Koud, verse sneeuw noordkant

0

Algemeen:
Onder invloed van een depressie boven de Adriatische Zee liggen de Alpen in een koude noordoostelijke hoogtestroming. Na tijdelijke hogedrukinvloed nadert vandaag vanuit het noorden een volgende portie vochtigere lucht die vooral aan de oostelijke Alpennoordkant voor verse sneeuw gaat zorgen.

Dagen lang hebben we met veel genoegen binnen de reacties de updates van onze “sneeuw-pechvogel” Raymond J. vanuit het Oostenrijkse Bad Hofgastein gevolgd. Frau Holle had dit deel van de Alpen schijnbaar compleet vergeten en in plaats van een mooi winters Alpen landschap wilde het groen daar maar niet wijken. Gisteren was het dan eindelijk zover en meldde Raymond ons 100% wintersportgevoel door een verse laag sneeuw van 5cm sneeuw in het dal, ongeveer de helft van wat zaterdag in Raymonds woonplaats Dordrecht is gevallen, tja, het kan verkeren! Hoe dan ook, veel plezier met de sneeuw Raymond en we wachten met smart op je volgende updates.


Toch nog gelukt, een winters Bad Hofgastein (Salzburg)

Niet alleen in het Salzburgerland viel gisteren sneeuw van betekenis, eigenlijk zagen we langs de gehele Alpen noordzijde en tot over het Alpen voor en laagland sneeuwgebiedjes liggen die lokaal 10 tot 30cm sneeuw produceerden. Met temperaturen die ook overdag onder het vriespunt bleven dus gewoon op en top winters in vrijwel het gehele Alpengebied. De Neuschnee hoeveelheden varieerden per gebied enorm getuige ook de updates binnen de reacties (met dank daarvoor)


Langendorf (Appenzell), ook in het Alpenlaagland viel er gisteren een dik
pak sneeuw van 20 tot 40cm!

Kijken we naar de weerkaarten dan zien we vandaag eveneens een winterse setting met als hoofdrol spelers een krachtig hogedrukgebied met kern net ten zuiden van de Britse Eilanden en een lagedrukgebied boven de Balkan. Tussen deze twee sturende druksystemen liggen we in een zeer koude noordoostelijke stroming.

Diepvries kou
Zoals de afgelopen dagen al aangekondigd zou het begin van de week zeer koud gaan worden Gisteravond vroor het al op uitgebreide schaal al matig tot streng en vanmorgen is dat op veel plaatsen niet anders. Ovallend is ook het grote gebied met strenge tot zeer strenge vorst tot ver buiten de Alpen. Het koudst, zoals je dat zou verwachten,  het Klein Matterhorn waar het op 3883 meter 27 graden vriest, daarna volgen echter weerstations die veel lager gelegen zijn. Zo meldt Kälteloch La Brevine in de Zwitserse Jura op “slechts” 1050 meter hoogte gelegen  -24 graden en ook de Glattalp in Kanton Schwyz zit inmiddels op -24 graden. Koud is het ook in grote delen van de Beierse Alpen en in de zuid Duitse Middelgebergtes, Bernau (Schwarzwald) op nog geen 1000 meter hoogte meld maar liefst -25 graden en Funtensee (Beieren) -26 graden. Warm aankleden dus vandaag!


GFS 29-12 met een mooie winterse setting (inclusief sneeuwlaagje)

Sneeuwgebiedje(s) op weg naar Alpen
Wanneer we nog eens wat nauwkeuriger naar de weerkaart kijken dan zien we dat boven Duitsland de isobaren een knikje maken (kaart boven ingetekend). Dit knikje lijkt samen te vallen met het knietje van het hogedruk gebied maar gaan we wat meer in detail kijken dan zien we dat deze isobarenknik te maken heeft met een klein lagedruk gebiedje dat vanaf Denemarken gekomen via Duitsland naar het oosten afzwaait. Bij de laagje zit een storing (oude occlusie) en daarmee samenhangend een gebied met vochtigere lucht. De storing met meer bewolking en neerslag zal in de loop van de ochtend de noordelijke Alpen bereiken en vooral aan de Alpennoordkant vanmiddag en vanavond en ook dinsdag voor een aantal centimeters verse sneeuw gaan zorgen.


Maandag tot woensdag nordstau sneeuw

Een volgende kleinschalige storing volgt morgen in de loop van de dinsdag op gelijke koers en na een neerslagpauze herhaald zich dit spelletje morgen nogmaals. Omdat het neerslaggebied een beetje tegen de Alpennoordkant blijft aantuttelelen en door de inzettende nordstau zal de Oostenrijkse Alpennoordkant nog tot woensdag last houden van bewolking en neerslag. Ook de noordoostelijke Zwitserse Alpennnoordkant doet mee, hoe verder naar het westen en zuiden (Nordföhn) hoe minder last van de storing(en) en dus ook hoe minder neerslag.

Overgang “WestwindWetter”
Vanaf woensdag zien we dat het Britse hogedrukgebied in oostelijke richting aan de wandel gaat. Daarmee gaat ook de koude noordelijke tot noordoostelijke stroming er geleidelijk uit en kunnen de temperaturen weer aan een opwaartse trend beginnen. Vrijdag is dan gewoon weer 15 tot 20 graden warmer dan nu. (vandaag op T850 -15° einde van de week +3°).


GFS ensembles prikpunt Salzburg, na de sneeuw gaan de temperaturen
weer in een stijgende lijn, vanaf 2 januari “WestwindWetter”

Zaterdag is het hoog dan zover naar het oosten door geschoven dat het geen invloed meer heeft op het weer in de Alpen. Daarvoor in de plaats krijgen we te maken met een meanderende westelijke hoogtestroming waarmee afwisselend frontensystemen met koudere (koufronten) en dan weer wat zachtere lucht (warmtefronten) over de Alpen zullen trekken. Het is tevens het startsignaal voor een volgende zeer wisselvallige  weerfase die zaterdag zal worden ingeluid met een koufront vanuit het westen. De temperaturen verblijven daarmee rond het langjarig klimatologisch gemiddelde, in de zachtere lucht aan de zuidkant van de jetstream iets hoger, in de koudere lucht aan de noordkant wat lager.

Tot zover vanuit Termen in Oberwallis alwaar het bewolkt is en de thermometer -6.3° graad aanwijst. Fijne dag tot morgen maar weer. Ciao

Het weerbericht kwam tot stand in samenwerking met Sneeuwhoogte.nl

 

 


Volg Alpenweerman ook op Facebook

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

negentien − 12 =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.