klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen:
Hogedruk bezorgt ons rustig en zacht voorjaarsweer voordat op woensdag een koufront voor enige afkoeling zal zorgen en er tevens wat vochtigere lucht binnenstroomt. In het weekend krijgen de Alpen geleidelijk met de  invloed van een hoogtelaag te maken

Gisteren konden we in de Alpen voor de 4e dag op rij van overwegend zonnig en zacht voorjaarsweer genieten. Enkele overtrekkende (hogere)wolkenvelden hadden weinig in de weerpap te brokkelen en opnieuw werd het zeer zacht met in het laagland en de dalen temperaturen die lokaal tot 15 a 18 graden opliepen. Ook in de bergen was het zacht met een vorstgrens die ergens tussen de 2500 en 2900 pendelde. De sneeuw en piste condities bleven door de lage luchtvochtigheid van 30% of minder ondanks de hoge temperaturen in het hooggebergte goed tot uitstekend. Enkel op de wat meer zuidelijk geexponeerde pistes werd in de loop van de dag de bilans tussen de kritische grenzen van negatieve dauwpunten en sterk positieve luchttemperatuur dusdanig verstoord dat de sneeuw “vochtig” en zwaarder (sulz) werd.


“Strandstoelen” weer gisteren in Val de Anniviers (via Twitter)


En wat te denken van dit prachtige plaatje vanui Ischgl

Vandaag verandert er in grote lijnen nog niet veel, hogedruk strekt zicht uit vanaf de Azoren via Engeland, west en centraal Europa tot over west Rusland. Depressies leven zich uit boven de noordelijk Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. De Alpen verblijven aan de zuidkant van de hoge druk in een meest continentale hoogtestroming waarmee ook vandaag weer droge lucht wordt aangevoerd.

Actuele radarbeeld (bron WetterOnline.de)

Voor het gehele Alpengebied staat er vandaag weer veel zon op het weermenu en enkele overdrijvende hogere wolken (sluierbewolking -cirrus) mogen de pret niet bederven. Vooral in de middag kunnen deze wolken van het noordwesten dikker worden en het de zon wat moeilijker gaan maken. Het is  opnieuw zacht met temperaturen die op 2000 meter tussen de 2 en 5 graden liggen en ook op 3000 meter wordt hooguit licht vorst gehaald. Het nulgradenniveau verandert ook weinig en vinden we opnieuw terug tussen de 2500 en 2900 meter. Enkel in de noordoostelijke Apen is het wat minder zacht met een nulgradenniveau tussen de 2500 en 2000 meter.  De wind is zwak tot matig uit noordoostelijke richting.


Ook vandaag weer veel zon, webcam Schwarze Schneidbahn (3000 m), Sölden


Webcam Saas-Fee, Mittelallalin (3500m)

Richting de woensdag zien we dat onder invloed van een depressie op de Atlantische Oceaan een aparte cel van hogedruk via het Verenigde Koninkrijk naar Scandinavië trekt. Aan de oostflank van dit hoog stroomt een portie koudere polaire lucht richting de Alpen. De bewolking die vanuit noordwesten nadert  behoort bij een zwak koufront, dinsdagavond is het tot Nederland gevorderd en zal in de nacht verder naar het zuidoosten trekken. Morgen woensdag zal van het noorden uit het koufront vooral de oostelijke Alpen gaan beïnvloeden. Hier kan wat sneeuw of  sneeuwbuien gaan vallen, elders zal het bij wat bewolking blijven. De zuidkant krijgt te maken met een opkomende Nordföhn. Veel neerslag wordt overigens niet verwacht, daarvoor is de lucht simpelweg te droog en de luchtdruk te hoog (1025hPA). Uitgaande van het ECMWF (kaart hieronder) kan er tussen de 5 en 15cm gaan vallen, lokaal bij gunstige Stau ook wat meer. De sneeuwvalgrens daalt van 1400 naar 800 meter in de noordoostelijke Zwitserse Alpen, in de oostelijke Alpen ligt de sneeuwvalgrens algemeen tussen de 1000 en 600 meter.

Donderdag zitten we achter het koufront dan weer in de koudere luchtmassa’s, laatste sneeuwbuien vallen in de noordoostelijke Alpen elders is droog en met een afwisseling van wolken(velden) en zonnige perioden, dat laatste vooral naar het westen en zuiden toe.

Weekend opkomende Retour d’est
Inmiddels zien we dat het hogedruk aan de wandel is gegaan en met zijn zwaartepunt naar Zweden en Finland is doorgeschoven. Een hoogtelaag is gelijktijdig ook aan de wandel gegaan en trekt retrograad (van oost naar west) vanaf de Balkan naar de Alpen en westelijke Middellandse Zee. In het weekend gaat dit voor de Alpen een weersverslechtering betekenen waarbij er door een inzettend Oststau vooral in de westelijke Italiaanse Alpen veel neerslag gaat vallen.


ECMWF voor zondag, het hoogtelaag is inmiddels tot over de
westelijke Middellandse Zee doorgeschoven

Hier wordt de vochtigere lucht met de oostelijke hoogtestroming ten de Alpenhoofdkam uitgeperst met als gevolg een inzettende retour d’est (Oststau). Vooral het Europese model laat deze ontwikkelingen vandaag mooi uit de verf komen, het GFS wil er echter niets van weten. Gaan we uit van het ECMWF dan kan er van vrijdag tot dinsdag langs en tegen de westelijke Italiaanse en Franse Alpenboog tussen de 50 en 100mm aan neerslag gaan vallen, zwaartepunt zal komen te liggen in Aosta.  Omdat er in alle hoogtes nog wat koudere lucht vanuit het oosten binnenstroomt zal de sneeuwvalgrens tot in de dalen en lagere delen zakken. In de bergen boven de 800 tot 1000 meter gaat er tussen de 30 en 100cm aan sneeuw vallen, lokaal echter ook nog meer!


Retour d’est  neerslag (sneeuw) westelijke Alpenboog -kam (cumulatief
ECMWF tot en met maandag)

Tot slot moet ik toch nog weer even wijzen op de onzekerheden die dit soort ontwikkelingen met zich meebrengen. Dit wordt ook mooi onderstreept door de verschillende oplossingen van de modellen voor het weekend. Ofschoon in grote lijnen de kaarten lijken te zijn geschud kan het toch nog heel anders gaan verlopen en komt het op de details aan (precieze richting hoogtestroming -wind, positie en koers hoogtelaag). Dus nog even niet op vastpinnen.

Nieuwe hogedruk
Na het weekend evolueren we opnieuw naar een weerbeeld zoals we dat de laatste 4 dagen hebben mogen meemaken (waarbij de temperaturen niet meer zo hoog zullen gaan uitkomen).
Op de langere termijn blijven de wintersportcondities prima met
volgende week weer veel zon

Mocht die sneeuw er woensdag en in het weekend nog bij gaan vallen dan natuurlijk helemaal “mjammie” . Fijne dag, morgen hopelijk weer mooie vooruitzichten. In Termen is het 6 graden en onbewolkt. Ciao

Informatie betreffende het lawinegevaar en sneeuwsituatie zie – Hier

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.052 times, 1 visits today)

3 Reactie op “Kouder, weekend retour d’est”

 • JornD
  10 maart 2015 at 11:09

  Geweldige berichten weer Johann!

  Ik heb wel een vraagje; retour d’est, krijgt elke oststau deze benaming of komt deze pas tot stand door aan een bepaald patroon te voldoen? Oftewel elke retour d’est is oststau, maar is elke oststau ook retour d’est?

  JornD

 • Johann
  10 maart 2015 at 11:37

  @Jorn Kijk een in de Wiki, bovenaan in beeld of via http://www.alpenweerman.nl/retour-dest/ Het principe van de RdE is dus de aanvoer van vochtige lucht vanaf de Middellandse Zee tegen de wijzers van de klok in vanuit het oosten uitgaande van een depressie boven de west Middellandse Zee (Genua). Vooral wanneer dit systeem daar blijft liggen kan de Stau vanuit het oosten goed tot zijn recht komen.

 • JornD
  10 maart 2015 at 12:35

  Bedankt, kan ik wat mee:)
  Fijne dag daar in de zon!
  gr

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer