Kouder, periodiek sneeuw(buien)
Algemeen:
De komende dagen hebben de Alpen te maken met een komen en gaan van storingen die vooral in Stau van de Alpenhoofdkam neerslag (sneeuw) gaan produceren. Geleidelijk stroomt daarbij steeds koudere lucht binnen waardoor de sneeuwvalgrens weer tot in de dalen zal zakken.
Gisteren stroomde van het westen uit met een warmtefront vochtigere maar ook markant zachtere lucht over de Alpen uit en steeg de sneeuwvalgrens per uur met circa 100 meter om uiteindelijk rond de 1600 a 1800 meter uit te komen.
Per uur steeg de inner-alpin kon het aanwezige koudereservoir nog langer weerstand bieden tegen de zachtere westelijke winden en viel een groot deel van de neerslag in de vorm van sneeuw.Pas in de middag steeg bijvoorbeeld in het Wallis de sneeuwvalgrens tot boven de 1000 meter. Verder was het afgezien van lokale opklaringen of tijdelijke zonnige intervallen al met al een wisselvallige (zon)dag.
Opklaringen maar ook veel wind gisteren op de
Mitellallalin (3500m -Saas-Fee)
Ook vandaag is het onstuimig met veel wind, periodiek regen of sneeuw en slecht zicht. In de loop van de dag stroomt van het westen op het koufront dan weer koudere lucht binnen en daalt de sneeuwvalgrens van 1700 a 1400 weer naar 1200 tot 800 meter in avond. Ook hogerop gaan we merken dat er koudere lucht binnenstroomt, zo daalt de vorstgrens van het noordwesten uit weer van 2500-2000 meter naar 1900-1200 meter. (hoogste waardes naar het zuiden toe). Op 2000 meter daalt het kwik naar -3 tot -4 graden, aan de zuidkant duidelijke nog hoger. Mocht de zon er nog ergens aan te pas komen dan is de kans daarop het grootst in de zuidelijke Alpen en eventueel ook inner-alpin. Mede door de harde en in de bergen stormachtige wind is het vandaag ronduit “ungemütlich”.
De verwachte neerslag cumulatief tot dinsdag volgens
het WRF model
De meeste neerslag valt in de Staugebieden van de noordelijke en westelijke Alpenhoofdkam, hier kan tot dinsdag tussen de 30 en 50mm aan neerslag vallen en lokaal bij optimale Stau ook nog meer. Elders pakken de neerslaghoeveelheden met 10 tot 30mm duidelijk bescheidener uit. De gebieden aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam krijgen nog minder neerslag te verwerken (tot 5mm) en veelal blijft het hier ook gewoon droog.
Actuele radarbeeld (bron WetterOnline.de)
In de bergen boven circa 1500 meter valt sneeuw,
Warth, Bregenzerwald (1675m)
Webcam Airolo (1800m)
Sneeuw ook in Livigno
Dinsdag(middag) zitten we tussen de fronten in tijdelijk in wat rustiger vaarwater waarbij de bewolking zal overheersen. Opgeklaard en deels zonnig wordt het aan de Alpenzuidkant. Woensdag volgt dan weer een volgend koufront waarbij opnieuw vooral aan de Alpennoordkant van west naar oost sneeuw of sneeuwbuien zullen gaan vallen.
Onder invloed van een laag wat zich boven noord Italië (Genua) gaat ontwikkelen kan er ook aan de zuidkant en dan met name in de oostelijke Alpen sneeuw gaan vallen. Omdat dit laag echter vrij snel naar het zuidoosten doorschuift (vrijdag kern boven zuid Italië) en de hogedruk invloed vanuit het noorden en westen gaat toenemen worden verder geen grotere of aanhoudende neerslag(hoeveelheden) aan de zuidkant berekend. Met het instromen van nog wat koudere maritiem polaire lucht daalt in de loop van de woensdag de sneeuwvalgrens tot in de dalen en lager gelegen gebieden
Woensdag opnieuw sneeuw en nog iets kouder
westelijke Alpen, hier wordt donderdag geen of nauwelijks neerslag berekend.
Neerslag cumulatief deze week, vooral in de Staugebieden
van de hoofdkam gaat veel neerslag (sneeuw) vallen
Weekend toenemend hogedruk
In het weekend en ook begin volgende week komen we meer en meer onder invloed te liggen van hogedrukcellen. Ook vanmorgen zien we nog wat verschillen voor wat betreft de precieze positie(s) van de hogedrukcellen. Gaan we uit van het het ECMWF model dan zien we ook vandaag dat de as meest ten westen en noorden van de Alpen zal komen te liggen. Daarmee wordt dan een koudere continentale noordoostelijke tot oostelijke stroming in stand gehouden. Veel zachtere lucht wordt met zuidwestelijke hoogtewinden aan de noordkant van de as naar Scandinavië getransporteerd.
Hogedruk te noorden van de Alpen, in de bergen veel zon
en het blijft koud
Aangezien we met hogedruk te maken hebben wordt het rustig en vrij zonnig weer, de westelijke Alpen en dan met name de Franse Alpen, kunnen in het weekend met wat zachtere lucht geconfronteerd worden wat vooral in de bergen goed te merken zal zijn. Begin volgende week stroomt dan ook hier weer de koudere lucht vanuit het noordoosten binnen. A propos noordoosten wind, natuurlijk dan juist in de dalen en het laagland van de Alpennoordkant weer de toevoer van vochtigere en koudere lucht met dus sterk toenemende Hochnebel en mistkansen. Onder de Hochnebel en mist blijft het dan “frostig”.
ensembles GFS
Het GFS (en dan met name de operationele run) is voor wat betreft de posities van de hogedrukcellen ook vandaag weer wat afwijkend van het ECMWF model waardoor de continentale (koudere) stroming wat minder (tot niet) uit de bus komt en vooral in de bergen de temperaturen hoger zullen gaan uitkomen. Ook hier zal de hogedruk met droge lucht (lage dauwpunten) echter weer bepalend zijn en voor de sneeuwcondities op de pistes hoeven we ons geen zorgen te maken. Natuurlijk gaan we wel merken dat de zon steeds krachtiger wordt en de sneeuw op de lagere pistes en dan met name de zuidelijke hellingen door de “dagelijkse gang” het steeds moeilijker zal gaan krijgen.
Samengevat dus prima vooruitzichten en na een “turbulent” weekje eindelijk weer uitzicht op stabiel en vooral zonnig “Spätwinterwetter”. Fijne dag en tot morgen maar weer. Actueel in Termen (1020m, Oberwallis) 4.7 graden, harde wind en regen.
Informatie betreffende het lawinegevaar en sneeuwsituatie zie – Hier
Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.