klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Na een zonnig weekend draait het deze week om veel wind. Vooral in de Noordoost-Alpen komt een krachtig windveld te staan, loodrecht op de Alpenbergkam. Dit brengt sneeuw in Oostenrijk maar zorgt ook voor krachtige windstoten op de bergtoppen. In de rest van de Alpen is het deze week grotendeels zonnig.  

Nordstau

Momenteel bevindt zich een lagedrukgebied boven Scandinavië en een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan. Tussen beide druksystemen in ligt de straalstroom en deze zorgt voor veel wind uit het noordwesten. Niet alleen Nederland heeft met zware windstoten te maken, ook de noordoostelijke Alpen krijgen flink wat. Een dergelijke wind wordt ook wel Nordstau genoemd. Vochtige lucht vanaf de Noordzee wordt tegen de Alpenhoofdkam aangestuwd waarbij er veel neerslag kan worden verwacht.  

Links is de windsnelheid op 300hPa te zien. Hoge windsnelheden worden aangeduid met de rode kleur en laten het traject van de straalstroom zien. Deze bevindt zich vandaag, en ook de komende dagen, boven Nederland en de Oost-Alpen. Rechts is het lagedrukgebied boven Scandinavië en het hogedrukgebied west van Frankrijk te zien. De wind stroomt langs isobaren en komt tegen de Alpenkam aan in de Oost-Alpen.

De dag begon vandaag mooi met voornamelijk enkel hoge bewolking in het oosten van de Alpen. In de loop van de middag komt er een front over wat neerslag met zich meebrengt. Er zal in de omgeving van Salzburg zo’n 15cm sneeuw vallen. In de rest van de Alpen valt geen sneeuw van betekenis. Met de inkomst van het front neemt de wind in kracht toe. Zeker op de bergtoppen kan de wind stormachtig zijn.  

In tegenstelling tot het oosten blijft het in de West- en Zuid-Alpen vandaag droog en zonnig. De Zuid-Alpen hebben wel te maken met een Noordföhn. Er is een krachtige wind bergafwaarts en de temperatuur zal op 1500m vrij hoog zijn. Het wordt aan de zuidkant van de Alpen 3-4 graden terwijl in het noorden op deze hoogte het nog 3 graden vriest.

Morgen zal iets kalmer verlopen dan vandaag in de Oost-Alpen en blijft het grotendeels droog en zonnig in de gehele Alpen. In de West-Alpen kruipt de temperatuur ook omhoog en daar is het 2 of 3 graden boven het vriespunt op 1500m. Op woensdag neemt de bewolking weer toe in het noorden van de Alpen en vooral in Oostenrijk zal het zicht slecht zijn. De noordelijke wind neemt weer in kracht toe en zal op hoogte flink doorstaan met zware windstoten tot 90km/u.

FLINKE WIND

Donderdag komt er een grote sneeuwdump voor het grootste deel van Oostenrijk en Zwitserland. Windsnelheden zullen fors zijn en in West Oostenrijk valt tot 80cm sneeuw. Door de sterke wind en slecht zicht bestaat er een kans dat skiliften niet zullen kunnen openen.

Ook is de combinatie van sterke wind en verse sneeuw geen goed nieuws voor off-piste liefhebbers want dit betekent verhoogde kans op lawines. Dit weerbeeld houdt aan tot vrijdag.

Hetzelfde weerbeeld als vandaag is ook te zien op donderdag. Hogedruk boven West-Frankrijk en lagedruk boven Scandinavië voeren samen lucht vanuit het noorden naar de Oost-Alpen langs de isobaren.

Invloed van hogedruk in het weekend

In het weekend kruipt het hogedrukgebied vanuit de Atlantische Oceaan naar het oosten toe richting Frankrijk. Dit brengt wat stabieler weer met zich mee. Zeker in het westen, zuiden en delen van de Zwitserse Alpen zal de zon schijnen. Afhankelijk van de koers van het hogedrukgebied zijn de verschillen nog groot. Een deel van de Alpen houdt ‘last’ van het lagedrukgebied en heeft te maken met veel bewolking en wat neerslag. Ook waait het dan nog flink.

Daar waar de invloed van het hogedrukgebied groot is, vooral het westen en zuiden van de Alpen, profiteren van rustiger en zonniger weer. Het lijkt er wel op dat zaterdag de wind iets afneemt en het weer verzacht in de gehele Alpen met nu ook in het noorden van de Alpen temperaturen boven het vriespunt op 1500m.

Het westen en zuiden van de Alpen moeten het doen met het sneeuwdek die er nu al is want deze gebieden krijgen geen sneeuw van betekenis deze week. Maar om de zon op te zoeken is dit wel de juiste plek om te zijn.

Ga je nog wintersporten dit seizoen? Lees dan ook de reistips en nieuwsberichten op Snowrepublic.nl

(Visited 2.903 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer