Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De komende week is het nazomeren in het Kleinwalsertal en dus prima weer om te wandelen, te fietsen of gewoon te genieten van de herfst. Dankzij een zuidelijke föhn en de toenemende invloed van een hogedrukgebied krijgen we te maken met prima nazomerweer. In de dalen wordt het 19 tot 21 graden met ruimte voor de zon! Prima weer om er nog op uit te gaan dus!

Oberstdorf afgelopen week. Nog geen sneeuw, maar wel prima wandelweer dus! Foto: @Oberstdorf

En eropuit gaan dat kan nog goed in het Kleinwalsertal. Het winterseizoen begint pas in december dus er zijn nog volop mogelijkheden om te fietsen, wandelen of te genieten van het mooie weer op een terrasje. Zeker aangezien de liften van de Nebelhorn (2.224m), Kanzelwand (1.957m), Söllereck (1.358m), Heuberg (1.380m) en Walmendingerhorn (1.996m) open zijn.

Naast wandelen kun je ook op de tweewieler het landschap van het Kleinwalsertal verkennen. In oktober zijn de condities vaak nog goed om met een mountain bike of E-mountain bike op pad te gaan. Na de winter kan het vanwege sneeuwresten vaak pas vanaf eind mei of begin juni weer.

Zo kun je nu nog een tocht van ruim 28 km doen via Söllereck naar Oberstdorf waarbij je in zowel Duitsland als Oostenrijk komt. Ook zijn er kortere tochten zoals de rondtocht door het Bärgunttal van zo’n 4km. Meer informatie over fiets- en wandeltochten kun je vinden op de site van Kleinwalsertal.

De tocht door Duitsland en Oostenrijk van zo’n 28 km lang. Er zijn genoeg rustpunten onderweg in de vorm van hutten of mooie uitzichtpunten.

Weersverwachting: nazomerweer dankzij hogedrukgebied

In de Alpenweerberichten kon je al lezen dat het (zuid)westen van de Alpen zich op kunnen maken voor een waterballet met alle overlast die erbij kan komen kijken. Het Kleinwalsertal blijft dit allemaal bespaard dankzij de ligging aan de noordzijde van de Alpen. De Alpenhoofdkam zorgt ervoor dat de neerslag niet of nauwelijks het Kleinwalsertal kan bereiken.

Wel zal er vandaag, en ook later deze week, een zuidelijke Föhn aanwezig zijn waardoor er op de bergtoppen behoorlijk wat wind voor zal komen (windstoten tot 70-80 km/h). Het voordeel van de Föhn is wel dat het halfbewolkt zal zijn. Daarnaast lopen de temperaturen in de dalen vandaag op naar zo’n 19 tot 21 graden.

De weerkaart voor woensdag: onder invloed van een hogedrukgebied boven Oost-Europa en een zuidelijke Föhn zal het prima nazomerweer zijn in het Kleinwalsertal.

Ook de komende week blijft het nazomerweer in het Kleinwalsertal. Morgen trekken er eerst nog wolkenvelden over. Dit zijn restanten van de regen die in het zuidwesten en westen van de alpen valt. Hogerop kan er wat lichte regen uit vallen, maar veel zal dit niet zijn.

Vanaf morgenavond neemt ook de invloed van een hogedrukgebied boven Oost-Europa toe. Hierdoor zullen er steeds meer opklaringen komen en gaat de wind steeds meer liggen. In de nachten kan er ‘Hochnebel’ in de dalen voorkomen, maar als deze eenmaal oplost is er ruimte voor de zon en wordt het zo’n 18 tot 21 graden in het dal. Dankzij een vorstgrens van rond de 2.600 tot 3.100 meter is het ook op de hogere bergtoppen boven het vriespunt in het Kleinwalsertal.

In de tweede helft van komende week neemt de kans op een zuidelijke föhn, en dus meer wind hogerop, toe als er een nieuwe storing naar de zuidwestelijke Alpen beweegt. Maar opnieuw lijkt de Alpenhoofdkam de meeste neerslag tegen te gaan houden.

De neerslagkansen voor het Kleinwalsertal voor de komende periode: morgen bij restanten van buien wat neerslag, maar verder overwegend droog!

Het is de komende week dus prima weer om er nog op uit gaan. Voor winterweer moeten we nog even geduld hebben dus. Maar om alvast in de stemming te komen kun je onze jaarlijkse winterverwachting lezen of meepraten op het forum!

De zon zullen we de komende week wel meer gaan zien! Foto: Hans ter Braak uit Mittelberg (@hansterbraak)

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.

Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

(Visited 430 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Kleinwalsertal: Nazomeren in oktober”

 • Etienne
  20 oktober 2019 at 13:50

  Hallo Maarten,

  Je spreekt hier steeds over een “zuidelijke Föhn”… De toevoeging “zuidelijk” is m.i. overbodig en dubbel. Bij mijn weten is Föhn altijd een zuidelijke wind…….

 • Maarten Minkman
  20 oktober 2019 at 16:33

  Beste Etienne,

  Bedankt voor je reactie. Een Föhn kan in de Alpen uit zowel een zuidelijke als noordelijke richting komen. De richting van de Föhn is afhankelijk of de wind vanuit de noordkant (noordelijke Föhn) of de zuidkant (zuidelijke Föhn) van de Alpen komt en zal ook verschillende regio’s beïnvloeden.

  Op dit moment hebben we te maken met een zuidelijke föhn: https://www.alpenweerman.nl/fohndiagram/ .

  Voor het Kleinwalsertal zijn er wel verschillen qua weertype bij een zuidelijke of noordelijke Föhn. Zo zal er bij een zuidelijke Föhn de ’typische kenmerken’ van een föhn meer aanwezig zijn: toenemende wind, hogere temperaturen in het dal en ruimte voor de zon. Terwijl er bij een noordelijke Föhn eerder bewolking zal zijn waaruit hoogstwaarschijnlijk neerslag uit zal vallen door opstuwing tegen de noordelijke zijde van de Alpenhoofdkam (Nordstau). De ’typische kenmerken’ voor een Föhn wind vinden we dan in de meer zuidelijke regio’s van de Alpen.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier