Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

De winter laat zich steeds meer zien. De afgelopen dagen waren een afwisseling van zon, regen en sneeuw in de bergen. Sneeuw bleef alleen liggen op de hoge bergtoppen met een sneeuwvalgrens die lag rond de 2000 m. De komende dagen wordt een daling van de temperatuur ingezet. De sneeuwvalgrens komt steeds lager te liggen en we zien veel winterse neerslag in de verwachting. Het lijkt erop dat de winter gaat beginnen.

Dit weekend eindigt voor de gondels dit (zomer)seizoen. Vrijdag 6 december start het skiseizoen in het Kleinwalsertal (op de Kanzelwand). (Foto: Hans ter Braak)

Na een prachtige herfst lijkt er nu een einde te komen aan het zomerseizoen. Dit weekend zijn de gondels voor het laatst open in Kleinwalstertal. Na een onderhoudsperiode gaan deze vanaf vrijdag 6 december weer open voor het winterseizoen. Meer over activiteiten in Kleinwalsertal vind je hier: Kleinwalsertal

Schneeloch – Kleinwalsertal

Afgelopen winter viel er veel sneeuw aan de noordkant van de Alpen. Een noordelijke stuwing (Nordstau) zorgde voor een flinke sneeuwdump met name in Oostenrijk. Tijdens zulke weersituaties kan er altijd veel winterse neerslag vallen in dit deel van de Alpen. In sommige gebieden valt er soms nog net iets meer sneeuw dan in andere gebieden. In deze gebieden, waar meer sneeuw valt dan gemiddeld, spreken we ook wel van een Schneeloch.

Kleinwalsertal is zo’n Schneeloch en valt onder de sneeuwzekere gebieden. Het Kleinwalsertal is bijna volledig omringd door hoge bergen. Deze maken deel uit van de Allgäuer Alpen welke deel uitmaken van de noordoostelijke Alpen. Het hoogste punt is de Großer Widderstein op 2533 meter.

Juist deze ligging aan de noordkant van de Alpen zorgt ervoor dat Atlantische depressies met hun sneeuwstoringen dit gebied in de winter altijd weer voorzien van veel neerslag (sneeuw) tijdens een Nord- tot Nordweststau. Het is één van regio’s in de Alpen waar de meeste sneeuw valt. Sneeuwzekerheid en volop sneeuwplezier zijn hier dan ook gegarandeerd.

Hieronder een aantal beelden van hoe het er in de winter uit kan zien in Kleinwalsertal:

Winterse impressie van Schneeloch Kleinwalsertal. (foto’s: Hans ter Braak)

Weerbericht – Winter is coming!

Het lijkt niet lang meer te gaan duren voordat we weer zulke winterse plaatjes gaan zien in Kleinwalsertal. De winter laat zich steeds meer zien. De komende dagen wordt een daling van de temperatuur ingezet en komt de sneeuwvalgrens steeds lager te liggen.

Vandaag is het nog zacht en hebben we te maken met een Südföhn. Deze zorgt voor een stevige wind in de bergen. Ook is het wisselvallig en vallen er verspreid over de dag enkele buien. De meeste neerslag valt tegen de avond. De sneeuwvalgrens ligt aanvankelijk rond de 2000 m, maar daalt wel snel tot mogelijk 1600 m.

Morgen neemt de föhn in kracht af. De dag begint overwegend droog en zonnig. In de loop van de middag kans op een enkele bui. De maximum temperaturen liggen rond de 10 a 12 graden in het dal en de wind waait vanuit het zuidwesten.

Dinsdag zorgt een storing voor (winterse)neerslag en wordt een daling van de temperatuur ingezet. In Kleinwalsertal komt de sneeuwvalgrens te liggen rond de 1000 a 1200 m in de loop van de dag. Grote neerslaghoeveelheden worden er niet verwacht met een hoeveelheid van maximaal 5 tot 10 cm.

Sneeuwverwachting t/m donderdagochtend. Verspreid over de Alpen valt veel sneeuw. In het weekend komt er mogelijk nog meer winterse neerslag. (ARPEGE model, via WXCHARTS.COM)

Vooruitzicht
Deze week gaan lagedrukgebieden (hoogtelagen) de toevoer van koudere maritiem polaire versterken en gaan de temperaturen en verdere daling inzetten. Storingen brengen periodiek steeds weer neerslag waarbij de sneeuwvalgrens dagelijks een paar honderd meter zal dalen om uiteindelijk tussen de 1600 en 1000 meter uit te komen.

Vooral de tweede helft van de week en volgende weekend ziet het ernaar uit dat het winters gaat worden. Een lagedrukgebied trekt ten noorden van de Alpen en zorgt voor de aanvoer van koudere lucht richting de Alpen met daarbij ook veel winterse neerslag.

In het weekend trekt een lagedrukgebied ten noorden van de Alpen. Aan de achterzijde hiervan komt de toevoer van koudere lucht op gang. In het weekend mogelijk dus nog meer winterse neerslag en een lagere sneeuwvalgrens. (ECMWF model voor zaterdag 9 nov., via Wetterzentrale.de)

Bronnen:
-Foto’s Hans ter Braak
-Tourismus Kleinwalsertal

(Visited 2.869 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer