Kleinwalsertal, Oostenrijks sneeuwparel in de Vorarlberg
Kleinwalsertal – Making dreams come true
Sinds de oprichting van Alpenweerman, vijf jaar geleden, onderhoudt Alpenweerman nauwe banden met het Kleinwalsertal, een bijzonder mooie regio in de Vorarlberg in het westen van Oostenrijk. Deze contacten kwamen met name ook tot stand door Hans en Odette ter Braak die sinds 10 jaar in Mittelberg op een unieke locatie appartement complex – Haus Walser Berge – runnen.
Hun enthousiasme voor dit deel van de Alpen, de unieke ligging en de bergen met de vele sneeuw, waren voor het Alpenweerman team dan ook aanleiding om dit gebied de afgelopen jaren nader onder de loep te nemen.
Op uitnodiging van Hans en Odette als ook in samenwerking met het Kleinwalsertal Tourismus bureau, hebben we dit unieke gastvrije gebied de afgelopen jaren driemaal mogen bezoeken. Zo konden we zelf aan den lijve ondervinden wat deze “parel” in de Allgäuer Alpen allemaal te bieden heeft voor zowel de wintersporter als ook de outdoor activiteiten in de winter. Meer daarover kun je lezen in onze artikelen en vlogs destijds gemaakt door Esther en Remco op locatie in het Kleinwalsertal.
Centrale ligging en goed bereikbaar
Het Kleinwalsertal is een hoogdal van Mittelberg, Vorarlberg, Oostenrijk. Het maakt deel uit van het district Bregenz en vanwege de geografische ligging in de Allgäuer Alpen met zijn alpine terrein, heeft het Kleinwalsertal geen directe verkeersverbinding met de rest van Vorarlberg.
Het is alleen toegankelijk via Oberstdorf (Duitsland) in het noorden. Desondanks is het Kleinwalsertal vanuit Nederland makkelijk en in circa acht uur met de auto te bereiken. Ook via een korte reis vanaf de internationale vliegvelden van bijvoorbeeld München, Zürich of Innsbruck is het Kleinwalsertal in slechts enkele uren auto-uren goed bereikbaar.
Het Kleinwalsertal is bijna volledig omringd door hoge bergen. Deze maken deel uit van de Allgäuer Alpen welke deel uitmaken van de noordoostelijke Alpen. Het hoogste punt is de Großer Widderstein op 2533 meter.
Juist deze ligging aan de noordkant van de Alpen zorgt ervoor dat Atlantische depressies met hun sneeuwstoringen dit gebied in de winter altijd weer veel neerslag (sneeuw) voorzien (Nord tot Nordweststau). Het is één van regio’s in de Alpen waar de meeste sneeuw valt. Sneeuwzekerheid en volop sneeuwplezier zijn hier dan ook gegarandeerd.
Skiën is de steunpilaar van het wintertoerisme in het Kleinwalsertal, maar het heeft ook ski-alpinisme en schitterende winterwandelen, Schneeshuh wandelingen of gewoon prachtige arreslee toeren.
In de zomer komen de gasten meestal voor bergwandelingen. Er zijn ook twee zeer populaire klimroutes (Mindelheimer Klettersteig en Zweienland Klettersteig) op de grens met het aangrenzende gemeentegebied van Oberstdorf , die meestal toegankelijk zijn via het Kleinwalsertal vanwege de kortere route en gemakkelijkere bereikbaarheid.
Alpenweerman en Kleinwalsertal unieke partners !
Het bezoek van Remco en Esther zijn voorlopig niet de laatste wapenfeiten! In samenwerking met Kleinwalsertal Tourismus gaat Alpenweerman de komende maanden speciaal voor haar volgers wekelijkse (weer)updates geven over het Kleinwalsertal en de omgeving. We gaan jou periodiek op de hoogte houden van de sneeuwcondities, het weer en andere leuke activiteiten in het gebied.
Eerste sneeuw op de toppen!
Remco en Esther hadden meestal geluk met het weer tijdens hun bezoeken aan het Kleinwalsertal. Of we dit jaar weer een ‘goede winter’ kunnen verwachten, daar komen we halverwege oktober met onze jaarlijkse winterverwachting op terug.
Toch is het op dit moment ook al een klein beetje winter in het Kleinwalsertal. Sander schreef het gisteren al in het Alpenweerbericht: storingen brengen sneeuw naar de Alpen.
Deze storingen bereiken dankzij een (noord)westelijke stroming de Alpen. Doordat het Kleinwalsertal aan de noordzijde van de Alpen ligt gaat er het komende weekend redelijk wat neerslag vallen: 20 mm in de dalen tot 60 mm op de hogere toppen en met goede Stau lokaal ook nog meer!
De eerste neerslag is afkomstig van de restanten van orkaan Lorenzo. Deze trekt als steeds verder afzwakkend lagedrukgebied naar Oost-Europa, maar de neerslaggebieden van dit systeem weten de Alpen te bereiken. Vandaag zal dan ook in het teken staan van regen in het dal bij zo’n 6 à 7 graden. Daarnaast worden er op de toppen windstoten van zo’n 50-70 km/h verwacht.
Boven de 1800 meter valt er een aantal decimeters sneeuw waarbij de sneeuwvalgrens in de late middag gaat dalen richting de 1600 meter. In de avond neemt de neerslagintensiteit steeds verder af en wordt het even droog. Aangezien de toppen in het Kleinwalsertal rond de 2000 meter liggen (hoogste punt 2240 meter) zal de neerslag hier de hele dag als sneeuw vallen.
De actuele webcambeelden uit het gebied:
Nieuwe storingen onderweg (met sneeuw op de toppen)
Zondag begint de dag in eerste instantie overwegend droog met bewolking en wat neerslag op de toppen. Met wat geluk komt er nog even wat ruimte voor de zon. Lang zal dit niet duren aangezien een nieuwe storing onderweg is. In de middag en avond zal er weer flink wat neerslag gaan vallen. De sneeuwvalgrens ligt in eerste instantie rond de 2000 meter, maar zakt uiteindelijk zondagnacht naar zo’n 1600 meter als koudere lucht binnen weet te stromen.
De nieuwe week begint met een droog en rustig weertype waarbij er ook ruimte voor de zon zal zijn. In het dal wordt het zo’n 10 tot 14 graden. Maar als vanaf woensdag de westelijke stroming weer goed op gang komt zullen nieuwe neerslaggebieden richting de Alpen gestuurd worden. Met name de noordelijke en de westelijke Alpen kunnen dan weer geregeld neerslag verwachten met sneeuw op de toppen. Typisch herfstweer voor in de Alpen dus!
Of het ook de komende periode wisselvallig blijft met verse sneeuwval afgewisseld door fraaie herfstdagen? Voor het Kleinwalsertal en de omgeving kun je dit wekelijks gaan lezen op Alpenweerman.nl! Het weer in de rest van de Alpen volg je natuurlijk de reguliere weerberichten lezen of neem je een kijkje op ons forum. Voor nu een fijn weekend!
Johann Geers / Maarten Minkman
Bronnen
Kleinwalsertal Tourismus
Haus Walser Berge (speciale dank aan Hans ter Braak)
WXCharts
ORF Wetter
DWD ICON model
Maarten is afgestudeerd met de specialisatie Meteorologie en Luchtkwaliteit aan de Universiteit van Wageningen. Voor deze master heeft hij ook een half jaar aan de Universiteit van Innsbruck gestudeerd.