Koud, ook sneeuw zuiden

0

Algemeen:
Een enorm (hoogte)laag dicteert ook de komende dagen het weer in grote delen van Europa en de Alpen met afwisselend tussenhoog en dan weer storingsinvloeden. In de tweede helft van de week krijgen vooral de zuidelijke Alpen te maken met de invloed van een Middellandse Zee laag.

Gisteren was het een koude en winderige winterdag en vooral in de Stau an de noordwestelijke en westelijk Alpenhoofdkam veel steeds weer wat sneeuw. Lokaal kon er tegen de avond 20 tot 30cm worden geregistreerd, elders bleef het meestal bij enige centimeters of slechts wat gevlok. De gebieden aan de Alpenzuidkant lage wat meer beschut tegen de storingsinvloeden vanuit het noordwesten. Het bleef er over het algemeen droog en de zon was er goed van de partij. In de nacht trok er vanuit het noordwesten weer een zwakke storing de Alpen binnen en leefde sneeuwval (buien) van het noordwesten weer wat op.


Mooi pak verse sneeuw in Meribel -via Twitter @Meribel3vallees


En ook Blatten in Oberwallis doet mooi mee -foto Patrick Henzen

Vandaag verandert er per saldo maar weinig en wie de zon zoekt heeft de meeste kans van slagen in de zuidwestelijke Franse Alpen en aan de Alpenzuidkant. Ook in de inner Alpine gebieden kan het af en toe even opklaren maar elders overheerst de bewolking en met slecht spaarzame opklaringen. Uit de bewolking kan lokaal weer wat sneeuw of een sneeuwbui vallen, grootste kans hierop aan de centrale Zwitserse Alpennoorkant en langs de Alpenhoofdkam. Ook qua temperaturen verandert er ook vandaag maar bar weinig, het is koud met op 2000 meter een graad of 12 en op 3000 meter een graad of 18 onder het vriespunt. Nog kouder is het op 4000 meter alwaar het 24 graad vriest. Het nulgradenniveau en sneeuwvalgrens houden zich in de dalen op. Kijken we nog even naar de wind, deze is matig tot krachtig en waait uit noordwestelijke richtingen.


Sneeuw in Nordweststau, act. radarbeeld (WetterOnline.de)


Reit im Winkl, Bayerische Alpen (1200m)

Opkomende Süd(ost)stau
Dinsdag profiteren we aanvankelijk nog van de invloed van een zwak tussenhoog. Doordat het in de nacht al zal opklaren begint de dag met matige tot strenge vorst. Overdag is het in eerste instantie nog vrij zonnig, met het vorderen van de dag neemt vanuit het zuidwesten echter de hogere bewolking weer toe en later kan er aan de zuidkant in de Italiaanse Alpen wat sneeuw gaan vallen. De temperaturen veranderen over de gehele linie maar weinig. De (hogere)bewolking en neerslag behoren bij een lagedrukgebied dat vanaf de Golf van Lion langzaam met zijn kern via Corsica – Sardinië naar de noordelijke Adriatische Zee trekt. Daarmee neemt in de loop van de dinsdag -woensdag niet alleen de Südstau (oostelijke Alpen) toe maar aan de noordkant ook de noordoostelijke stroming (Bise)en het wordt vooral voor het gevoel dan nog een stuk kouder.


GFS woensdag: Middellandse Zee laag (en koudputje) zorgen voor
opkomende Südoststau 

Omdat de lucht ook wat minder vocht bevat (continentaal) zal het met de neerslag (aan de Alpennoordkant) dan wel meevallen en afgezien van wat lokale lichte sneeuwval is het meest droog. Heel anders de situatie aan de zuidoost kant van de Alpenhoofdkam en in Slovenië. Hier gaat vochtige lucht die vanaf de Middellandse Zee wordt aangevoerd stuwen en op steeds meer plaatsen gaat het aanhoudend en deels ook intensief sneeuwen. Vanaf donderdag kunnen met het verder doorschuiven het Middellandse Zee laag ook de noordelijke oostelijke Alpen met de sneeuw te maken gaan krijgen. Meer naar het westen blijft het meest bij wat licht sneeuw of bewolking. De temperaturen zullen naar het oosten toe door inmenging van wat zachtere lucht vanuit het zuiden wat hoger uitkomen. De noordkant en westelijke Alpen profiteren ook dan nog van de koude noordoostelijke stroming (Bise)


Zowel GFS (kaart) als ook ECMWF verwachten behoorlijk wat sneeuw in
de Südstau, lokaal kan er tot zondag 50 tot 100cm (of meer )gaan vallen

Donderdag en vrijdag verplaatst het zwaartepunt van de neerslag zich meer naar de oostelijke Alpenzuidkant en grijpt ook wat meer naar het noorden toe over. Elder is het meest bewolkt en vooral ook koud. In het weekend zien we dat het Atlantische hoog gaat “kantelen” met een uitloper tot over midden Europa. Door de luchtdrukstijgingen gaat de neerslag er ook in het zuiden geleidelijkweer  uit. Zaterdag zal het naar alle waarschijnlijkheid nog bewolkt zijn maar met de uitloper van het hoog zal de zon van het noorden en westen uit steeds meer ruimte gaan krijgen waarbij ook de kans op Hochnebel weer toeneemt. Ofschoon de temperaturen een ietse pietse omhoog gaan blijft het gewoon koud met matige tot strenge en in de hoger gelegen dalen ook  zeer strenge vorst!

Opnieuw kouder
Maandag gaan we weer terug naar af wanneer een volgende depressie gevuld met koude lucht Scandinavie induikt. Het Atlantische hoog trekt zich zeer snel weer terug uit west en midden Europa en een volgende portie “hochreichende arktische Kaltluft” stroomt maandag over de Alpen uit. Met en op passage van het koufront gaat het vooral in de Norstau weer sneeuwen en zullen de tempeaturen weer flink onderuitgaan.


Een koufront met een volgende portie (maritiem) arctische lucht zal
begin volgende week de Alpen binnentrekken (kaart ECMWF)

Winterweer Europa
Het winterweer met sneeuw en vorst heeft grote delen van Europa in zijn greep en daar zal de komende dagen niet veel aan veranderen. Integendeel, het wordt alleen nog maar kouder. Voordeel is dat met de naar noordoost tot oost draaiende hoogtestroming de lucht wat droge zal zijn en de neersalg er geleidelijk wat uit gaat. Zuid Europa en met name de zuidelijk Alpen als ook de Balkan krijgen echter te maken met een weersverslechtering en vooral in de bergen gaat veel sneeuw vallen. De wintersportcondities in alle wintersport gebieden van Europa zijn goed tot zeer goed en er ligt meer dan voldoende sneeuw. Diegenen die het wat dichter bij huis willen zoeken: prima conditeis in het Sauerland en zelfs in de Ardennen is het met 30 tot 40cm op en top winter! De komende dagen gaat ook hier winters verder waarbij het nog iets kouder wordt!  Een kleine winterse impressie:


Wirtzfeld, Belgie (590m)


‘Sneeuwchase’ Sauerland Kahler Asten (840 meter)
-foto Wouter van Bernebeek /@StormchaserNL


Schnee und Rodel gut -Winterberg


Ijzige koud ook in de Sierra Nevada, Andalucia -Zuid Spanje

Tot zover voor vandaag, fijne dag en tot morgen maar weer.

 Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 − 3 =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.