Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De dag begint voor mij met het bekijken van de weerkaarten. Zijn er tekenen dat de winter richting Benelux komt? Af en toe schotelen de modellen een winters scenario voor. Helaas is dit dan bij de volgende ‘run’ verdwenen. De kaarten voor de komende week geven rustiger en droger weer aan rond de kerstdagen. Van winterweer is echter geen sprake. In een groot deel van Europa zijn de temperaturen (veel) te hoog voor deze tijd van het jaar en blijven ze dat ook de komende week.

De Benelux krijgt vandaag een sombere en natte dag te verduren. Ook morgen en dinsdag is er nog kans op neerslag. Daarna enkele dagen droger en vriendelijker weer met in de nacht naar vrijdag zowaar mogelijk een graadje vorst in het zuidoosten.

Prachtige zonsopkomst gisteren. Foto Aad Hogenboom
Veel wolken gisteren. Foto Ton Wesselius

Zaterdag trok in de ochtend een smalle band met dikkere bewolking van zuidwest naar noordoost over de Benelux. Elders kwamen opklaringen afgewisseld door wolkenvelden voor. Vooral in de noordelijke helft vielen er uit de bewolking enkele buien. In de middag waren er, door een hoogtetrog, voornamelijk in het noordwesten enkele buien. De wind was zuidelijk, in het binnenland matig, 3 tot 4 Bft., aan de kust af en toe vrij krachtig, 5 Bft. De temperatuur lag tussen de 8 en 10 graden.

Gisterenavond nam de bewolking vanuit het zuiden toe en is het gaan regenen. In de nacht breidde de (mot)regen zicht verder naar het noorden uit. De wind draaide naar zuidoost, in het noorden naar oost en was matig, 3 tot 4 Bft., aan zee en rond het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5 tot 6 Bft. De minimumtemperatuur lag tussen 3° in het noordoosten en 7° in het zuiden en westen.

Grijs weer in Barendrecht. Foto Trijntje v.d. Berg
Voldoende wind voor de draaidag in Zevenhuizen gisteren. Foto Jolanda Bakker
De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI

Een klein lagedrukgebied trekt over het westen van de Benelux naar het noordoosten en veroorzaakt regenachtig weer met vanmiddag aan de kust een krachtige of harde wind.

Vandaag begint de dag overal grijs en druilerig. Een klein lagedrukgebied met een kerndruk van ongeveer 970 hPa trekt opvullend over het westen van de Benelux naar het noordoosten. De drukverschillen zijn niet erg groot waardoor het met de wind het grootste deel van de dag meevalt. Vanochtend waait er overal een zwakke tot matige wind uit het zuiden, 2 tot 4 Bft. Vanmiddag draait de wind naar het westen en neemt aan de kust toe tot (vrij) krachtig, 5 of 6 Bft. De temperatuur ligt tussen 5° in het noordoosten en 9° in het zuiden en zuidwesten.

Vannacht zijn er voornamelijk in het zuidwesten en westen enkele opklaringen. Later in de nacht kan er in het zuiden, op de nadering van een kleine storing op hoogte, wat regen of een bui vallen. In het oosten en noordoosten kan nevel of een enkele mistbank ontstaan. De wind is zuidwest tot west en in het binnenland zwak tot matig, 2 of 3 Bft., aan de kust matig tot vrij krachtig, 4 of 5 Bft. De temperatuur ligt vannacht tussen 5 en 8 graden.

De weerkaart voor morgen. Bron: Met Office

Het noorden van de Benelux blijft maandag onder invloed van zwakke storingen. Daar is het bewolkt en wisselvallig. Naar het zuiden is het rustiger.

Maandag een tweedeling tussen noord en zuid. Vooral in het zuiden is er een afnemende kans op neerslag. In het noorden trekken uitlopers van een lagedrukgebied net ten noorden van Schotland over. Deze veroorzaken daar meer bewolking met mogelijk regen of een bui. De wind is morgen westelijk en in het binnenland zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. Aan de kust vooral morgenochtend nog een vrij krachtige wind uit het westen, 5 Bft. De temperatuur ligt rond de 8° waarmee de kerstweek ook te zacht begint. Alleen in hoog België is het wat frisser.  In de nacht naar dinsdag neemt vanuit het zuiden de bewolking toe en kan er in België wat regen vallen.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: Met Office

Een front (occlusie) van een depressie boven noordoost Italië trekt van zuid naar noord over de Benelux en veroorzaakt veel bewolking waaruit af en toe neerslag valt. Het blijft zacht.

Ook dinsdag is het wisselvallig. De bewolking is de hele dag hoofdrolspeler en af en toe valt er regen of motregen. De wind is matig uit zuid tot zuidwest, 3 of 4 Bft. In de middag draait de wind aan de kust naar het westen en neemt daar toe tot vrij krachtig, 5 Bft. In de ochtend ligt de temperatuur rond 6°. In de middag loopt de temperatuur op naar 6 tot 12 graden. Daarmee is het de zoveelste te zachte dag voor december.

Verwachte drukverdeling voor zaterdag 28 december 2019. Bron: ECMWF

Een hogedrukgebied boven west Europa brengt tijdelijk rustiger en iets frisser weer in de Benelux. Vanaf vrijdag wordt het opnieuw zacht.

Vanaf tweede kerstdag bepaalt een hogedrukgebied boven west Europa enkele dagen het weer. Daardoor is het vooral donderdag en vrijdag rustig weer met ongeveer normale temperaturen voor deze tijd van het jaar (5°). In de nacht naar vrijdag kan het in het zuidoosten en hoog België ligt vriezen. Na vrijdag trekt het hogedrukgebied, zoals de kaarten er nu bij liggen, naar het oosten. Daardoor komt boven de Benelux opnieuw een zuidwestelijke stroming op gang. Daarmee wordt zachte lucht aangevoerd. De winter laat het voorlopig in de Benelux afweten.

Er is alle dagen kans op neerslag. Maar vooral de eerste dagen, en dan met name zondag, beloven nat te verlopen. Tijdens de kerstdagen neemt de neerslagkans wat af.

Tot na de kerstdagen een duidelijke kans op zacht weer. Daarna neemt de kans op meer normale temperaturen toe maar van winterse temperaturen is (nog?) geen sprake.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland is tot en met de kerstdagen eensgezind. Te zacht weer voor de tijd van het jaar. Daarna neemt de spreiding toe maar zijn er geen tekenen voor winterse temperaturen. Bron: Meteologix.

Morgen vertelt mijn collega hoe het met het weer verder gaat op alpenweerman.nl.

Vanaf Texel een fijne zondag!

Mooie wolkenluchten. Foto Jolanda Bakker
En een prachtige zonsondergang gisteren. Foto Tonny Morsink

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 675 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier