Komt de winter dan toch nog?

0

Algemeen:
Een tussenhoog breidt zijn invloed over de Alpen uit en er stroomt overal weer drogere maar ook zachtere lucht binnen. Woensdag schampt een zwak koufront de Alpennoordkant, donderdag nogmaals even iets zachter.

Korte terugblik
Gisteren trok in de nacht en ochtend een koufront van  noord naar zuid over de Alpen. Dit ging vooral langs de noordkant van de Alpenhoofdkam gepaard met neerslag die geleidelijk tot een hoogte van 800 a 600 meter in sneeuw overging. Later op de dag kreeg de neerslag een meer buiig karakter. In de Stau van de Alpennoordkant viel lokaal nog 15 tot 30mm aan neerslag, elders bleef het bij 5 to 15mm. De inner-alpine dalen (Wallis) en ook de Alpenzuidkant hadden door de harde noordenwind nauwelijks tot geen neerslag.


Noord(west) aanstroming, altijd (sneeuw)prijs in het Kleinwalsertal
(Vorarlberg) foto via Twitter Hans ter Braak


Zondagmiddag Schneeschuh Wanderung Mittelberg
-foto via Twitter Hans ter Braak

De hoogste temperaturen werden gisternacht en ochtend bereikt en met het instromen van de koudere lucht ging het overdag alleen maar bergafwaarts met de temperaturen en uiteindelijk kwam het kwik 10 tot 15 graden lager uit dan op de zaterdag. Verder was er nog die onaangename harde tot stormachtige wind met in de bergen storm tot zware storm waarbij de windsnelheden opliepen tot 120 a 150km/h. Op de hogere toppen in Wallis werden nog hogere windpieken gemeten. Topper was opnieuw het Mittelallalin (3500m) in Saas-Fee waar in de ochtend 211km/h werd gehaald. In de middag kwam het station niet verder dan 170km/h en was de temperatuur gedaald tot -17, voor het gevoel een temperatuur van -40°!  Door de harde wind werd sneeuw gisteren weer behoorlijk “verfrachtet” wat de pistes juist weer niet ten goede kwam. Diverse skigebieden moesten hun activiteiten deels of geheel stilleggen door het onstuimige weer.


Niet klagen over de harde wind en soms ijzige pistes maar gewoon
genieten zo meldde men ons via de APP vanuit Tignes


Prima vertoeven ook gisteren in St. Christina (Santa Cristina) -Val Gardena

Nogmaals zachter
Een tussenhoog wat vandaag met zijn kern boven zuid en midden Frankrijk ligt trekt tot dinsdagmiddag via noord Italië naar het oosten en zal woensdag boven de Balkan zijn doorgeschoven. Daarmee wordt geleidelijk weer zachtere lucht aangevoerd die tot dinsdag weer bezit zal hebben genomen van de Alpen. De westelijke Alpen krijgen vandaag al te maken met de stabiliserende invloed van het hoog.

Het is er deels al opgeklaard of zelfs zonnig en de temperaturen komen alweer een heel stuk hoger uit dan gisteren. Op 2000 meter stijgt het kwik van 0 naar 4 tot 6 graden en het nulgradenniveau stijgt van 1800 naar 2700 tot 3000 meter. De oostelijke Alpen en dan met name ten oosten van Tirol hebben eerst nog te maken met veel bewolking met langs de Alpenhoofdkam nog wat sneeuwval.


Actuele radarbeeld, vooral in Oostenrijk nog veel bewolking langs de hoofdkam,
in westen en zuiden opgeklaard -zonnig

Ook hier dan net als al eerde in de westelijke delen van Oostenrijk met het vorderen van de dag droog en steeds verder opklarend. De temperaturen liggen in alle hoogtes een aantal graden lager dan in het westen maar ook hier dan met het vorderen van de dag geleidelijk oplopende temperaturen. Het nulgradenniveua stijgt van 800 naar 2700 meter en op 2000 meter stijgt het kwik naar een graad of 3. Omdat we nog steeds met een zeer krachtige westelijke hoogtestroming te maken hebben staat er vooral in de bergen nog steeds die harde tot stormachtige wind die het voor het gevoel nog een heel stuk kouder maken.


Sneeuwval op dit moment in Filzmoos, Salzburg (1057m)


Bijna 30 cm Neuschnee sinds gisteren meldde ons Maikel de Groot
zojuist via de mail vanuit Mühlbach am Hochkönig

Dinsdag met een verder afnemende wind en nog wat stijgende temperaturen vooral in de oostelijke Alpen veel zon en prima berg en -of wintersportweer. De westelijke Alpen krijgen te maken met wat meerbewolking en niet geheel uitgesloten dat er ook wat lichte neerslag uit valt. Aan de Alpennoordkant komt een zwakke Süd(west)föhn opzetten.

Woensdag is de invloed van het tussenhoog wat dan boven de Balkan ligt en verder naar het oosten weg trekt alweer verleden tijd en een volgend (zwak) koufront zal dan vooral de noordelijke Alpen beïnvloeden. Er is meer bewolking en er kan wat regen en boven de circa 1000 meter wat sneeuw gaan vallen. Grotere hoeveelheden worden er echter niet verwacht. Hoe verder naar het zuiden hoe beter de condities. Donderdag krijgen we vanuit het westen alweer  te maken met een volgend zwak warmte front en een behoorlijk “samengeknepen” warmtefrontsector. Vooral aan de Alpennoordkant gaan de temperaturen opnieuw weer wat omhoog en komt op nadering van een volgend koufront weer een zwakke Süd(west)föhn opzetten. Het is dan bewolkt en deels ook opgeklaard, neerslag wordt niet verwacht.

Kouder en stijgende sneeuwkansen
Vrijdag krijgen we te maken met een volgend frontensysteem waarbij er naar langere tijd eindelijk ook weer eens neerslag voor de Alpenzuidkant wordt berekend! Op de weerkaarten zien we dan actieve depressie met kern boven het noorden van Schotland liggen, tegelijkertijd trekt het Azorenhoog zich wat meer terug op de Atlantische Oceaan.


GFS voor vrijdagochtend, een koufront met neerslag (toenemend in sneeuw
overgaand trekt Alpen binnen

Hierdoor komt de weg vrij voor koudere maritiem polaire lucht die met een naar noordwest tot noord draaiende hoogtestroming over een breed front naar het zuiden toe kan gaan uitstromen. Het koufront wat de scheidingslijn vormt tussen de zachtere lucht in het zuiden en de koudere lucht in het noorden zal in de nacht van donderdag op vrijdag de Alpen bereiken. Overdag zal de koudere lucht met neerslag van noordwest naar zuidoost over het gehele Alpengebied zijn uitgestroomd met een sneeuwvalgrens die geleidelijk tot in de dalen zal zakken.

Veel sneeuw zuidkant
Na lange tijd zien we dat de modellen ook eindelijk weer eens wat depressie activiteit boven de Middellandse Zee (Genua) berekenen. Og het tot een klassiek Genua laag zal gaan komen is nog niet geheel duidelijk. Wel zien we vanuit die omgeving een apart laag ontstaan dat in het weekend ergens boven noord -midde Italie zal komen te liggen. Deze ontwikkelingen  die door de modellen al een aantal dagen worden berekend, gaan er in ieder geval voor zorgen dat ook de Alpenzuidkant weer eens op neerslag (sneeuw) van betekenis mag rekenen.


Weekend eindelijk ook weer eens neerslag voor de west en zuidkant. Neerslag
6H voor zondag volgens het ECMWF


Neerslaghoeveelheden ECMWF cumulatief tot maandagnacht, vooral
de zuidoostelijke Alpen mogen zich verheugen op veel neerslag

Sterker nog, de meeste neerslag wordt dan juist langs de centrale Alpenzuidkant berekend met als Zwaartepunt de zuidelijke oostelijke Alpen (Dolomieten, Süd Tirol, Karinthië). Zo komt het ECMWF vanmorgen met neerslaghoeveelheden van lokaal 100 tot 175mm tot maandagochtend! In de bergen gaat dit meer dan een meter sneeuw opleveren. Ook elders mogen we ons gaan verheugen op 50 tot 100mm aan neerslag. Het noorden en westen moeten het met 30 tot 50mm doen, lokaal is echter ook nog meer mogelijk. Gezien de nog lange tijdspanne moeten we ook vandaag natuurlijk nog weer de slag om de arm gaan houden. Veel zal ook gaan afhangen van de precieze ontwikkelingen (Genualaag, inkomend tussenhoog).


ensembles GFS prikpunt Karinthië, de neerslag wordt keurig
door de ensemble leden ondersteund

Richting de maandag en maandag krijgen tijdelijk te maken met een tussenhoog, hopelijk zal dit de uitwerkingen (neerslag) van het Middellandse Zee laag niet te veel gaan frustreren. Mocht dit toch het geval zijn dan mogen we onze hoop vestigen op een volgende portie koudere en vochtigere maritiem polaire lucht. Het koufront met meer sneeuw (tot in de dalen en het laagland) zal, uitgaande van de kaarten van vanmorgen, maandagavond de westelijk Alpen aandoen.


Zuidelijk polaire jet, laagje Noordzee. Het koufront met sneeuw zal
maandagavond de Alpen bereiken

Al met al toch ook vandaag weer mooie ontwikkelingen, nog wel even door de wat zachtere (Südföhn)fase(s) heenbijten die met name aan de noordkant tot vrijdag nog weer voor  zachter weer zullen zorgen. Vanaf vrijdag dan overal overgang naar winters weer met toenemende sneeuwkansen. Fijne dag en tot morgen maar weer.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

acht − twee =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.