Kouder, stijgende sneeuwkansen

1

Algemeen
Onder invloed van een depressie met kernen boven het zuidwesten van Europa en de westelijke Middellandse Zee neemt de zuidelijke hoogtestroming tijdelijk weer wat in kracht toe. Daarmee krijgt de zuidkant nogmaals te maken met Südstau effecten terwijl het aan de Alpenoordkant föhnig wordt.

Gaat het “Einschneien” beginnen?

Voordat we de weerkaarten er bij gaan pakken wil ik eerst nog even terug gaan naar het weer van gisteren en dan met name het weer in het Sauerland en Nederland. Het zal niemand ontgaan zijn dat gisteren met een wat in kracht toenemende noordoostenwind alleen maar koudere lucht het land binnenstroomde. In plaats dat door de normale dagelijkse gang de temperaturen wat oplopen gingen ze nu dus juist naar beneden om zelfs tot onder het vriespunt uit te komen. Wanneer we echter wat hoger op in de atmosfeer kijken, zo boven de 1000 a 1200 meter hoogte,  dan zagen we juist dat er een stuk zachtere lucht het land overspoelde. Voor de kenners een “inversie” situatie (omgekeerde wereld) .


Koud onder de inversie gisteren ook in het Sauerland, voor de productie
van kunstsneeuw geen gunstige condities

Geen mens die hier natuurlijk wat van merkte omdat we in Nederland immers op zeeniveau ons leven genieten. Overigens wat het met de stevige noordooster niet alleen genieten, voor het gevoel lag de temperatuur zelfs op -8 graden. Gaan we wat verder naar het oosten en wel naar het door velen geliefde Sauerland en de Harz dan zagen we een soortgelijk weerbeeld. Hier was de bovenlucht weliswaar een tikkeltje kouder maar ook deze gebieden lagen onder de koude en vochtige inversie-laag die immers tot 1200 meter reikte. Ook hier dus koud met temperaturen die tussen de -2 en -4 graden lagen, zoals zo vaak in dit soort luchtmassa’s gaat dit gepaard met mist, nevel door juist die vochtige koude plaklaag. Voor de productie van kunstsneeuw een ongunstige situatie omdat men juist gebaat is bij koude maar vooral ook droge lucht. Door het vele vocht in de lucht wordt het rendement van de kunstsneeuw vele malen lager dan in de droge lucht . Vandaar dus ook dat men gisteren in het Sauerland ondanks vries temperaturen de kunstsneeuw productie grotendeels tot geheel achterwege bleef.


Raureif Skiliftkarussell Winterberg / Sesselbahn Büre-Bremberg X-Press.

Inmiddels zijn de veranderingen in de atmosfeer die zullen gaan leiden tot een compleet ander stromingspatroon al in volle gang. In Nederland gaat we dit merken aan een windsprong van oost naar zuidwest. Daarmee wordt de inversie weggeruimd en gaat vanaf vrijdag koudere lucht binnenstromen. Ja, koudere lucht, aan de grond niet, immers die koude plaklaag wordt weggeruimd en het kwik gaat omhoog, in de hoogte echter wel degelijk, hier gaat het kwik alleen maar naar beneden (graad of 5 tot 7)  en krijgen we dus weer normale verhoudingen wanneer we naar de temperaturen van de verticale luchtkolom kijken.

Ook in de Alpen kunnen we vandaag al merken dat er een weersverandering staat aan te komen. Gisteren begon in de zuidelijke Alpen de lucht al wat meer te stuwen en ook vandaag is dat nog het geval. Dit komt omdat de stroming on der invloed van de depressie boven zuidwest Europa wat meer naar zuid is gedraaid (Südstau effecten). De noordkant van de Alpen zal dit vandaag gaan merken door een opkomende Südföhn. Zo zien we dat aan de noordkant het kwik vooral in de bergen tijdelijke weer omhoog gaat, op circa 1500 meter van 0 graden naar een graad of 6 in de middag. Verder vandaag een mix van opklaringen (föhn), Hochnebel en vooral aan de centrale en oostelijke zuidkant met voorkeur voor Süd Tirol, Karinthië en in het zuiden van Salzburg en de Steiermark ook regen en boven de 600 tot 1300 meter sneeuw.


Actuele radarbeeld met een mix van wolken, opklaringen en neerslag. Vandaag
ook nog sneeuw in de Südstau aan de zuidkant


Net het terras geruimd en nu weer sneeuw in Santa Caterina Sunny Valley 2500m

Koufront 1
Morgen vrijdag is het overal droog, deels föhnig en de temperaturen gaan langzaam beginnen aan een dalende trend op nadering van een eerste koufront wat in de avond en nacht van het noordwesten uit de Alpen gaat binnen trekken. Dit koufront behoort bij een hoogtetrog die aan de noordoostflank van het Atlantische hoog via de Benelux tot over de Alpen uitzakt. Een bel koudere lucht snoert vervolgens af en smelt samen met het (hoogte)laag boven de westelijke Middellandse Zee. Achter het koufront zien we zoals dat hoort drukstijgingen en neemt de invloed van een aparte rug van hogedruk toe. Dit betekent dus dat we op geen grote neerslag hoeveelheden hoeven te verwachten en met 10 tot 30mm is het meest wel gedaan. In de koudere lucht achter het front daalt de sneeuwvalgrens in de loop van de zaterdag van west naar oost tot 1000 a 500 meter (laagst aan de noordkant). Zondag is het meest bewolkt maar met een beetje geluk komt ook de zon er aan te pas. Her en der kan er uit de overtrekkende wolken een sneeuwbui tot ontwikkeling komen waarbij het tot in de lager gelegen delen sneeuwt.


GFS: koufrontpassage zaterdag

Koufront 2
Een volgend koufront (occlusiefront) staat voor de maandag op het weermenu. Opnieuw zien we in samenspel het Atlantische hoog een volgende portie maritiem polaire lucht over de Alpen schuiven. Zoals het er nu naar uitziet trekt het koufront met nog wat koudere lucht in de nanacht dan wel vroege ochtend de Alpen binnen en tot de avond is het alweer voorbij. Eigenlijk een herhaling van zetten. Overigens zien we dan ook een mooi Genualaagje tot ontwikkeling komen maar door de snelle luchtdrukstijgingen zal dit waarschijnlijk geen extra sneeuw in de Alpen gaan opleveren. Toch wel iets om even in de gaten te houden want dit soort systeempjes zijn nogal onberekenbaar. Hoe dan ook, opnieuw mogen we 10 tot 30mm neerslag verwachten. Met een sneeuwvalgrens die in de dalen ligt zal er dus overal een witte laag gaan bijvallen, nog steeds niet die dump maar zo “in temp” komen we er natuurlijk ook wel!


GFS: koufront passage maandag

Warmtefront -Koufront 3
Woensdag komen we dan tijdelijk weer onder invloed van de rug van hogedruk, mocht het in de nacht gaan opklaren dan kan het kwik behoorlijk onderuitgaan. Dit geldt vooral in de hoger gelegen dalen en boven sneeuw, matige tot strenge vorst is dan zeer waarschijnlijk en ook elders vriest het licht. Een volgend frontaal systeem staat echter alweer te trappelen om over ons uit te vallen. Ik heb hier bewust ook even “warmtefront” bij vermeld omdat we tijdelijk even in de zogenaamde warmtefront sector terecht zullen komen. Deze sector wordt echter snel “geknepen” door een snel inlopend koufront op het daarvoor liggende warmtefront. Goed mogelijk dat het compleet wordt “overlopen” en we met een zogenaamd occlusiefront te maken gaan krijgen. Verder echter niets om ons zorgen over te maken want het zijn juist de warmte en occlusie fronten die veel sneeuw opleveren. Dit komt omdat de lucht in een warmtefront (sector) meer vocht bevat dan de “drogere” koufronten. Goed, een eventuele kleine temperatuurstijging moeten we dan op de koop toe nemen maar met eens sneeuwvalgrens die tijdelijk tot 800 a 1200 meter stijgt verder niets aan de hand. Daarnaast moeten we natuurlijk, gezien ook de termijn van meer dan een week, nog even afwachten hoe zich dat precies allemaal gaat ontwikkelen. De verschillen tussen de modellen nemen dan namelijk al behoorlijk toe. Zo laat bijvoorbeeld het GFS veel meer hogedruk tot ontwikkeling komen en dat zou voor de sneeuwproductie natuurlijk juist weer minder gunstig uitpakken. Ik denk dat het dus beter is om deze fase nog maar even te laten voor wat het is.


ECMWF: warmtefront en navolgend koufront passage donderdag
volgende week, het GFS berekent dan juist  meer hogedruk

Samengevat gaan we dus dynamische tijden tegemoet waarbij diverse storingen zich met het Alpenweer zullen gaan bemoeien. Dat het kouder wordt is zeker, onzeker is nog in hoeverre het Atlantische hoog dat steeds weer dat “knietje” tot over de Alpen geeft de neerslag eruit zal weten te  halen. Al met al echter gunstige ontwikkelingen zo richting de opening van het wintersportseizoen waarbij de sneeuwkansen voor het gehele Alpengebied overal zullen gaan verbeteren. Voor diegenen die de komende week richting de Alpen vertrekken: controleer nog even goed de winteruitrusting (winterbanden!).


Sneeuw en winterse condities op de Passo Foscagno (2290m)
tussen Livigno en Bormio

Tot zover voor nu vanuit Oberwallis waar we nog steeds onder de Hochenebel zitten en de temperatuur 2.1° bedraagt.

Dagelijkse updates en trendverwachtingen voor de Alpen maar ook Nederland-België vind je ook onder -> weerkaarten/ weermodelgefluister

1 REACTIE

  1. Goed nieuws! Het werd hoog tijd dat de temperatuur ging dalen en de kans op neerslag groter werd! Laten we hopen dat er nog flink wat bijvalt voor de kerstvakantie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + acht =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.