Afgelopen week viel er regelmatig sneeuw in het Kleinwalsertal. Op dit moment is het de hoge druk die domineert en het weer bepaalt. De rest van het jaar schijnt de zon volop en is het echt Kaiserwetter. De lucht is droog en de dauwpunten zijn laag waardoor de sneeuw niet snel zal wegsmelten. Ook aan het begin van het nieuwe jaar blijft deze weersituatie aanhouden. In de bergen is het zacht en is het volop genieten van een aantal prachtige dagen. In dit bericht lees je een kort weerbericht voor het Kleinwalsertal en een vind je een aantal tips wat te doen met Oud&Nieuw.

Een prachtige dag gisteren in het Kleinwalsertal. Volop zon en strakke blauwe luchten. Ook de komende dagen blijft het Kaiserwetter hier. (foto: Hans ter Braak)
Hogerop in de bergen schijnt de zon volop en is het zacht. In het dal was er gisteren nog wel sprake van Hochnebel. (foto: Hans ter Braak)
Na een zeer zonnig dag verdween de zon hier achter de bergen. Gelukkig zijn ook de komende dagen zonnig. Bovendien worden de dagen vanaf nu ook steeds weer iets langer (foto: Hans ter Braak)

Vandaag schijnt de zon volop en is het zacht in de bergen. In de ochtend is er nog Hochnebel in het dal, maar deze gaat in de loop van de dag verdwijnen. Na een frisse nacht stijgt de temperatuur vandaag snel en komt de vorstgrens op 1200 a 1400 m te liggen. In het dal kan het ’s ochtend nog koeler zijn door de nevel. Er staat bovendien weinig tot geen wind vandaag.

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Morgen is wederom een dag met veel zon en blauwe luchten. Het is echt Kaiserwetter met droge lucht en weinig wind. De temperatuur komt hoger te liggen en de vorstgrens ligt op 2000 m. Door de droge lucht en lage dauwpunten blijft het sneeuwdek grotendeels onaangetast en zal de sneeuw niet snel wegsmelten.

De Alpen grotendeels wolkenloos. In de dalen en aan de noordakant nog een aantal nevelvelden. Komende dagen wordt de lucht nog droger boven de Alpen. (foto: NASA Worldview)

Dinsdag, op oudjaarsdag blijft de hoge druk domineren en het wordt vooral in de bergen zacht. Enkele sluierbewolking is niet uitgesloten, maar de zon blijft volop aanwezig. De jaarwisseling gaat droog verlopen en er staat weinig wind. Voor dit jaar wordt er in ieder geval geen neerslag meer verwacht. Het UV gehalte ligt deze dagen wel hoog met de vele zonuren.

Komende dagen alleen maar zon in de verwachting. Elke dag gaat de temperatuur iets verder omhoog en is het zacht. De dauwpuntspuntstemperatuur blijft echt laag en veelal negatief. Van grote sneeuwsmelt daarom geen sprake nog! (Prikpunt Mittelberg 1200m, via Kachelmann.com)

Vooruitzichten

Ook het nieuwe jaar starten we met een hogedruksituatie. De zon blijft volop aanwezig en het is echt Kaiserwetter. In dalen blijft er wel sprake van Hochnebel. Richting de jaarwisseling gaat de temperatuur elke dag iets verder omhoog en is het zacht in de bergen.

Omstreeks 4 januari de eerste tekenen van een weersverandering. Vanaf dan stroomt er mogelijk koudere lucht vanuit noordwestelijke richting naar de Alpen en nemen de sneeuwkansen weer toe.

Het is zacht voor de tijd van het jaar rond de jaarwisseling in de Alpen. Ook het nieuwe jaar start met bovengemiddeld hoge temperaturen. Een ‘koude-putje’ verder richting het westen kan voor wat wisselvalligheden zorgen, maar lijkt de Alpen vooralsnog niet te bereiken. (Temp. anomalie rond de jaarwisseling, via WxCharts.com)

Actuele sneeuwinformatie Kleinwalsertal:

De meest actuele informatie over sneeuwcondities en de geopende liften, wandelpaden etc. kun je vinden op de website van Kleinwalsertal (via tabblad ‘Current and service’):

Meer info op de website van het Kleinwalsertal door -HIER- te klikken

Tips voor met Oud&Nieuw in Kleinwalsertal

De komende jaren wordt een nieuwe weg ingeslagen in het Kleinwalsertal – volledig zonder afval, fijnstof en lawaai. Zonder vuurwerk, maar met evengoed kleurrijk en onvergetelijk. Een aantal tips voor een unieke jaarwisseling in het Kleinwalsertal.

Panorama Tal Nacht @Frank Drechsel

Tip 1: Oudejaarsavond in de openlucht

Vanaf 21:00 uur wordt het dorpsplein in Riezlern omgebouwd tot feestplein. Er is een live band “Blaumeisen” uit Zwitserland die zorgt voor een feestelijk sfeer. Er zijn verschillende warme en koude drankjes te krijgen en ook kleine hapjes. Vuurwerk is er niet, maar wel een spectaculair en hete vuurshow (Feuershow), zonder lawaai en fijnstof. Toegang is gratis.

Tip 2: Nieuwjaarsgeluk onder de sterrenhemel

Of het nu in Riezlern, Hirschegg of Mittelberg is, in de omgeving van Kleinwalsertal zijn veel unieke natuurgebieden. Hier kun je genieten van een onvergelijk uitzicht richting de sterren. Zonder de drukte van oudejaarsavond en aftellen kort voor middernacht in het winterwonderland Kleinwalsertal. Boven je de sterren en om je heen frisse, heldere lucht en sneeuw. Wie weet flitst misschien wel een vallende ster voorbij tussen de bergtoppen. Doe dan snel je nieuwjaarswens!

Tip 3: Winterwandeling bij Schwarzwasserbach 

Sommige mensen genieten van de winterstitle vóór de oudejaarsavond. Een mooi moment even nadenken over het afgelopen jaar. Tijdens een wandeling op de Schwarzwasserbach werkt dit buitengewoon goed! Vanuit Riezlern kunt je via Eggstraße en Kesselschwandweg naar de indrukwekkende natuurbrug gaan. Volg het pad en over de Kesselschwand naar de Schwarzwasserbach. Keer terug in het Egg-district naar Riezlern. Varianten en andere opties zijn beschikbaar hier: Detailbeschreibung.

Tip 4: Culinair genieten 

Geniet van een culinaire hoogstandjes en laat je verwennen of maak gewoon plezier met het gezin – welke u ook kiest op oudejaarsavond: reserveer snel!

Kulturweg Stefan Heim Kultur Walserhaus -Dominik Berchtold

Tip 5: Ervaar het Nieuwjaarsspringen

Ooit gehoord van Nieuwjaarsspringen? Dit is een traditionele Walser-gewoonte: op oudejaarsdag is het een traditie dat schoolkinderen van huis naar huis “springen”, meestal in tweetallen of met drie, om de bewoners een gelukkig nieuwjaar te wensen. Ze zingen vaak een lied of vertellen een gedicht. Als beloning krijgen ze vaak wat geld.

Meer info op de website van het Kleinwalsertal door -HIER- te klikken

Weerkaarten

Op Alpenweerman houden we je op het hoogte van het Alpenweer via onze reguliere weerberichten. Maar daarnaast kunt u nu ook zelf de weersverwachting volgen op onze nieuwe weerkaarten pagina!

(Visited 1.108 times, 1 visits today)

één reactie op “Kleinwalsertal: met zonnig wintersportweer het jaar uit”

  • Johann
    29 december 2019 at 13:54

    Mooie TIPS Roy !

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer