Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Dit weekend is het skiseizoen begonnen in Kleinwalsertal. De start is goed, want er ligt meer sneeuw dan voorgaande jaren rond dezelfde tijd van het jaar. Afgelopen dagen was het zeer zonnig, maar de komende dagen krijgen we te maken met winterse neerslag. Vooral morgen en dinsdag gaat weer wat verse sneeuw bijvallen in Kleinwalsertal. Koelere lucht stroomt vanuit het noordwesten richting de Alpen en de temperaturen gaan flink omlaag. Daarna blijft het wisselvallig met storingen die vanuit westelijke richting over de Alpen trekken. 

Afgelopen dagen waren zeer zonnig in Kleinwalsertal. Dankzij de lage luchtvochtigheid is veel van de sneeuw behouden gebleven en konden de sneeuwkanonnen ook blijven draaien deze week. (foto: Hans ter Braak)

Vandaag schijnt af en toe de zon en is er wat hoge sluierbewolking. Daarbij staat er een zwakke tot matige wind vanuit het westen. Het is zacht met een nulgradengrens die boven de 2000 m ligt. In de loop van de middag neemt de bewolking toe en later vanavond kan er ook een enkele bui vallen.

Morgen gaat de wind flink in kracht toenemen en kan het stormachtig gaan worden. De bewolking neemt verder toe en in de de loop van de middag komt de neerslag. De sneeuwvalgrens ligt aanvankelijk ruim boven de 1000 m. In de loop van de avond zakt deze naar 800 m en zelfs lager. Met deze Nordweststau situatie stroomt koelere richting de Alpen een gaat de temperatuur flink omlaag.

Dinsdag blijft de sneeuwval aanhouden. De wind waait vanuit west- tot noordwestelijke richting en is het gevoel kouder. Bij elkaar opgeteld kan er zo’n 10 tot max 20 cm aan verse sneeuw bij gaan vallen op maandag en dinsdag.

Op dinsdag stroomt koelere lucht vanuit noordwestelijke richting de Alpen. Deze Nordweststau zorgt voor een flinke afkoeling en winterse neerslag aan de noordkant van de Alpen (bron: WXCharts.com, ECMWF temp. afwijking 10 dec.)
Totale sneeuwval tot woensdag. Het Vorarlberg krijgt de meeste sneeuw van Oostenrijk. Maximale hoeveelheden verse sneeuw in Kleinwalsertal zijn mogelijk van +20 cm. (bron: Kachelmann, COSMO 1 model)

Vooruitzichten

Ook woensdag is het nog koud en liggen de temperaturen laag. De neerslag en wind nemen af en er is ruimte voor opklaringen. Een Tussenhoog zorgt voor een tijdelijke weersverbetering. Vanaf donderdag neemt de wisselvalligheid echter opnieuw toe. Storingen vanaf de Atlantische Oceaan bereiken de Alpen en zorgen voor neerslag. Ook in Kleinwalsertal kan er veel neerslag verwacht op vrijdag en in het weekend. Waar de sneeuwvalgrens precies komt te liggen is nog even afwachten.

Komende week bereiken meerdere storingen vanuit westelijke richting de Alpen. Volgende weekend draait de hoogtestroming mogelijk verder richting het zuidwesten. Hierdoor kan het aan de noordkant fohnig gaan worden met sterk oplopende temperaturen (bron: Wetterzentrale, ECMWF 500hPa, zondag 15 december)

Mogelijk draait de stroming ook verder naar het zuidwesten waardoor het föhnig kan worden aan de noordkant van de Alpen. Dit zal het sneeuwdek ook kunnen gaan aantasten. Toch is de basis in ieder geval goed en is het een mooie start van het skiseizoen. Hopelijk blijft het sneeuwdek wat er nu ligt grotendeels bijhouden tot de kerstdagen. Dat is nog even afwachten.

Fellhornbahn, Kleinwalsertal vorig jaar (7 december 2018)…

Fellhornbahn, Kleinwalsertal dit jaar (7 december 2019)

Start skiseizoen begint met sneeuw!

Dit weekend openen veel skigebieden Kleinwalsertal. Er ligt op dit moment meer sneeuw dat de afgelopen jaren rond dezelfde tijd in de maand december. Vooral hogerop de bergen ziet het er op dit moment prachtig uit. We blijven het de komende tijd in de gaten. Blijft hier ook de hoogte van het weer in het Kleinwalsertal!

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 792 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer