Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Na een zonnig weekend draait het deze week om veel wind. Vooral in de Noordoost-Alpen komt een krachtig windveld te staan, loodrecht op de Alpenbergkam. Dit brengt sneeuw in Oostenrijk maar zorgt ook voor krachtige windstoten op de bergtoppen. In de rest van de Alpen is het deze week grotendeels zonnig.  

Nordstau

Momenteel bevindt zich een lagedrukgebied boven Scandinavië en een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan. Tussen beide druksystemen in ligt de straalstroom en deze zorgt voor veel wind uit het noordwesten. Niet alleen Nederland heeft met zware windstoten te maken, ook de noordoostelijke Alpen krijgen flink wat. Een dergelijke wind wordt ook wel Nordstau genoemd. Vochtige lucht vanaf de Noordzee wordt tegen de Alpenhoofdkam aangestuwd waarbij er veel neerslag kan worden verwacht.  

Links is de windsnelheid op 300hPa te zien. Hoge windsnelheden worden aangeduid met de rode kleur en laten het traject van de straalstroom zien. Deze bevindt zich vandaag, en ook de komende dagen, boven Nederland en de Oost-Alpen. Rechts is het lagedrukgebied boven Scandinavië en het hogedrukgebied west van Frankrijk te zien. De wind stroomt langs isobaren en komt tegen de Alpenkam aan in de Oost-Alpen.

De dag begon vandaag mooi met voornamelijk enkel hoge bewolking in het oosten van de Alpen. In de loop van de middag komt er een front over wat neerslag met zich meebrengt. Er zal in de omgeving van Salzburg zo’n 15cm sneeuw vallen. In de rest van de Alpen valt geen sneeuw van betekenis. Met de inkomst van het front neemt de wind in kracht toe. Zeker op de bergtoppen kan de wind stormachtig zijn.  

In tegenstelling tot het oosten blijft het in de West- en Zuid-Alpen vandaag droog en zonnig. De Zuid-Alpen hebben wel te maken met een Noordföhn. Er is een krachtige wind bergafwaarts en de temperatuur zal op 1500m vrij hoog zijn. Het wordt aan de zuidkant van de Alpen 3-4 graden terwijl in het noorden op deze hoogte het nog 3 graden vriest.

Morgen zal iets kalmer verlopen dan vandaag in de Oost-Alpen en blijft het grotendeels droog en zonnig in de gehele Alpen. In de West-Alpen kruipt de temperatuur ook omhoog en daar is het 2 of 3 graden boven het vriespunt op 1500m. Op woensdag neemt de bewolking weer toe in het noorden van de Alpen en vooral in Oostenrijk zal het zicht slecht zijn. De noordelijke wind neemt weer in kracht toe en zal op hoogte flink doorstaan met zware windstoten tot 90km/u.

FLINKE WIND

Donderdag komt er een grote sneeuwdump voor het grootste deel van Oostenrijk en Zwitserland. Windsnelheden zullen fors zijn en in West Oostenrijk valt tot 80cm sneeuw. Door de sterke wind en slecht zicht bestaat er een kans dat skiliften niet zullen kunnen openen.

Ook is de combinatie van sterke wind en verse sneeuw geen goed nieuws voor off-piste liefhebbers want dit betekent verhoogde kans op lawines. Dit weerbeeld houdt aan tot vrijdag.

Hetzelfde weerbeeld als vandaag is ook te zien op donderdag. Hogedruk boven West-Frankrijk en lagedruk boven Scandinavië voeren samen lucht vanuit het noorden naar de Oost-Alpen langs de isobaren.

Invloed van hogedruk in het weekend

In het weekend kruipt het hogedrukgebied vanuit de Atlantische Oceaan naar het oosten toe richting Frankrijk. Dit brengt wat stabieler weer met zich mee. Zeker in het westen, zuiden en delen van de Zwitserse Alpen zal de zon schijnen. Afhankelijk van de koers van het hogedrukgebied zijn de verschillen nog groot. Een deel van de Alpen houdt ‘last’ van het lagedrukgebied en heeft te maken met veel bewolking en wat neerslag. Ook waait het dan nog flink.

Daar waar de invloed van het hogedrukgebied groot is, vooral het westen en zuiden van de Alpen, profiteren van rustiger en zonniger weer. Het lijkt er wel op dat zaterdag de wind iets afneemt en het weer verzacht in de gehele Alpen met nu ook in het noorden van de Alpen temperaturen boven het vriespunt op 1500m.

Het westen en zuiden van de Alpen moeten het doen met het sneeuwdek die er nu al is want deze gebieden krijgen geen sneeuw van betekenis deze week. Maar om de zon op te zoeken is dit wel de juiste plek om te zijn.

Ga je nog wintersporten dit seizoen? Lees dan ook de reistips en nieuwsberichten op Snowrepublic.nl

(Visited 2.991 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier