Koude lucht wint terrein

2

Algemeen
Tussen een depressie boven de Balearen en een hoog boven Rusland wordt met zuidelijke winden zeer zachte lucht aangevoerd. Terwijl de invloed van de depressie in de zuid(west)telijke Alpen langzaam toeneemt stroomt in de oostelijke Alpen koudere continentale lucht binnen.

Start meteorologische winter
Vandaag 1 december start officieel de meteorologische winter en goed beschouwd had rond deze tijd ook kouder weer zijn intrede moeten doen. Steken we echter onze neus buiten de deur dan is er nog niet echt veel wat ons doet vermoeden dat het 1 december is. Goed, onder de Hochnebel en in de dalen waar een laag koudere lucht “gevangen” zit is het koud met zelfs wat lichte en lokaal matige nachtvorst maar verder is het toch allemaal een anti-winters gedoe. Sneeuw ligt er enkel in de hochalpine gebieden, pak heb beet vanaf 1800 tot 2000 meter. De Alpennoordkant en dan met name de zuidkant zijn tot nog grote hoogtes veelal groen of bruin, of slechts voorzien van een karig sneeuwdek dat nu ook nog niet echt uitnodigt om de latten onder te binden.


Brisen (2404m) in kanton Uri, tot grote hoogte nauwelijks sneeuw
en de zuidhellingen zijn zelfs geheel sneeuwvrij!

En wat te denken van de temperaturen, zelfs op 2000 tot 2400 meter geen vorst en in de dalen temperaturen die meer aan het voorjaar doen denken dan aan de winter. De afgelopen dagen steeg het hier in Oberwallis in de dalen tot 15 a 18 graden. Daarmee kunnen we november afsluiten en de maand zal in de boeken als “record-zacht” worden bijgeschreven. Nu maar eens afwachten wat december gaat doen en kijken of de maand kan breken met de traditie van zuid tot zuidwestelijk hoogtewinden die ons in  meer of mindere mate al bijna een jaar “plagen”.


Ietwat winterser de aanblik op de Grimsel (Oberwallis) gistermiddag

Zoals we al dagen schrijven zou dit rond deze dagen moeten gaan gebeuren onder het regime van een depressie die vanaf  de Atlantische afsnoert  en via het Iberische Schiereiland de westelijk Middellandse zee intrekt. Ander sturend element is een Russisch hoog dat al weken min of meer honkvast boven Rusland ligt en steeds weer probeert naar het westen toe uit te breiden. Door het vastgeroeste patroon gaat dit maar uiterst moeizaam. Enkel de uiterste oostelijk delen van de oostelijke Alpen kwamen de laatste dagen wat meer onder de invloed van de koudere continentale lucht die vooral in de onderste luchtlagen naar het westen toe binnen druppelde.

Inmiddels is het afgesnoerde hoogtelaag met vooral op hoogte de koudere lucht onderweg naar de Balearen alwaar het rond het middaguur met zijn centrum wordt verwacht, hiermee draaien de hoogtewinden boven de Alpen via de zuidoosthoek langzaam maar zeker naar de oosthoek en kan koudere lucht van zowel het oosten als ook noordwesten en westen gaan binnenstromen. Vandaag zal dit nog niet of slecht gedeeltelijk lukken maar morgen en woensdag wel.


Vandaag wordt het hoogtelaag met zijn kern boven de Baleraren
berekend en kan geleidelijke koudere lucht gaan binnenstromen

Onder toenemende invloed van het hoogtelaag is er veel bewolking waaruit vanmorgen steeds weer wat neerslag kan vallen. Omdat we grotendeels nog in de zachte lucht zitten valt er pas boven de  2000 tot 2200 meter sneeuw. Lokaal naar het westen toe en in de Italiaanse Alpen (Piemont) ook lager (1700m) De oostelijke Alpen hebben te maken met wat koudere lucht, dit geldt met name voor de oostelijke delen van (Niederösterreich, Wenen, Burgenland). Hier kan de neerslag in de loop van de dag tot 800 meter in sneeuw overgaan en tot en tot in de avond en nacht tot 500 meter. Tijdelijk is er ook kans op op ijsregen of ijzel. Omdat de binnenstromen koudere lucht ook een stuk droger is zal de neerslag (sneeuw) echter niet veel voorstellen en waarschijnlijk wordt het gewoon droog.


Actuele radarbeeld (Bron WetterOnline)

Verder is het vandaag aan de noordkant deels nog föhnig en natuurlijk weer de kans op Hochnebel. Het nulgradenniveau varieert van 2600 in de westelijke Alpen en 500 meter in het oosten. In de loop van de dag geleidelijk in alle hoogtes een inzettende daling. De wind is matig tot hard en komt uit de zuid tot oosthoek. Met de laatste Südstau kan er vandaag aan de Alpenzuidkant boven de 2200 meter nog sneeuw van betekenis gaan vallen. De Neuschnee hoeveelheden zullen bij optimale Stau tussen de 30 en 50cm gaan uitkomen, elders meest tussen de 5 en 15 centimeter.


Sneeuwval vanmorgen in het oostelijke Astental 1880m (Karinthië)

Dinsdag en woensdag zitten we dan in de koudere lucht en hebben we te maken met een mix van zon, wolken(velden) Hochnebel en lokaal valt er wat (lichte) neerslag. De sneeuwvalgrens daalt tot 1300 a 800 meter op dinsdag en tot 1000 a 500 meter op woensdag. Grote neerslaghoeveelheden worden er echter niet verwacht. De Alpenzuidkant blijft wat meer buiten het bereik van de koudere lucht hier is het in alle hoogtes dan ook minder koud. Donderdag en ook vrijdag hebben we nog steeds te maken met de invloed van het hoogtelaag boven de westelijke Middellandse zee. Afgezien van wat lokale opklaringen overheerst ook dan de bewolking en hier en daar valt wat neerslag. Omdat de lucht weer wat “warmte inmenging” vanuit het zuidoosten krijgt stijgt de sneeuwvalgrens (tijdelijk) tot 1000 a 1600 meter.

Vanaf  zaterdag gaat aan de noordoostflank van het Atlantische hoogweer koudere en vochtigere lucht over de alpen uitstromen. Vooral in de bergen wordt het weer kouder en met de naar noordwest draaiende hoogtestroming gaan vooral in de nordstau van de Alpen sneeuw vallen. Een echte dump verwacht ik dan (nog) niet maar het zal zoals het er nu naar uitziet toch mooi wit opgetooid worden.


Zaterdag stroomt vanuit het noordwesten een volgende portie koudere
lucht over de Alpen uit, tijdelijk met nordstau(sneeuw)

Begin volgende week dan weer wat meer hogedruk invloed. De hoogteas van de hogedruk blijft echter ten noorden van de Alpen liggen zodat we met continentale invloeden te maken hebben. Het is vrij koud en mocht het opklaren gaat het in de dalen licht tot matig vriezen, de hoger gelegen dalen mogen boven een sneeuwdek rekenen op strenge vorst. Ook in de bergen is het winters met op 1500 meter temperaturen tussen de 0 en -5 graden. Interessant wordt het dan in de tweede helft van de week, althans als het aan het ECMWF ligt. Na korte warmtefront invloed zal op een koufront een volgende portie maritiem polaire lucht rap tempo over de Alpen gaan uitstromen. Dit kan in de nordstau van de Alpen opnieuw voor sneeuw gaan zorgen. Grote vraag is dan in hoeverre het hoog de neerslag zal kunnen frustreren. Gezien de termijn van 8 dagen is dit dus allemaal nog zeer onzeker.


Woensdag 10 december met potentie voor een mooie “glijbaan” met
inzettende nordstau

Al met al zien we voor de komende dagen toch mooie ontwikkelingen die hoop bieden op “meer”. Ook begint het er steeds meer op te lijken dat we definitief verlost zijn van de zuidelijke winden en we gaan evolueren naar eindelijk weer eens een lekker west tot noordwestelijk stromingspatroon.De overgang naar kouder weer met toenemende neerslagkansen wordt eigenlijk door alle modellen ondersteund. Helaas kan ik nog geen beroep doen op de ECMWF ensembles voor de Alpenlanden, die volgen pas later in de ochtend. vanmiddag of avond kom ik daar echter nog op terug en gaan we kijken of die de mooie operationele uitdraai van het ECMWF ondersteunen.


Winterse stemming boven het Engadin vanmorgen

Tot zover voor dit moment, inmiddels loopt het dal hier mooi vol met Hochnebel als teken van het draaien van de stroming en het binnensluipen van de koudere lucht. Actueel nog 7.4 graden en half bewolkt. Fijne dag.

2 REACTIES

  1. Wat er aan de andere kant van de wereld valt komen we hier te kort. Kunnen we zeggen dat er toch wel iets veranderd qua weerbeeld? Meer kou in USA en minder kou in Europa?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + twintig =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.