Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Kleinwalsertal – Making dreams come true

Sinds de oprichting van Alpenweerman, vijf jaar geleden, onderhoudt Alpenweerman nauwe banden met het Kleinwalsertal, een bijzonder mooie regio in de Vorarlberg in het westen van Oostenrijk. Deze contacten kwamen met name ook tot stand door Hans en Odette ter Braak die sinds 10 jaar in Mittelberg op een unieke locatie appartement complex – Haus Walser Berge – runnen.

Genieten van massa’s sneeuw en de gastvrijheid van Haus Walser Berge – Kleinwalsertal winter 2018-2019

Hun enthousiasme voor dit deel van de Alpen, de unieke ligging en de bergen met de vele sneeuw, waren voor het Alpenweerman team dan ook aanleiding om dit gebied de afgelopen jaren nader onder de loep te nemen.

Op uitnodiging van Hans en Odette als ook in samenwerking met het Kleinwalsertal Tourismus bureau, hebben we dit unieke gastvrije gebied de afgelopen jaren driemaal mogen bezoeken. Zo konden we zelf aan den lijve ondervinden wat deze “parel” in de Allgäuer Alpen allemaal te bieden heeft voor zowel de wintersporter als ook de outdoor activiteiten in de winter. Meer daarover kun je lezen in onze artikelen en vlogs destijds gemaakt door Esther en Remco op locatie in het Kleinwalsertal.

Esther op de ski met uitzicht over het Kleinwalsertal

Centrale ligging en goed bereikbaar
Het Kleinwalsertal is een hoogdal van Mittelberg, Vorarlberg, Oostenrijk. Het maakt deel uit van het district Bregenz en vanwege de geografische ligging in de Allgäuer Alpen met zijn alpine terrein, heeft het Kleinwalsertal geen directe verkeersverbinding met de rest van Vorarlberg.

Het is alleen toegankelijk via Oberstdorf (Duitsland) in het noorden. Desondanks is het Kleinwalsertal vanuit Nederland makkelijk en in circa acht uur met de auto te bereiken. Ook via een korte reis vanaf de internationale vliegvelden van bijvoorbeeld München, Zürich of Innsbruck is het Kleinwalsertal in slechts enkele uren auto-uren goed bereikbaar.

Het Kleinwalsertal is bijna volledig omringd door hoge bergen. Deze maken deel uit van de Allgäuer Alpen welke deel uitmaken van de noordoostelijke Alpen. Het hoogste punt is de Großer Widderstein op 2533 meter.

Juist deze ligging aan de noordkant van de Alpen zorgt ervoor dat Atlantische depressies met hun sneeuwstoringen dit gebied in de winter altijd weer veel neerslag (sneeuw) voorzien (Nord tot Nordweststau). Het is één van regio’s in de Alpen waar de meeste sneeuw valt. Sneeuwzekerheid en volop sneeuwplezier zijn hier dan ook gegarandeerd.

Kleinwalsertal, Schneeloch van de Alpen. Winter 2018-2019
Wintertoerisme 
Skiën is de steunpilaar van het wintertoerisme in het Kleinwalsertal, maar het heeft ook ski-alpinisme en schitterende winterwandelen, Schneeshuh wandelingen of gewoon prachtige arreslee toeren.
Het grote belang van toerisme wordt ook weerspiegeld in de (moderne) wintersportinfrastructuur. Het gebied biedt de mogelijkheid om 30 skiliften , 6 stoeltjesliften en 2 kabelbanen te gebruiken.

De pistekaart van het Kleinwalsertal. Zie ook hier.  Er zijn nog geen pistes geopend, maar wel een aantal liften.
De eerste bergbaan van de vallei, de Kanzelwandbahn, werd voltooid in Riezlern in 1955. De spoorweg, vernieuwd in 1989, vervoert wintersporters tot 1957 meter boven zeeniveau. Het skigebied ” Kanzelwand / Fellhorn ” bestaat uit 13 faciliteiten, waarvan sommige zeer modern zijn.

Kanzelwand
Sneeuw en ski plezier gegarandeerd
Zowel op of off piste, het Kleinwalsertal heeft het allemaal
Zomer toerisme / Grenzenloos wandelen en outdoor activiteiten
In de zomer komen de gasten meestal voor bergwandelingen. Er zijn ook twee zeer populaire klimroutes (Mindelheimer Klettersteig en Zweienland Klettersteig) op de grens met het aangrenzende gemeentegebied van Oberstdorf , die meestal toegankelijk zijn via het Kleinwalsertal vanwege de kortere route en gemakkelijkere bereikbaarheid.
Hieronder kun je onze eerste kennismaking zien met het gebied van het Kleinwalsertal waarin onder andere Hans ter Braak vertelt over de nieuwe (reeds in gebruik) 10 persoons gondel bij de Ifen. Zeker de moeite waard om even te gaan kijken.

Alpenweerman en Kleinwalsertal unieke partners !

Het bezoek van Remco en Esther zijn voorlopig niet de laatste wapenfeiten! In samenwerking met Kleinwalsertal Tourismus gaat Alpenweerman de komende maanden speciaal voor haar volgers wekelijkse (weer)updates geven over het Kleinwalsertal en de omgeving. We gaan jou periodiek op de hoogte houden van de sneeuwcondities, het weer en andere leuke activiteiten in het gebied.

De komende winter meer weer en sneeuw verzorgd door Alpenweerman speciaal voor het Kleinwalsertal en Vorarlberg

Eerste sneeuw op de toppen!

Remco en Esther hadden meestal geluk met het weer tijdens hun bezoeken aan het Kleinwalsertal. Of we dit jaar weer een ‘goede winter’ kunnen verwachten, daar komen we halverwege oktober met onze jaarlijkse winterverwachting op terug.

Toch is het op dit moment ook al een klein beetje winter in het Kleinwalsertal. Sander schreef het gisteren al in het Alpenweerbericht: storingen brengen sneeuw naar de Alpen.

Het webcambeeld gisteren van de Nebelhorn waarbij de verse sneeuw te zien is! Bron: Fotowebcam.eu

Deze storingen bereiken dankzij een (noord)westelijke stroming de Alpen. Doordat het Kleinwalsertal aan de noordzijde van de Alpen ligt gaat er het komende weekend redelijk wat neerslag vallen: 20 mm in de dalen tot 60 mm op de hogere toppen en met goede Stau lokaal ook nog meer!

Veel neerslag de komende 2 dagen in met name het Kleinwalstertal

De eerste neerslag is afkomstig van de restanten van orkaan Lorenzo. Deze trekt als steeds verder afzwakkend lagedrukgebied naar Oost-Europa, maar de neerslaggebieden van dit systeem weten de Alpen te bereiken. Vandaag zal dan ook in het teken staan van regen in het dal bij zo’n 6 à 7 graden. Daarnaast worden er op de toppen windstoten van zo’n 50-70 km/h verwacht.

De weerkaart voor vandaag: de restanten van Lorenzo trekken over Oost-Europa en een hogedrukgebied vinden we boven Scandinavië en de Atlantische Oceaan. Zondag trekt een lagedrukgebied via Frankrijk tussen deze twee hogedrukgebieden richting de Alpen.

Boven de 1800 meter valt er een aantal decimeters sneeuw waarbij de sneeuwvalgrens in de late middag gaat dalen richting de 1600 meter. In de avond neemt de neerslagintensiteit steeds verder af en wordt het even droog. Aangezien de toppen in het Kleinwalsertal rond de 2000 meter liggen (hoogste punt 2240 meter) zal de neerslag hier de hele dag als sneeuw vallen.

 De actuele webcambeelden uit het gebied:

Nieuwe storingen onderweg (met sneeuw op de toppen)

Zondag begint de dag in eerste instantie overwegend droog met bewolking en wat neerslag op de toppen. Met wat geluk komt er nog even wat ruimte voor de zon. Lang zal dit niet duren aangezien een nieuwe storing onderweg is. In de middag en avond zal er weer flink wat neerslag gaan vallen. De sneeuwvalgrens ligt in eerste instantie rond de 2000 meter, maar zakt uiteindelijk zondagnacht naar zo’n 1600 meter als koudere lucht binnen weet te stromen.

In de bergen gaat sneeuw vallen, hogerop is tot een halve meter mogelijk

De nieuwe week begint met een droog en rustig weertype waarbij er ook ruimte voor de zon zal zijn. In het dal wordt het zo’n 10 tot 14 graden. Maar als vanaf woensdag de westelijke stroming weer goed op gang komt zullen nieuwe neerslaggebieden richting de Alpen gestuurd worden. Met name de noordelijke en de westelijke Alpen kunnen dan weer geregeld neerslag verwachten met sneeuw op de toppen. Typisch herfstweer voor in de Alpen dus!

De weerkaart voor dinsdag: de Alpen zullen eerst nog profiteren van een hogedrukgebied. Maar het sterke lagedrukgebied nabij IJsland zal een westelijke stroming op gang brengen en dus nieuwe neerslag naar de Alpen brengen.

Of het ook de komende periode wisselvallig blijft met verse sneeuwval afgewisseld door fraaie herfstdagen? Voor het Kleinwalsertal en de omgeving kun je dit wekelijks gaan lezen op Alpenweerman.nl! Het weer in de rest van de Alpen volg je natuurlijk de reguliere weerberichten lezen of neem je een kijkje op ons forum. Voor nu een fijn weekend!

Johann Geers / Maarten Minkman

Bronnen
Kleinwalsertal Tourismus
Haus Walser Berge (speciale dank aan Hans ter Braak)
WXCharts
ORF Wetter
DWD ICON model

(Visited 1.681 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier