Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het Kleinwalsertal gaat richting de Kerst profiteren van de noordelijke stroming waardoor er meer sneeuw in aantocht is! Hogerop wordt er tot Kerstavond 30 tot 50 centimeter verse sneeuw verwacht. Toch is het nog even spannend of het tot in de dalen helemaal wit zal gaan worden. In de aanloop naar Kerst zal de oostelijke helft van de Alpen een noordelijke stroming met koelere lucht krijgen, terwijl het westen juist een zuidelijke stroming krijgt. Het Kleinwalsertal komt eigenlijk op deze grens te liggen wat de verwachting en onzeker en spannend maakt.

In de opklaringen zaterdagmiddag waren weer mooi besneeuwde bergen te zien. Webcambeeld Fellhorn via Foto-webcam
Gisteren viel er hogerop al 30cm verse sneeuw. Via @Hansterbraak
Ook in Mittelberg (1200) meter sneeuwde het gisteren weer. Via @Kleinwalsertal1

Vandaag lag er weer verse sneeuw!

Vandaag trok er een koufront over de Alpen waardoor er ook in het Kleinwalsertal weer verse sneeuw bij viel. Tot in de dalen viel de neerslag in de vorm als sneeuw en op diverse plekken kon 20 tot 30 centimeter verse sneeuw gemeten worden. Deze sneeuw was ook even meer dan welkom met alle dooi van de afgelopen dagen veroorzaakt door de krachtige zuidelijke föhn.

In de middag klaarde het steeds meer op. Ook vannacht zullen er opklaringen zijn waarbij er weinig wind staat. Maar lang gaat dit niet duren. Zondag wordt er opnieuw sneeuw verwacht die ook later tot in de dalen zal vallen.

Actuele sneeuwinformatie Kleinwalsertal:

Op zaterdag waren er 19 liften en 26km aan pistes geopend in het Kleinwalsertal. De meest actuele informatie over sneeuwcondities en de geopende liften, wandelpaden etc. kun je vinden op de website van Kleinwalsertal (via tabblad ‘Current and service’):

Meer info op de website van het Kleinwalsertal door -HIER- te klikken

Zondag: opnieuw enkele tientallen centimeters sneeuw

In de nacht naar zondag trekt er een lagedrukgebied over Noord-Italië. Het Kleinwalsertal kan net meeprofiteren met de neerslag die bij dit lagedrukgebied hoort. Boven de 1200 meter valt de neerslag als sneeuw, maar om grote hoeveelheden (tot 5cm) zal het nog niet gaan.

In de ochtend trekt de neerslag verder naar het oosten wordt het even droog. Wel blijft het bewolkt. Lang blijft het niet droog want vanuit het westen is een nieuw neerslaggebied onderweg. In de middag weet deze het Kleinwalsertal te bereiken en dan gaat het een langere tijd sneeuwen/regenen. In eerste instantie valt de neerslag boven de 1200 meter als sneeuw. Maar als koudere lucht uit het noordwesten binnen kan stromen daalt de sneeuwvalgrens geleidelijk in de avond naar zo’n 1000 meter om zondagnacht op ongeveer 800 meter uit te gaan komen.

De totale sneeuwval voor de Alpen de komende 24 uur (modelrun zaterdagmiddag). Meer weerkaarten en actuele informatie kun je op onze nieuwe weerkaarten pagina vinden.

In totaal wordt er morgen vanaf 1200 meter 10 tot 20 centimeter sneeuw verwacht (hoe hoger je komt hoe meer sneeuw). Boven de 1000 meter zal het met 5 tot 10 centimeter wat minder zijn aangezien de sneeuwvalgrens eerst nog moet dalen.

Naast de sneeuw zal de wind gedurende de dag ook steeds meer toenemen op de toppen. Zo worden er in de middag windstoten van 40-60 km/h verwacht. Ook in de nacht naar maandag blijft het sneeuwen waarbij de sneeuwvalgrens geleidelijk aan richting de 800 meter gaat zakken.

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Aanloop Kerst: veel ‘Neuschnee’, maar niet altijd tot in de dalen

Ook maandag blijft het de hele dag sneeuwen. De sneeuwvalgrens ligt in de ochtend rond de 800 meter en stijgt geleidelijk aan richting de 900-1000 meter. In de laagste dalen zal de sneeuw dus over kunnen gaan in natte sneeuw of regen. Maar boven de 1000 meter wordt er maandag weer flink wat sneeuw verwacht. Tussen de 1000 tot 1500 meter 10-15 centimeter. Boven de 1500 meter 15 tot 25 centimeter. In totaal kan er dus zondag en maandag hogerop tussen de 30 tot 50 centimeter sneeuw vallen!

Daarnaast zal de wind maandag ook nog altijd een aanwezige factor zijn. Op de toppen zijn windstoten van 50-65 km/h mogelijk. In de dalen wordt het 0 tot 2 graden, terwijl het op de toppen 3 tot 4 graden zal blijven vriezen.

Maandagavond en dinsdagochtend zal het tijdelijk droog worden. Maar vanuit het noordwesten is nieuwe sneeuw onderweg!

In de dalen zoals hier in Riezlern (1100 meter hoogte) ligt weer sneeuw!

Kerstdagen: op de grens tussen koudere en warmere lucht

Op Kerstavond gaat er dus weer neerslag vallen in het Kleinwalsertal bij een noordelijke tot noordwestelijke stroming. Maar zoals in eerdere Alpenweerberichten al naar voren is gekomen zal er een ’tweedeling’ ontstaan in de Alpen.

Een hogedrukgebied weet zich te ontwikkelen boven Centraal-Europa. Aan de westelijke flank stroomt warmere lucht vanuit het zuiden binnen (de westkant van de Alpen), terwijl aan de oostelijke flank juist koudere lucht de Alpen binnen kan stromen (oostkant van de Alpen). Het Kleinwalsertal komt precies op de grens te liggen waardoor de verwachtingen redelijke uiteen lopen tussen verschillende modellen. Hierdoor is er nog onzekerheid over de sneeuwvalgrens.

De weerkaart voor de ochtend van Eerste Kerstdag (ECMWF). De Alpen krijgen aan de oostkant koudere lucht vanuit het noorden. In het westen zachtere lucht vanuit het zuiden/zuidwesten. Het hogedrukgebied gaat Eerste en Tweede Kerstdag het weerbeeld in de Alpen, en dus ook het Kleinwalsertal, steeds meer beïnvloeden.

Het scenario voor de Kerst lijkt er volgens de laatste modelberekeningen als volgt uit te gaan zien:

Op Kerstavond en een deel van Eerste Kerstdag eerst nog neerslag. In eerste instantie ligt de sneeuwvalgrens rond de 1100-1400 meter, maar kan deze in de nacht naar Eerste Kerstdag zakken. Hoe ver deze gaat dalen hangt er vanaf of de koudere lucht het Kleinwalsertal echt weet te bereiken of niet (positie hogedrukgebied gaat hierin belangrijk zijn). Richting Tweede Kerstdag neemt de invloed van het hogedrukgebied toe. Hierdoor daalt de kans op neerslag en komt er meer ruimte voor de zon. Tegelijkertijd kan er vanuit het (zuid)westen mildere lucht binnenstromen waardoor de temperaturen weer wat op zullen lopen.

Tijdens de Kerstperiode is het vaak sfeervol, maar elke week kun je ook meedoen met fakkelwandeltochten door de Breitachklamm. Vanaf vandaag kan dat dus in volledig winterse sferen!

Ook na de Kerstdagen blijven de verwachtingen behoorlijk uiteen lopen. Op Alpenweerman houden we je op het hoogte van het Alpenweer via onze reguliere weerberichten. Maar daarnaast kunt u nu ook zelf de verwachte hoeveelheid sneeuw en regen volgen op onze nieuwe weerkaarten pagina!

Nieuw bij Alpenweerman: Weerkaarten!

Vanaf zaterdag heeft Alpenweerman haar eigen weerkaarten op de website staan. Voor de Alpen staan er weerkaarten voor de totale neerslag, sneeuwval, Föhn en sneeuwvalgrens. Voor Europa hebben we de hoge- en lagedrukgebieden beschikbaar. Alle kaarten zijn gemaakt van hoge resolutiemodellen en kun je vinden op www.alpenweerman.nl/weerkaarten

(Visited 1.716 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer