Koude "douche" lenteweer
Algemeen:
Een koufront trekt over de Alpen waarbij koudere vochtige lucht vooral het noordoosten beïnvloedt. Donderdag en vrijdag tijdelijk weer meer hogedruk invloed en vrij koud voordat in het weekend een hoogtelaag zich met het Alpenweer gaat bemoeien.
Het hoog dat ons de afgelopen dagen het prachtige voorjaarsweer bezorgde begon zich gisteren wat af te zwakken en van het westen uit kregen we te maken met een afzwakkende storing. Bewolking die met deze storing samenging trok in de loop van de middag de westelijk Alpen binnen en later op de avond en nacht waren dan ook de oostelijke Alpen aan de beurt. Veel stelde het echter allemaal niet voor en op de meeste plaatsen kon de zon toch nog door de hogere bewolking heen prikken. De oostelijke Alpen konden gisteren de hele dag nog genieten van knalblauwe luchten. Opnieuw was het voorjaarsachtig met temperaturen die in het laagland en de dalen weer tot boven de 15 en lokaal tot boven de 17 graden stegen. De
Commentaar overbodig, via de mail uit Serfaus, bedankt Suzan
Een Top-dag ook op de gletscher van Kaprun, ideale temperatuur en
sneeuw meldden ons Walter&Mireille via de Mail, thx folks !
Amazing Livigno ! Perfecte sneeuw en ongelooflijke pistes
(via twitter)
Koufront
Kijken we naar de weerkaarten van vandaag dan zien we dat een aparte kern van hogedruk zich via de Benelux naar het noorden tot over Scandinavie gaat uitbreiden. Aan de oostflank van dit hoog kom een noordelijke stroming op gang waarmee koudere lucht vanaf het hoge noorden richting de Alpen wordt getransporteerd. Een ontwikkeling die de laatste dagen al mooi door de modellen werd opgepakt en dus nu ook daadwerkelijk gaat plaatsvinden. Samenhangend met de koudere polaire lucht trekt vandaag een zwak koufront van noord naar zuid over de Alpen waarbij vooral de oostelijke Alpen beïnvloedt zullen worden.
Actuele radarbeeld met de neerslag (sneeuw) in het oosten
De westelijke Alpen hebben vooral in de ochtend nog te maken met bewolking die in de nacht binnendreef en lokaal wat neerslag veroorzaakte. Vanmorgen kan er in Zwitserland aan de noordkant van de Alpenhoofdkam nog een (sneeuw)buitje vallen maar elders is het droog en met het vorderen van de dag gaat het met een stevige noordenwind weer meer en meer opklaren. Algemeen geldt hier hoe meer naar het westen en zuiden hoe beter de condities, later op de dag dus ook elders (noorden) weer verbeterend. De temperaturen komen niet meer zo hoog uit, op 2000 meter daalt het kwik naar – 2 tot -4 graden en op 3000 meter naar -4 tot -7 graden. Het nulgradenniveau zal met het binnendringen van de koudere lucht dalen van 1600 meter, hoe verder naar het zuidwesten hoe hoger met in het uiterste zuidwesten rond de 2500 meter. Ook de sneeuwvalgrens daalt geleidelijk van 1500 naar 700 meter, in de koudere lucht wordt echter nauwelijks nog neerslag verwacht.
Al weer mooi opgeklaard in de Walliser Alpen (Visperterminen)
De oostelijke Alpen krijgen wat meer met de vochtigere en kouder lucht te maken en vooral aan de noordkant heersen slechte condities door wolken (nevel), sneeuw(buien) en een harde noordelijke wind. Met het binnenlopen van het koufront daalt ook hier de Alpenhoofdkam berekend, hier kan 5 tot 15mm neerslag vallen en lokaal ook nog wat meer. Boven de circa 1500 meter zal dit dus al sneeuw vallen, elders deels eerst ook als regen. Hoe verder weg van de Stau aan de Alpenhoofdkam hoe groter de kans dat ook de zon even van de partij zal zijn dit geldt met name voor de middag. De temperaturen komen ook in het oosten op een belangrijk lager niveau uit waarbij het over de gehele linie in alle hoogtes in het oosten een aantal graden kouder wordt dan in het westen en zuiden. Verder hebben we ook weer eens te maken met een koude noordelijk wind die aantrekt tot matig of sterke lokaal ook stormsterkte (föhn) kan bereiken.
Sneeuwval Winklmoosalm, Bayerische Alpen (1160m)
Donderdag en vrijdag zien dat het nog wat verder naar het noordoosten trekt en verder versterkt, tegelijkertijd zien we ook een hoogtelaag vanaf de Balkan wat in westelijke richting opschuiven. Hierdoor krijgen we te maken met een stevige noordoostelijke hoogtestroming waarmee koude lucht wordt aangevoerd. Hoe verder naar westen hoe meer de invloed van hogedruk werkzaam zal zijn.
Hoogtelaag en bel met koude lucht (groen) trekt aan de zuidflank van
het hoog naar het westen (ECMWF vrijdag)
Hier is het donderdag en vrijdag zonnig, wel maakt die harde noordooster het er voor het gevoel niet echt lekkerder op. De oostelijke Alpen hebben vooral op donderdag nog last van de Alpenzuidkant. De temperaturen in de bergen handhaven zich op een winters niveau met op 2000 temperaturen tussen de -4 en -7 graden.
Veel neerslag (sneeuw) Alpenzuidkant verwacht
In het weekend schuift het hoogtelaag en de bel met koudere lucht dan verder door naar de westelijke Middellandse Zee en zal de hogedruk boven Scandinavië domineren. Algemeen betekent dit voor de Alpen dat onder invloed van het laag en bij een wat lagere luchtdruk de atmosfeer instabieler zal zijn. Met een naar zuid tot zuidoost draaiende stroming wordt het aan de noordkant föhnig. Hoe zuidelijker hoe minder goed en toenemend ook neerslagkansen. Het beste weer met ook zon is weggelegd voor het oosten maar ook hier kan uit overtrekkende wolken of stapelwolken lokaal een sneeuwbui of wat sneeuw vallen.
Begin volgende week aanhoudende Süd tot Südoststau (GFS voor
dinsdag)
Onze aandacht voor wat betreft de neerslag gaat in het weekend en ook begin volgende week echter uit naar de westelijke Alpenboog en dan vooral de Italiaanse kant en aangrenzende Franse Alpen. Omdat het laag slechts langzaam verder trekt richting noord Afrika een dus een beetje blijft sukkelen boven de westelijke Middellandse Zee kan zich aan de zuidkant een langdurige Südost tot Oststau fase gaan instellen en gaat er veel neerslag vallen met retour d’est kenmerken.
Mede door die vertragende werking kan het aanhoudend gaan regenen en sneeuwen en tot het midden van de week worden er extreme neerslaghoeveelheden berekend. Gisteren was het GFS nog wat terughoudend ten aanzien van deze ontwikkelingen maar vandaag doet het weer lekker meer en toornt zelfs weer boven het Europese model uit. Kijken we naar de cumulatieve neerslaghoeveelheden dan zien we dat het model in de Oststau (retour d’est) tot woensdag tussen de 100 en 200mm met lokaal 250mm (!!)of zelfs nog meer.
GFS, het model doet weer helemaal mee met cumulatieve neerslaghoeveelheden
die tot woensdag gaan oplopen tot meer dan 250mm (!!)
Het ECMWF is wat bescheidener maar met 100 tot 160mm en lokaal ook hier nog meer toch ook extreem. Met dit soort toestanden zal de neerslag tot in de lagere delen en dalen gaan vallen. In de bergen mag men dan rekenen op een dump van 100 toto 200cm en lokaal is ook nog meer mogelijk!
Het ECMWF is ietwat bescheidener.
Opgemerkt dient nog te worden dat de precieze hoogtestroming en winden bepalend zullen gaan worden waar de meeste neerslag gaat vallen. Vooral bij dit soort stromingspatronen kunnen de lokale verschillen op kleine ruimte erg groot zijn. Typisch een verschijnsel passend bij een Retour d`est. Het zwaartepunt van de neerslag zal in Piemont tot over Aosta komen te liggen.
Onzekere lange termijn, hogedruk meest waarschijnlijke scenario
Vanaf dinsdag wordt het hoogtelaag boven de westelijke Middellandse zee overlopen door een Atlantische hoogtetrog die richting het Iberische schiereiland uitzakt. Uiteindelijk zien we dan een dat zich boven het Iberische schiereiland een volgend (afgesnoerd) hoogtelaag gaat nestelen, De Alpen komen daarbij onder de invloed van een gordel van hogedruk met de as ten noorden van ons (kaart hieronder). Dit betekent dat de rust geleidelijk weer keert en ook de neerslag aan de zuidkant er geleidelijk uit gaat. Helemaal storingsvrij lijkt het echter ook dan niet te gaan verlopen, enerzijds kunnen we vanuit het zuiden nog storingsinvloed krijgen (hoogtelaag) en ook de optie van een storing vanuit het noorden is niet ondenkbaar (GFS). De temperaturen kunnen langzaam weer wat gaan stijgen maar van een markante verzachting is absoluut geen sprake en wat dat voor de sneeuw betekent (hogdruk) hebben we de afgelopen dagen kunnen zien!
ECMWF donderdag-vrijdag
Al met al dus op termijn nog best wat onzekerheden. De komende dagen maar eens verder kijken hoe zich dit allemaal zal gaan ontwikkelen. In ieder geval lijk een overgang naar belangrijk zachter weer vanuit het westen niet erg waarschijnlijk. Eerder tenderen we weer naar een situatie zoals we die de laatste week hebben meegemaakt waarbij het op de details zal gaan aankomen.
GFS ensembles prikpunt centrale noordelijke Alpen
Tot zover voor dit moment, fijne dag waar dan ook en tot morgen. Actueel in Termen -Oberwallis 3.9 graden en grotendeels weer opgeklaard. Ciao
Informatie betreffende het lawinegevaar en sneeuwsituatie zie – Hier
Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.