Ook in het Kleinwalsertal zal het de komende dagen droog en zonnig zijn onder de vleugels van het hogedrukgebied. Gisteren viel er een klein beetje verse sneeuw terwijl er wat koudere lucht binnenstroomde. Maar de komende dagen zal de neerslag weer verdwijnen en zachtere lucht het Kleinwalsertal weten te bereiken. Ondanks de hogere temperaturen en een toenemende 0-gradengrens is de luchtvochtigheid laag waardoor de sneeuw niet snel zal smelten. Pas richting volgend weekend zien we weer wat serieuzere kansen op sneeuw voor het Kleinwalsertal en de Alpen.

Het uitgebreide weerbericht voor de Alpen kun je in het weerbericht van vanochtend vinden:

Afgelopen week was het geregeld Kaiserwetter in het Kleinwalsertal met prachtige uitzichten. Op de achtergrond het groene Oberstdorf te zien vanaf het wandelpad op de Ifer. Foto: Hans en Roelie
De bewolking van het zwakke front waren gisteren al goed te zien. Foto Hans ter Braak via Twitter

Vandaag: opnieuw veel ruimte voor de zon

Vanochtend kan er in de vroege ochtend nog wat lichte sneeuw vallen op de bergtoppen. Maar de sneeuw trekt weg richting het oosten gedurende de ochtend. In eerste instantie is het nog overwegend bewolkt, maar vanaf het middaguur breekt het wolkendek steeds meer open en komt de zon er weer bij. De oorzaak is opnieuw een hogedrukgebied dat zich boven de Alpen weet te ontwikkelen.

Er staat vandaag weinig wind en de vorstgrens ligt rond de 1000 meter. In de dalen wordt het tussen 1 à 2 graden. In de nacht naar zondag kan het in de dalen matig gaan vriezen onder een heldere hemel en weinig wind. Toch stroomt er in de hogere luchtlagen alweer zachtere lucht binnen.

De weerkaart voor vandaag: het Kleinwalsertal en de Alpen liggen onder een hogedrukgebied. Kaart via de nieuwe weerkaarten pagina van Alpenweerman

Morgen: zachtere lucht

De ochtend begint in de dalen met lichte tot matige vorst. Maar gedurende de nacht is hogerop zachtere lucht vanuit het westen aangekomen. Hierdoor ligt de 0-gradengrens op zondag tussen de 2800 en 3200 meter. Uiteindelijk wordt het in de dalen 3 tot 5 graden. Doordat de lucht heel droog is zal de sneeuw relatief goed blijven, al kunnen er op de pistes wel harde stukken en ijsplaten voorkomen.

Er staat wederom weinig wind en er is veel ruimte voor de zon. Toch trekt er af en toe nog wat hogere bewolking over. Dit zijn restanten van een afgezwakt front die de Alpen niet gaat bereiken.

De weerkaart voor morgen: het Kleinwalsertal en de Alpen liggen onder een hogedrukgebied dat zich uitstrekt vanaf Spanje tot Oost-Europa. Kaart via de nieuwe weerkaarten pagina van Alpenweerman

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Komende week: zonnig en warm, sneeuwkansen richting volgend weekend

Maandag start de dag nog met wat bewolking. Dit zijn nog altijd de restanten van fronten  vanaf de Atlantische Oceaan die zich als het ware stukbijten op het hogedrukgebied boven de Alpen. Hierdoor blijft het droog in het Kleinwalsertal en zal er naast de wolkenvelden veel ruimte voor de zon zijn.

Ook blijft het Kleinwalsertal de komende week in de zachte lucht waardoor de 0-gradengrens zal schommelen tussen de 2400 en 2800 meter. In de dalen zal het ook zacht zijn waarbij het tijdens heldere nachten toch licht of matig kan vriezen. Overdag wordt het in de dalen 5 tot 10 graden. Zeker als er een zwakke zuidelijke föhn opsteekt (kansen op een zuidelijke föhn nemen vanaf dinsdag toe). Hierdoor zal de wind op de toppen ook weer wat toenemen.

Richting volgend weekend zien we de kansen op sneeuw weer toenemen voor het Kleinwalsertal als de storingen wat meer ruimte krijgen om de Alpen te bereiken. Via Alpenweerman blijf je op de hoogte! Voor activiteiten in het Kleinwalsertal kun je -hier- terecht.

Een goed alternatief voor skiën of langlaufen is een winterwandeling op bijvoorbeeld de ifen of de höhenweg

De Höhenweg tussen Mittelberg en Baad afgelopen week. Foto: Hans en Roelie

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

(Visited 1.053 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer