Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Boven Scandinavië ligt het krachtige hogedrukgebied Rosi en met een oostelijke stroming wordt zachte lucht aangevoerd. Boven Polen ligt het lagedrukgebied Ulrich en het bijbehorende zwakke warmtefront trekt heel langzaam westwaarts, maar al met al kunnen we stellen dat de herfst aangenaam en rustig begint met geregeld zon.

de weerkaart voor vandaag, Bron: DWD

Gisteren was het in het overgrote deel van het land prachtig herfstweer met volop zon. In het oosten en vooral zuidoosten begon de dag met veel laaghangende bewolking en mist. Het duurde even, maar in de middag kwam ook daar de zon tevoorschijn. De zon scheen uiteindelijk 5-6 uur in het zuidoosten en 9 tot 11 uur elders.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 17 en 19° met in Hupsel maximaal 19,2 en in Hoek van Holland 19,3°. In België lagen de maxima tussen de 15 en 19° met in Chievres maximaal 19,2°.

het was gisteren in het overgrote deel van het land prachtig weer met volop zon. Deze foto van Jolanda Bakker laat het mooi zien
deze prachtige foto op een prachtige zaterdag werd ingestuurd door Peter van Lindenberg naar foto@alpenweerman.nl. Heb je ook een mooie weerfoto? Stuur ze maar op en ik plaats je foto bij de weerpraatjes

We starten deze zondag op veel plaatsen met een klein wereldje. De mist lost vanochtend langzaam op en later vanochtend en zeker vanmiddag zijn er flinke perioden met zon die worden afgewisseld door wolkenvelden. Het blijft overal droog en er waait niet meer dan een zwakke oost tot noordoostenwind.

De temperatuur stijgt op deze laatste zondag van september naar waarden tussen de 19 en 21° en daarmee is het gewoon prima nazomerweer. Geniet ervan, als het kan zou ik zeggen..

Vanavond en de komende nacht is het vrij helder en vooral in het binnenland weer de vorming van nevel en mist. Het blijft droog en het koelt af naar waarden tussen de 6 en 10°.

de dag begon gisteren wederom erg fraai. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius
hier en daar kwam het aanvankelijk tot nevel en mist. Deze foto werd gemaakt door Johan Klos

Morgen krijgen we te maken met het zwakke warmtefront behorende bij depressie en hoogtelaag Ulrich. Dit front trekt met oostelijke stroming geleidelijk naar onze streken en daardoor is er vrij veel bewolking en uit die bewolking kan soms wat lichte regen of motregen vallen. Later op de dag klaart het vanuit het oosten op veel plaatsen weer op.

De temperatuur loopt op naar waarden rond de 18-19, lokaal naar 20°. In België lopen de maxima uiteen tussen de 15-16° in de Ardennen en lokaal 21 in het westen.

de verwachte weerkaart voor aanstaande woensdag volgens GFS. Bron: wetteronline.de

De rest van de week blijven we profiteren van het Scandinavische hogedrukgebied Rosi. Aanvankelijk hebben we dinsdag nog te maken met het hoogtelaag Ulrich met nog altijd kans op wat regen of enkele buien, maar nadat dit laag is weggetrokken blijft het vanaf woensdag over het algemeen droog.

De zon zal dan ook geregeld schijnen, maar er trekken ook wolkenvelden over de Lage Landen. De temperatuur stijgt dinsdag naar 17 tot 19 en woensdag naar 18 tot 20°.

de verwachte weerkaart voor vrijdag volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Later in de week zakt het hogedrukgebied Rosi geleidelijk naar het zuiden en vanuit het westen dringen Atlantische depressies geleidelijk naar onze streken op. Het gevolg is dat de stroming uit het zuiden komt en dat de temperaturen op een nog wat hoger plan zullen acteren. Het wordt op veel plaatsen een graad of 20 en lokaal zelfs meer. In het zuiden kan het vrijdag volgens de berekeningen van de Amerikanen wellicht 24, misschien wel 25° worden, maar vooralsnog staan ze daarin alleen.

Het weerbeeld kenmerkt zich met een mix van zon en wolken en later in de week een toenemende kans op wat regen of enkele buien vanuit het westen. Hoe en wat zal later duidelijk worden, maar het lijkt wel weer wat wisselvalliger te worden.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat de aangename temperaturen deze week goed zien. Ook te zien is dat het kwik volgend weekend en tijdens de eerste dagen van oktober duidelijk lager is. De komende dagen maar even genieten van de aangename temperaturen, want wat dat betreft zijn we nog niet echt verwend deze maand.

Deze september is tot nu toe 1,2° te koud. Normaal is het tot vandaag 14,9°, dit jaar staat het gemiddelde op 13,7°. Normaal voor de hele maand is 14,5°, maar gezien de verwachting komen we waarschijnlijk uit op 13,8°. Daarmee zou het de 2e opeenvolgende maand zijn en de 4e dit jaar (na januari, april en augustus) die kouder verloopt dan normaal.

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder naar de weerkaarten. Voor nu een fijne zondag en graag weer tot morgen.

het is herfst. Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius
Anja Trooster stuurde deze herfstfoto in via foto@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl Op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 205 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier