Koufront trekt over Alpen

Algemeen:
Depressies trekken in rap tempo van Schotland het zuiden van Scandinavië binnen en de bijbehorende fronten beïnvloeden in hoge mate de noordelijke Alpen. Vandaag krijgt de noordzijde wederom met sneeuwbuien te maken en is het aan de zuidzijde föhnig en zonnig. Het blijft volop winter in de Alpenlanden en tegen het weekend keert het Kaiserwetter weer terug

Wat een topdag was het gisteren zeg. Na de sneeuw van maandag startte de dag in de Franse en Italiaanse Alpen al vrij zonnig en vielen er vooral in het noordelijke en centrale Oostenrijkse Alpen aanvankelijk nog enkele sneeuwbuitjes. Later kwam ook in deze omgeving de zon er goed bij en was het genieten geblazen. Strakblauwe lucht in combinatie met verse sneeuw doet het altijd goed in de Alpen en was deze keer dus geen uitzondering. Vandaag is het weer een heel ander verhaal met sneeuwbuien tegen de noordelijke stau hellingen die zich ook inner Alpine kunnen gaan manifesteren. De zuidzijde blijft onverminderd Wetterbegünstigt met veel zonneschijn, en deze zon krijgt vanaf het weekend grip op het totale Alpenweerbeeld. Het Kaiserwetter keert terug op termijn!


Waanzinnig mooi plaatje uit de omgeving van Arosa via
Twitter @Arosatweet

Ook genieten geblazen in Lofer in het Slazbürgerland

Kijk eens hoe hoog ik kan jumpen;-) @App Obertauern

Ook een topdag in Zell am See

Vandaag en ook morgen nog sneeuwbuien aan de noordkant
Als je de gordijnen in je appartement opent ziet de wereld er vandaag in de Alpen weer even totaal anders uit! Een lagedrukgebied trok de afgelopen nacht van Schotland richting het noorden van Polen en het bijbehorende occluderende front ( koufront dat warmtefront heeft ingehaald) slingert op dit moment dwars over de noordelijke Alpen heen. Op het hieronder geplaatste radarkaartje is ook de krul in de bewolking / neerslag ten noorden van Warschau mooi zichtbaar. Daar bevindt zich dan ook de kern van het sneeuw veroorzakende lagedrukgebied. De sneeuwval blijft vandaag de gehele dag actief tegen de noordelijke stau hellingen, en zal morgen meer als losse sneeuwbuien gaan vallen. De wind wordt later op de dag en vooral ook morgen helaas een thema, want deze ruimt  morgen naar noordelijke richtingen en gaat flink in kracht toenemen. Met temperaturen die schommelen tussen de -5 en 9 gr C op 2000m en rond de -12 à -15 gr C op 3000m in combinatie met de toenemende wind een kwestie van zeer goed aankleden!


Fraaie opname waarbij het frontale systeem mooi zichtbaar is.
@Wetteronline


Volop sneeuw in Mittelberg / Kleinwalsertal via Hans ter Braak

Droog en zonniger op termijn
De lange termijn prognoses zien er aanhoudend veelbelovend uit! Het Azorenhoog maakt contact met zijn “broer” in het noordwesten van Rusland, waardoor sneeuw brengende storingen voorlopig geen kans meer hebben om het Alpenweer te gaan beïnvloeden. Actieve depressies worden tot een vrij noordelijke koers gedwongen en de bijbehorende straalstroom trekt zich boven Scandinavië terug. Mocht er iemand het idee hebben om na zijn wintersportvakantie de zon in Griekenland of Turkije te willen gaan opzoeken: niet doen! Daar gaat een plakkerige hoogtestoring het weerbeeld totaal verzieken dus zijn jullie alvast gewaarschuwd;-) Mooie vooruitzichten in ieder geval voor de Alpen dus, met vanaf het weekend zonnigere condities en beduidend minder wind. Laat maar komen dat Kaiserwetter. Een heel fijne dag nog!


Vanaf het weekend terugkeer van het Kaiserwetter.
@ECMFW MeteoCentre


Vanaf het weekend droog en langzaam iets minder koud.
GFS ens prikpunt centrale Alpen

Informatie betreffende het lawinegevaar en sneeuwsituatie zie – Hier

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

2 REACTIES

  1. Beste alpenweerman,

    Het lijkt erop dat Ischgl de hele winter al naast het zware sneeuwval potje pist… Op de Idalpe boven Ischgl ligt nog steeds maar 90 cm… komt dat door de ligging van Ischgl in combinatie met een noordwestelijke aanvoer van storingen? Ik vind het ook opvallend dat een paar kilometer verder op Alp Trida boven Samnaun 160 cm ligt op ongeveer dezelfde hoogte. Is hier een verklaring voor? Een hartelijke groet, Marco

  2. Ischgl is sneeuwzeker door de hoogte (80% van het gebied ligt boven de 2000 m) maar door de inner-alpine ligging valt er hier belangrijk minder sneeuw dan in bv het nabijgelegen Arlberg. Dat het naast het potje piest komt dus voor door de orografie (verloop bergketens -dalen) en de deze winter ongunstige richting van de hoogtestroming -winden.

Comments are closed.