. Tot en met gisteren is de gemiddelde temperatuur in deze oktober 14,0°. Dat is 2,1 graad boven normaal, maar dat gemiddelde gaat de komende tijd, gezien de verwachtingen, omlaag.

Toch zal ook oktober als te warm de boeken ingaan met een verwachte gemiddelde temperatuur van 12,2°. Normaal (periode 1981-2010) is 10,7°, ofwel anderhalve graad te warm. Vorig jaar kwam oktober overigens uit op 13,3°…

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat het extreem warme weer nu toch eindelijk over is. Vandaag kan het nog een graad of 20 worden, maar de komende tijd blijft het kwik daar onder. Pas na het weekend lijkt het kwik wat verder te dalen, want tot en met zondag is het nog zeker een graad of 16.

Ochtendnevel boven de uiterwaarden te Vianen. Peter van Lindenberg maakte de foto en stuurde deze in via foto@alpenweerman.nl
Martin Vye maakte deze prachtige herfstfoto met volop zonneschijn.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen zal Maarten het weerpraatje voor de donderdag verzorgen en ik ben er dan vrijdag weer. Maak er een mooie dag van en graag tot morgen!

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via mijn Twitter: @ricoschroder

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 556 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer