Algemeen: De invloed van hogedruk neemt verder af en daarmee komen we toenemend onder de invloed van lagedruk. Vandaag hebben we nog te maken met warme vochtige lucht. Vrijdag trekt een  koufront over de Alpen en zal voor een markante afkoeling en neerslag gaan zorgen. Tijdens het weekend breidt het Azorenhoog zich weer tot over de Alpen uit

Gisteren begon de dag met veel zon en al snel stegen de temperaturen weer tot zomerse waarden. Het warmst werd het in (Ober)Wallis met temperaturen die tot bijna 32 graden stegen. Voor de atmosfeer was dat allemaal wat te veel van het goede en in de middag en avond ontstonden in de  vocht-warme  luchtmassa’s diverse onweersbuien. De zwaarste exemplaren met hagelstenen tot 2 a 3 cm groot en plensregens ontstonden in eerste instantie boven centraal Oostenrijk met zwaartepunt Salzburg en Steiermark.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] In de namiddag vormden zich ook boven Frankrijk enorme onweerscomplexen die naar Duitsladn trokken – via Twitter ‏@KeraunosObs[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Naderend onweerscomplex met mammatus – foto via stormchaser Wilfried Jansen @StormchaserNL

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] De wolken groeiden uit tot grote hoogtes (10 -12 km) met zeer lage temperaturen bovenin (tot -70°)

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Mammatus wolken later ook boven Schramberg/Schwarzwald. Foto Jan Burgert (via WetterOnline.de)

In de vroege avond ontwikkelden zich nog zwaardere cellen in de Vogezen /Zwarte Woud, Elzas, Centraal-Zwitserland en in Karinthië. Vooral in het westen van Duitsland (Freiburg, zie filmpje hieronder) ging het hevig tekeer met enorme hagelstenen, zeer zware windstoten en lokaal werden ook windhozen (tornado’s) waargenomen. In de loop van de avond en nacht nam de activiteit weer af en klaarde het weer op.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Ook vandaag “Hemelvaartsdag /Auffahrt” hebben we nog met warme lucht te maken die in het voorveld van een naderend koufront over de Alpen wordt aangevoerd. Overdag krijgen we met een mix van (stapel)wolken en zonnige momenten te maken. De kans op een (onweers)bui blijft aanwezig maar is beduidend kleiner dan gisteren. Meer bewolking met buien (regen) bevinden zich nog aan de oostelijke Alpennoordkant en in het zuiden van Duitsland, lokaal ook nog met een klap onweer. Met een middagtemperatuur die tot 22 a 28 graden gaat oplopen. Ook in de bergen is het nogmaals warm met een nulgradenniveau dat rond de 3500 in het westen en 3000 meter in het oosten ligt.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Actuele radabeeld -bron WetterOnline.de

Koufront -Wettersturz
Vrijdag staat in het teken van een hoogtelaagje dat via de Alpen richting de Golf van Genua zal trekken. Deze koers wordt al dagen door de modellen goed opgepakt en ook vandaag zitten ze er weer goed bovenop. Datzelfde geldt ook voor het koufront dat met dit systeem verbonden is. Het zal vrijdag van noordwest naar zuidoost over de Alpen trekken.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Vrijdag belooft weinig goeds. Veel neerslag en markante afkoeling oop hoogtelaagje op weg naar zuid Italië

Dat betekent dat we vrijdag te maken gaan krijgen met veel bewolking, perioden met deels intensieve neerslag (met kans op onweer) en een sterkt windtoename. Met temperaturen die naar 8 tot 13 graden dalen is het maar liefs een graad of 15 kouder. In de bergen daalt de sneeuwvalgrens tot 1500 a 1200 meter en lokaal kan het aan de noordkant en inneralpin tot rond de 1000 meter sneeuwen. Op 2000 meter daalt het kwik tot 5 graden richting het zuiden en -2 graden in het noorden. Het zwaartepunt van de neerslag zal rond de Alpenhoofdkam komen te liggen en in de bergen moet rekening worden gehouden met winterse condities en in het hooggebergte een stijgend lawinegevaar!

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Vrijdagmiddag op 1500 meter hoogte (T850hPA) nog slechts 2 tot 0 graden

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] ECMWF neerslag: tot zaterdagochtend gaat er lokaal veel regen vallen, lokaal meer dan 100mm. In het hooggebergte stijgend lawinegevaar!

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Op menige wat hoger gelegen Alp wordt het koeienleven tijdelijk ontwricht door sneeuw en kou. Zaterdag weer beter “meisjes”

Toenemende hogedruk
Zaterdag trekt het hoogtelaag verder door richting het zeegebied ten noorden van Sicilië en krijgen we met luchtdrukstijgingen te maken die samenhangen met een uitloper van het Azorenhoog. Het wordt van het westen uit geleidelijk weer droog en vooral later op de dag gaan het op steeds meers plaatsen van west naar oost opklaren. Zondag in de Franse en Zwitserse Alpen veel zon en verder oplopende temperaturen tot 18 a 24 graden. Wat meer bewolking is er zondag nog in de oostelijke Alpen, lokaal kan er hier ook nog een buitje vallen.

Ook de nieuwe week start vriendelijk, de zon is ruimschoots vertegenwoordigd en het is met circa 22 graden aangenaam warm. Aan westelijke zuidkant kan in de loop van de dag wat meer bewolking ontstaan en lokaal valt er een (licht) buitje of spat regen. Dinsdag is dit ook elders het geval, meer zon dan in de oostelijke Alpen. In het voorveld van een volgend koufront behorende bij een naderende hoogtetrog wordt dan opnieuw zeer warme lucht aangevoerd en kunnen de temperaturen weer tot 24 a 29 graden gaan oplopen.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Hoogtetrog (groen-geel) met de koude lucht nadert woensdag de Alpen.

Woensdag nadert het koufront de Alpen, de bewolking wordt vanuit het noordwesten weer dikker gevolgd door neerslag. De grote vraag is in hoeverre de hoogtetrog met  koufront de Alpen zullen gaan beïnvloeden en met name in hoeverre de warmere lucht zal worden verdwenen. Het lijkt er op dat de trog naar het zuiden toe afsnoert en in samenspel met een depressie op de noordelijk Noordzee en een afgesnoerd laag op de westelijke Middellandse Zee quasi stationair blijft liggen. Dat zou betekenen dat ook de koude lucht niet of slechts met moeite naar het oosten kan doorschuiven en de warmere lucht over de oostelijke Alpen niet zal worden verdreven. Morgen maar eens verder kijken hoe dit zal gaan evolueren. Tot zover voor nu. Ik ga nog even zwemmen (Start Badesaison in Oberwallis). Meer weer en updates via Facebook en Twitter. Fijne Hemelvaartsdag en tot morgen, ciao. Actueel in Termen vrijwel onbewolkt en 14 graden.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Actuele blik vanuit de weerkamer in Termen (Meteo-Oberwallis) over het Rhonedal in westelijke richting

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]


KLIK HIERBOVEN VOOR MEER INFORMATIE OVER ACTIEVE REIZEN NAAR OOSTENRIJK