Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De sneeuw had het even zwaar in het Kleinwalsertal, maar sinds gisteren is het weer gaan sneeuwen tot in de dalen! Daarnaast zit “Kaiserwetter” in de verwachtingen vanaf begin volgende week. Eerst zien we dankzij de noordelijke stroming valt er weer sneeuw aan de noordkant van de Alpen. In het weekend zien we dan al de overgang naar een weertype met meer opklaringen. Maar na het weekend verwachten we een aantal dagen ‘Kaiserwetter’. Oftewel: blauwe luchten en koude nachten in de dalen.

Sinds gisteren weer verse sneeuwval

Gisteren is het dus weer gaan sneeuwen in het Kleinwalsertal. Net als in Nederland komt de wind in de Alpen uit een noordelijke richting. Door een combinatie van opstuwing en een neerslagfront viel er gisteren zo’n 25 tot 30 centimeter verse sneeuw op de toppen. Doordat er vanuit het noorden ook koudere lucht het Kleinwalsertal wist te bereiken daalde de sneeuwvalgrens uiteindelijk tot in de dalen.

Van grijs en groen in de dalen…

Webcambeeld in Riezlern om 11:00

Tot de eerste sneeuwvlokken…

Webcambeeld in Riezlern om 12:00

… Tot verse sneeuw in de dalen!

Webcambeeld in Riezlern om 16:00

Dit weekend afwisseling sneeuwbuien en lichte föhn

Vanochtend zien we in eerste instantie nog wat (lichte) sneeuwbuien waarbij er tot in de lagere dalen sneeuw kan vallen. Uiteindelijk komt er steeds meer ruimte voor opklaringen waarbij er weinig wind staat. Dit hebben we te danken aan een hogedrukgebied dat boven de Alpen komt te liggen.

De weerkaart van vandaag: tijdelijk profiteert de noordkant van de Alpen van een hogedrukgebied boven Centraal-Europa. Bron: KNMI

De vorstgrens ligt vandaag rond de 1200 meter. In de laagste dalen wordt het zo’n 3 tot 5 graden. Vannacht zijn er in eerste instantie opklaringen waarbij het in de dalen licht gaat vriezen. Wel trekken er steeds meer wolkenvelden over gedurende de nacht.

Deze wolkenvelden horen bij een lagedrukgebied dat zondag naar Frankrijk en Spanje beweegt. Maar het bijbehorende neerslagfront trekt wel richting de Alpen. In eerste instantie zullen we zondag wolkenvelden en opklaringen zien, maar ook een aantrekkende föhnwind. Doordat de drukverschillen weer even toenemen tussen de zuid- en noordzijde van de Alpen zal er overdag een zuidelijke föhn zijn. Hierdoor gaat de wind toenemen op de bergtoppen (windstoten van 50 tot 65 km/h) en wordt het warm in de dalen (6 tot 8 graden). De vorstgrens ligt tijdens de föhn rond de 2200 meter.

Weerkaart voor morgen: Een lagedrukgebied nabij Spanje en Frankrijk zorgt ervoor dat een neerslaggebied richting de Alpen beweegt. Voor de neerslag uit zal het eerst föhnig zijn gevolgd door sneeuw. Bron: KNMI

In de middag en avond gaat de föhn afnemen en gaat het weer sneeuwen. In eerste instantie boven de 1500 meter, maar in de nacht daalt deze naar zo’n 700 à 800 meter. Er valt dus weer tot in de dalen sneeuw. In totaal wordt er op de bergtoppen zo’n 5-10 centimeter sneeuw verwacht tot en met maandag.

De sneeuwvalgrens daalde gisteren dus geleidelijk aan tot in het dal. Twitter @Hansterbraak

Komende week Kaiserwetter

Maandag valt er in eerste instantie nog sneeuw tot in de dalen, maar gaat het weerbeeld ook weer veranderen. Een hogedrukgebied weet zich te ontwikkelen boven Centraal-Europa en de noordkant van de Alpen. Hierdoor zal het droog blijven en gaat er veel ruimte voor de zon komen waarbij er weinig wind staat. Het belooft “Kaiserwetter” te worden in het Kleinwalsertal.

De weerkaart voor dinsdag: een hogedrukgebied boven de Alpen zorgt voor zonnig en rustig weer in het Kleinwalsertal.

Wel gaan we grote verschillen zien tussen de berg en het dal. In het dal kan in het begin van de week nog ‘Hochnebel’ voorkomen terwijl het op de bergtoppen zonnig zal zijn. Daarnaast zien we een zogenaamde ‘inversie‘ ontstaan. Dit betekend dat we hogerop warme en droge lucht hebben waarbij het in de nachten zelfs niet altijd vriest (vorstgrens stijgend van 1500 naar 3000 meter). In de dalen zien we overdag warme temperaturen (6 tot 9 graden) terwijl het in de nachten onder een heldere hemel met weinig wind en een sneeuwdekje flink kan afkoelen (-4 tot -7 graden).

Toch hoeft het niet te beteken dat deze hogere temperaturen de sneeuw direct weg laten smelten. Dit komt mede dankzij de ‘dauwpunt temperatuur‘. Deze is volgende week redelijk laag waardoor de relatieve luchtvochtigheid ook laag zal zijn. Hierdoor zal sneeuw minder snel smelten maar ‘verdampen’ waardoor het sneeuwdek minder aangetast wordt.

Webcambeeld van vanochtend bij de Heubergbahn. Bron: Kleinwalsertal

Nog 1 week tot start seizoen

Volgend weekend gaat het skigebied van het Kleinwalsertal open. De sneeuw die nu valt is dan ook meer dan welkom. Door de sterke föhnwind vorige week is een deel van de sneeuw van de bergtoppen geblazen of gesmolten in de dalen. Zoals gezegd hoeft de sneeuw niet per se direct weg te smelten bij de hogere temperaturen dankzij de lage luchtvochtigheid. Het lijkt er dus op dat de seizoensstart in de hogere delen van het Kleinwalsertal wit gaat verlopen en wie weet met Kaiserwetter!

Ook als het wintersportseizoen is geopend houden we je op Alpenweerman.nl op de hoogte van het weer in het Kleinwalsertal!

(Visited 2.134 times, 1 visits today)
Advertentie

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier