Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Zacht en Föhn(ig) weekje

De afgelopen dagen hebben  ook de Vorarlberg en het Kleinwalsertal mee geprofiteerd van de Weststau sneeuwval en is er tot in de lagere delen en dalen verse sneeuw bijgevallen. Tijdens de laatste sneeuwval episodes is er al naar gelang hoogte zo’n 10 tot 40 cm sneeuw bijgevallen.

De sneeuw van afgelopen vrijdag inclusief een stormachtige wind was helaas ook een voorbode voor veel zachtere lucht die sinds gisteren achter een warmtefront is binnen gestroomd en er voor zorgde dat het mooie winterse karakter er weer afging en er de komende dagen verder van af zal gaan want het belooft de komende dagen zeer zacht te gaan worden.


Sneeuw en storm kondigden vrijdag een zachtere weerfase aan. Video
via Hans ter Braak / Haus Walser Berge

Dat de westelijke Oostenrijkse Alpen en ook de Vorarlberg en het Kleinwalsertal al met zeer zachte luchtmassa^s te maken hebben mogen duidelijk worden aan de temperaturen van vanmorgen. In de westelijke delen is kwik inmiddels al gestegen tot bijna 11 graden. Kouder is het nog naar het zuiden en noordoosten toe.

De zondag start met een mix van zon en wolken en met del zon wordt het zacht met temperaturen die vanmiddag tussen de 3 en 13 graden gaan uitkomen. Lokaal in de zuidelijke Vorarlberg meer inner-alpine ook kouder met onder een inversie ook nog lichte vorst. Op 2000 meter komt het kwik zo rond 3 graden te liggen.

Radabeeld Vorarlberg eo 09h00. Via WetterOnline.de

Overdag zal de zon het weerbeeld domineren maar overtrekkende wolken(velden) zullen de zon ook af en toe kunnen frustreren. Nog steeds staat er, vooral hogerop, een stevige westelijk wind en op de hoogste toppen deels ook stormkracht!

Skigebied Ifen
Walmendingerhornbahn
Fellhornbahn Gipfel
Parsennbahn

Met Föhn(storm) nog zachter
Aan de voorzijde van een markante Atlantische hoogtetrog en het afsnoeren van een apart laag richting de westelijke Middellandse Zee gaat zich tot het midden van de week een zeer krachtige Föhnstroming aan de noordkant van de Alpen opbouwen en gaat het kwik verder omhoog.

Maandag gaat de hoogstestroming verder de zuidwest tot zuidhoek opzoeken en het wordt toenemend föhnig waarbij de föhn tot in de meeste dalen zal doorgrijpen. Met de föhn wordt het voor de tijd van het jaar bijzonder zacht en kan het kwik tot 15 graden oplopen. Echter ook elders is het met 8 tot 15 graden zeer zacht. Door de afdrogende werking van de Föhnnzal het overwegend zonnig zijn en neerslag valt er nergens.

Dinsdag neemt de föhn verder in kracht toe en kan het kwik nog een maar graden winst gaan boeken. In de noordelijke föhndalen zal het kwik dan rond de 17 graden gaan uitkomen, elders meest tusen de 7 en 15 graden. Op 2000 meter wordt het een graad 7

Het hoogtepunt van de Föhn wordt in de nacht van dinsdag op woensdag verwacht, woensdag overdag neemt de Föhn in kracht af. Ofschoon de temperaturen niet meer zo hoog zullen uitkomen blijft het voor de tijd van het jaar in alle hoogtes nog steeds zeer zacht. Algemeen worden woensdag maxima tussen de 8 en 12 graden verwacht.

Minder zacht
In de tweede helft van de week wordt het met een geleidelijk weer meer westelijke hoogtestroming toenemend onbestendig. Met een mix van zon, wolken en enkele regenbuien pendelt het kwik tussen de 5 en en 10 graden. Sneeuw(buien) vallen enkel in het hooggebergte.

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Minder zacht en weer verse sneeuw
Vanaf vrijdag stroomt dan geleidelijk weer wat koudere Atlantische lucht tot over de Alpen uit en gaat het kwik verder omlaag. De sneeuwvalgrens daalt geleidelijk naar 1500 tot 1200 meter en in het weekend achter een koufront met temperaturen op 1500 meter rond en zelfs weer onder het vriespunt ook nog lager (1000m). Of het de aanzet zal zijn voor een koudere weerfase richting de feestdagen of dan toch weer de zachte lucht de winter met vorst en sneeuw zal weten te frustreren is nog onzeker, daarover dan later meer

Multimodel 6 dagen prognose Kleinwalsertal prikpunt Mittelberg

Wintersport
Het moge duidelijk zijn dat met de föhn en het zeer zachte weer voor de komende dagen de wintersport mogelijkheden alles behalve optimaal dan wel winters zijn. Vooral de lagere delen en dalen waar het sneeuwdek nog niet zo machtig is en voor een groot deel ook nog niet goed heeft kunnen “zetten” of “inklinken” gaat de sneeuw het zeer moeilijk krijgen en grotendeels of zelfs geheel verdwijnen.

De 50 tot 70 cm hogerop die al wel goed gezet is en veelal ook met kunstsneeuw is “aangerijkt” kan wel tegen een stootje en zal gewoon blijven liggen. In hoeverre de wind (föhnstorm) de skigebieden parten gaat spelen is nog even afwachten

Op dit moment kan er ook nog prima wintersport bedreven worden. Hieronder een overzicht van de geopende liften, klik op de link – HIER  – voor meer info

En mocht je met deze zachte condities geen behoeft hebben om de skien of snowboard onder te binden dan is er nog genoeg en van alles te doen en beleven in het pareltje van de Oostenrijks Alpen. Veel meer info daarover vind je via de Website van het Kleinwalsertal

Tot zover voor wat betreft de Vorarlberg en onze partner het Kleinwalsertal voor vandaag. Veel meer Alpenweer vind je op de Website en via onze Alpenweerberichten. Fijn weeken en Ciao

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 2.557 times, 1 visits today)
Advertentie

12 Reactie op “Kleinwalsertal – Vervroegd Weihnachtstauwetter”

 • Alexander
  15 december 2019 at 11:54

  Thanks weer voor het weerbericht. Kunnen jullie ook iets over het dauwpunt zeggen rond Ischgl de komende dagen. Dat het warm gaat worden staat helemaal vast. Hoop dat het een laag dauwpunt blijft zodat de pistes woensdag t/m zaterdag wel prima blijven.

  • Johann
   15 december 2019 at 12:14

   Dat zit wel goed vwb de wat meer hoger gelegen gebieden en ski pistes. Meest zo tussen de -10 en -5 graden. Zie ook de grafiek prikpunt Ischgl Idalpe (2323m) Witte lijn de luchttemperatuur, paars het dauwpunt.

 • Alexander
  15 december 2019 at 12:17

  Ischgl gaat dus gewoon prima worden als ik dat zo lees voor komende week?

  • Johann
   15 december 2019 at 12:28

   Ligt er een beetje aan wat je onder “prima” verstaat 😉 Dinsdagavond -woensdagnacht kan er vanuit het zuiden wat neerslag (sneeuw) gaan vallen en dat geldt helemaal voor de vrijdag en zaterdag maar dan vanuit het westen. Voor wat betreft de pistes natuurlijk alles “prima”, voor wat betreft factor zon wrs toch allemaal wat minder.

   • Alexander
    15 december 2019 at 12:31

    Sneeuw vinden we nooit erg, gaat die sneeuw alleen in Ischgl vallen of ook in de rest van Oostenrijk? Ook iets te zeggen over de sneeuwvalgrens op dinsdag/woensdag? Blij dat we in ieder geval een hoog gebied hebben gekozen.

    • Johann
     15 december 2019 at 13:00

     Vnl westelijke Alpenzuidkant van Oostenrijk. Elders en dat geldt mn voor de gehele noordkant föhn, droog en meest zonnig. Sneeuwvalgrens zuidkant zal zeer grote variatie kunnen gaan geven, meest echter tussen de 1600 en 1900 meter. Zie ook korte update daarover op onze Facebook pagina. Link https://www.facebook.com/alpenweerman/

 • Alexander
  15 december 2019 at 13:09

  Bedankt Johann, dat geeft al weer meer duidelijkheid. Ik dacht dat Ischgl echt tot de noord alpen behoorde maar dat is dus niet zo als ik het goed begrijp? Meeste pistes liggen allemaal boven de 1900 meter dus dat komt wel goed.

  • Johann
   15 december 2019 at 13:30

   Ischgl is typisch inneralpin en de meeste skipistes liggen hier net onder maar meest boven de boomgrens. Dat heeft voordelen en nadelen Zo valt er door de beschutte ligging algemeen wat minder sneeuw dan in de typische Stau gebieden. Anderzijds schijnt de zon er veel vaker, minder Hochnebel gedoe en komt het maar zelden voor dat regen hier in de wintermaanden de wintersport frustreert. Goede keus!

 • Hugo
  15 december 2019 at 14:35

  Hallo Johan,
  Hoe zit het komende week met Valmustair op 1250 meter hoogte in Graubunden (CH)? Blijft de sneeuw liggen?
  Groetjes,
  Hugo

  • Johann
   15 december 2019 at 14:57

   De sneeuw(kwaliteit), er ligt nu 15 tot 20 cm, zal er met de hoge temperaturen (tot 4 a 5 graden) natuurlijk niet beter op worden. Dat het geheel weg zal dooien lijkt me echter niet waarschijnlijk. Voor de de hogere delen (70 tot 110 cm) natuurlijk niets aan het handje!

   • Hugo
    15 december 2019 at 17:21

    Johan,
    Dank voor het bericht, even afwachten hoe het deze week uitpakt.
    Grt Hugo

 • nils
  15 december 2019 at 14:44

  wordt spannend… Vertrek vrijdag. lokatie nog te bepalen…
  Ik blijf het volgen!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier