Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De winter laat zich steeds meer zien. De afgelopen dagen waren een afwisseling van zon, regen en sneeuw in de bergen. Sneeuw bleef alleen liggen op de hoge bergtoppen met een sneeuwvalgrens die lag rond de 2000 m. De komende dagen wordt een daling van de temperatuur ingezet. De sneeuwvalgrens komt steeds lager te liggen en we zien veel winterse neerslag in de verwachting. Het lijkt erop dat de winter gaat beginnen.

Dit weekend eindigt voor de gondels dit (zomer)seizoen. Vrijdag 6 december start het skiseizoen in het Kleinwalsertal (op de Kanzelwand). (Foto: Hans ter Braak)

Na een prachtige herfst lijkt er nu een einde te komen aan het zomerseizoen. Dit weekend zijn de gondels voor het laatst open in Kleinwalstertal. Na een onderhoudsperiode gaan deze vanaf vrijdag 6 december weer open voor het winterseizoen. Meer over activiteiten in Kleinwalsertal vind je hier: Kleinwalsertal

Schneeloch – Kleinwalsertal

Afgelopen winter viel er veel sneeuw aan de noordkant van de Alpen. Een noordelijke stuwing (Nordstau) zorgde voor een flinke sneeuwdump met name in Oostenrijk. Tijdens zulke weersituaties kan er altijd veel winterse neerslag vallen in dit deel van de Alpen. In sommige gebieden valt er soms nog net iets meer sneeuw dan in andere gebieden. In deze gebieden, waar meer sneeuw valt dan gemiddeld, spreken we ook wel van een Schneeloch.

Kleinwalsertal is zo’n Schneeloch en valt onder de sneeuwzekere gebieden. Het Kleinwalsertal is bijna volledig omringd door hoge bergen. Deze maken deel uit van de Allgäuer Alpen welke deel uitmaken van de noordoostelijke Alpen. Het hoogste punt is de Großer Widderstein op 2533 meter.

Juist deze ligging aan de noordkant van de Alpen zorgt ervoor dat Atlantische depressies met hun sneeuwstoringen dit gebied in de winter altijd weer voorzien van veel neerslag (sneeuw) tijdens een Nord- tot Nordweststau. Het is één van regio’s in de Alpen waar de meeste sneeuw valt. Sneeuwzekerheid en volop sneeuwplezier zijn hier dan ook gegarandeerd.

Hieronder een aantal beelden van hoe het er in de winter uit kan zien in Kleinwalsertal:

Winterse impressie van Schneeloch Kleinwalsertal. (foto’s: Hans ter Braak)

Weerbericht – Winter is coming!

Het lijkt niet lang meer te gaan duren voordat we weer zulke winterse plaatjes gaan zien in Kleinwalsertal. De winter laat zich steeds meer zien. De komende dagen wordt een daling van de temperatuur ingezet en komt de sneeuwvalgrens steeds lager te liggen.

Vandaag is het nog zacht en hebben we te maken met een Südföhn. Deze zorgt voor een stevige wind in de bergen. Ook is het wisselvallig en vallen er verspreid over de dag enkele buien. De meeste neerslag valt tegen de avond. De sneeuwvalgrens ligt aanvankelijk rond de 2000 m, maar daalt wel snel tot mogelijk 1600 m.

Morgen neemt de föhn in kracht af. De dag begint overwegend droog en zonnig. In de loop van de middag kans op een enkele bui. De maximum temperaturen liggen rond de 10 a 12 graden in het dal en de wind waait vanuit het zuidwesten.

Dinsdag zorgt een storing voor (winterse)neerslag en wordt een daling van de temperatuur ingezet. In Kleinwalsertal komt de sneeuwvalgrens te liggen rond de 1000 a 1200 m in de loop van de dag. Grote neerslaghoeveelheden worden er niet verwacht met een hoeveelheid van maximaal 5 tot 10 cm.

Sneeuwverwachting t/m donderdagochtend. Verspreid over de Alpen valt veel sneeuw. In het weekend komt er mogelijk nog meer winterse neerslag. (ARPEGE model, via WXCHARTS.COM)

Vooruitzicht
Deze week gaan lagedrukgebieden (hoogtelagen) de toevoer van koudere maritiem polaire versterken en gaan de temperaturen en verdere daling inzetten. Storingen brengen periodiek steeds weer neerslag waarbij de sneeuwvalgrens dagelijks een paar honderd meter zal dalen om uiteindelijk tussen de 1600 en 1000 meter uit te komen.

Vooral de tweede helft van de week en volgende weekend ziet het ernaar uit dat het winters gaat worden. Een lagedrukgebied trekt ten noorden van de Alpen en zorgt voor de aanvoer van koudere lucht richting de Alpen met daarbij ook veel winterse neerslag.

In het weekend trekt een lagedrukgebied ten noorden van de Alpen. Aan de achterzijde hiervan komt de toevoer van koudere lucht op gang. In het weekend mogelijk dus nog meer winterse neerslag en een lagere sneeuwvalgrens. (ECMWF model voor zaterdag 9 nov., via Wetterzentrale.de)

Bronnen:
-Foto’s Hans ter Braak
-Tourismus Kleinwalsertal

(Visited 2.989 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer