Advertentie 

Na de meteorologische zomer is ook sinds een aantal dagen de astronomische zomer begonnen en dat gebeurt in stijl. Dankzij een groot hogedrukgebied is het zonnig en warm zomerweer. Meteen wordt er dan gedacht aan een hittegolf, maar gaat deze er ook komen? In deze blog proberen we daar een antwoord op te geven en leggen we nog even de definitie uit van een hittegolf.

Hittegolf

Inmiddels zitten we midden in de eerste (mogelijke) hittegolf van het jaar. Gisteren, dinsdag, beleefden we de eerste dag die ons aan een hittegolf moet brengen. In grote delen van het land werd het namelijk 25 graden of meer en dat is de eerste voorwaarde voor een dag tijdens een hittegolf. Van een hittegolf spreken we namelijk als het 5 dagen op rij meer dan 25 graden is geworden(zomerse dagen), waarvan er ook nog eens 3 dagen met een temperatuur van 30 graden of meer bij moeten zitten (tropische dagen). Dus een minimale hittegolf bestaat uit 3 dagen van 30 graden of meer plus 2 van 25 graden. Een hittegolf duurt voort zolang de temperatuur boven de 25 graden blijft. Het kan dus ook zo zijn dat we 10 dagen lang te maken hebben met temperaturen boven 25 graden, waarvan er 3 de 30 dagen hebben bereikt. Dan duurt de hittegolf dus 10 dagen.

De zomer is van start gegaan zoals je zou verwachten; met veel zon en hoge temperaturen (foto: Erica van Leeuwen – de Bruijn).

Landelijk en regionaal

Vaak wordt er in de media gesproken over regionale en landelijke hittegolven. We spreken van een landelijke hittegolf als er in De Bilt aan bovenstaande voorwaarden wordt voldaan. Van een regionale hittegolf spreken we als het op een ander KNMI-meetstation gebeurt. Op een station zoals Arcen of Eindhoven komt het vaker tot een hittegolf dan in De Bilt bijvoorbeeld.

In het verleden zijn er in De Bilt 28 hittegolven waargenomen (sinds de metingen in 1901 begonnen), waarvan er 4 in de afgelopen twee zomers. 2018 was een heel bijzonder jaar. De eerste hittegolf begon op 15 juli en eindigde op 27 juli. De tweede hittegolf begon op 29 juli en eindigde op 7 augustus. Op 28 juli kwam het kwik net niet boven de 25 graden uit en dus betekende dat het einde van de hittegolf. Was ook die dag de temperatuur boven de zomerse 25 graden uitgekomen, dan had da teen record lange landelijke hittegolf betekend. Nu blijft dat record voor het jaar 1975, toen was er sprake van een hittegolf van 18 dagen; van 29 juli t/m 15 augustus.

De langste hittegolf in ons land is ook in 2018 gemeten. Waar het in De Bilt fout ging duurde de hittegolf in grote delen van het land voort. In Hupsel en Twenthe duurde de hittegolf toen 29(!) dagen. Daar was sprake van de langste regionale hittegolf ooit gemeten. Er kwamen toen 15 tropische dagen voor in Twenthe. Het Limburgse Arcen telde overigens 16 tropische dagen gedurende die hittegolf, maar duurde de hittegolf een dag minder lang.

Vandaag beleefden we de eerste tropische dag van het jaar 2020. Gaan we een hittegolf halen?

En krijgen we dan deze week een hittegolf?

Maar dan de vraag: gaan we deze week een hittegolf halen? De kans is vrij groot dat we een regionale hittegolf krijgen, maar een landelijke zit er deze maand nog niet in. Gisteren en vandaag werd het in De Bilt 25 graden of meer, maar drie keer 30 graden gaat niet meer lukken. Regionaal zijn er nog wel mogelijkheden. Dat geldt dan vooral voor het zuidoosten van het land. In Arcen werd vandaag de eerste tropische dag van dit jaar gehaald en ook op meer andere stations werd het vandaag 30 graden of meer. Ook morgen en vrijdag wordt het op grote schaal opnieuw tropisch warm. Dan voldoen aan de eis van 3 tropische dagen. Er is dan nog 1 zomerse dag nodig voor een regionale hittegolf. Dat wordt spannend, want koelere lucht is onderweg. Wilhelminadorp gaat dat niet halen, maar in het zuidoosten zou het nog 25 graden kunnen worden. Lukt dat, dan kunnen we van de eerste regionale hittegolf van 2020 spreken. Het is nog even afwachten of dat daadwerkelijk gaat gebeuren, maar als het gebeurt dan lezen jullie uiteraard bij ons!

In het midden en zuiden werd het vandaag tropisch warm! Vooral Brabant en het noorden van Limburg maken nog kans op een regionale hittegolf!

Overigens gaat ook het dauwpunt wat meer omhoog, wat weleens tot een aantal plaknachten kan gaan zorgen. Lees hier alles over het dauwpunt.

De dagen daarna is het sowieso gedaan met de zomerse dagen. De temperatuur ligt dan veelal tussen de 20 en 24 graden met kans op een aantal buien. Licht wisselvallig zomerweer dus. Morgen meer details over het weer voor dit weekend en volgende week!

(Visited 561 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

Winter in Morzine

Winter in Morzine 

Ga deze winter naar Morzine. Een traditioneel gezellig dorp in het hart van 600 km skipistes in de Portes du Soleil. Levendig nachtleven, gevarieerde pistes en activiteiten om iedereen te vermaken!. Lees meer